Volkan KARABAĞ
2018 yılının ilk 7 ayı itibariyle Kars’a 66 bin yerli ve yabancı turistin geldiğini belirten Doğanay, “2017 yılımız güzel bir yıldı, yaklaşık 110 bin kişi Kars’ımızı ziyaret etti ve bir gün konakladı. 2018 yılının 7’nci ayı sonu itibariyle 66 bin kişiyi yakalamış durumdayız. Bu yıl 110 bin kişiyi çok rahat bir şekilde geçeceğimizi düşünüyoruz. İyi bir yoldayız, güzel gidiyoruz. Kars’a gelen turistlerin ziyaret ettiği yerlerin başında 15 Temmuz 2016 yılında Dünya Miras Listesine giren Ani Ören Yeri oldu. İkinci olarak da yine 17 Aralık 2017 tarihinde Kars’ımızın hizmetine açılmış olan Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi oldu. Harp Tarihi Müzesi beklediğimizden daha fazla ilgi gördü. Bu 9 günlük bayram tatili süresi boyunca da yaklaşık 6 bin 700 ziyaretçi sayısına ulaştık. Ani Ören Yeri de öyle. Ani Ören Yeri Dünya Miras Listesine girdikten sonra dünyada Dünya Miras Listesine giren eserleri takip eden 3 milyonluk bir kitle var. Bu 3 milyonluk kitlenin şuanda yaklaşık yüzde 10’unu almış durumdayız. Yani 300 bine doğru gidiyoruz inşallah. Daha iyi olacaktır fakat biliyorsunuz turizm dünyada oluşan olaylardan çok çabuk etkilenen sektörlerin başında geliyor. Doğal olarak da bölgemizde ve coğrafyamızda olan bazı olumsuz şeyler uluslararası turizmi etkilediği gibi dışardan Kars’a gelen yabancı turist sayımızı da aşağıya doğru indirgedi. Fakat bizim yerli diye tabir ettiğimiz yurt içinde gezenlerin sayısı ekonomik seviyelerin yükselmesinden dolayı artık gezmeyi ve tatil yapmayı Türk milleti de gezebiliyor, tarihi ve turistik yerleri görebiliyor. Bildiğiniz gibi Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı öncesi sıla-i rahim çağrısı yapmıştık. Bu sıla-i rahim haberimiz yüzde 40 oranında tuttu, tabi biz bunun yüzde 70 – yüzde 80 oranlarına çıkmasını isterdik. Dışarda yaşayan yaklaşık 1 milyon – 1,5 milyon Karslı var. Bunların sıla-i rahim de yüzde 10’unu Kars’a çekebilseydik bizim için yeterli olacaktı. Yavaş yavaş bu da oturuyor, insanlar sıla-i rahim için de Kars’a geliyor. Kars’ta turizmden hak ettiği payı valimizin, bakanımızın, milletvekillerimizin çalışmasıyla ortaya koyduğu eserlerle alacaktır diye düşünüyoruz.” dedi.
“Karsımızın kartpostalları bizden postalamak sizden”
Kars’ın turistik yerlerinin kartpostala dönüştürüldüğünü ifade eden Doğanay, “Ulaştırma Bakanlığı PTT Başmüdürlüğü, Kars Valiliğimizin ve Kültür Müdürlüğümüzün basmış olduğu kartpostallar mevcut. Bu kartpostallar Kars’ımızın yerel görüntüleri mevcut. Kars’ımızın turizme yönelik yerlerini “Karsımızın kartpostalları bizden postalamak sizden” sloganıyla Kars’ımızın görünmeye değer yerlerini, Kars’ı görmek için gelen ziyaretçilerimize birer tane vereceğiz hem de insanların telefon mesajından çok kartpostallarla birbirlerini hatırlamalarını sağlayacağız.” diye konuştu.
Teknik olarak 2018 yılının yaklaşan kış sezonuna da hazır olduklarını ifade eden Doğanay, otellerle toplantılar yaptıkların ve yazışmaları dün itibariyle genelde yaptıklarını söyledi.
Yaklaşan kış sezonuyla birlikte Sarıkamış’ta otellerimizin denetlenmesini sıkı bir şekilde sürdürdüklerini dile getiren Doğanay, “Ani Ören Yeri’nin çevre düzenlemesi ve bilet gişeleri ile kazı evinin inşaatı devam ediyor. Kazı evinin inşaatı tamamlandıktan sonra inşallah 2019 yılında kazı süresi uzayacak. Çünkü kazıya gelen öğrenciler burada otellerde kalıyordu, doğal olarak kazıya gelen ödeneğin çoğu öğrencilerin otellerde konaklamalarına gidiyordu. Bu konaklama parası öğrencilerin artık kendi kazı evlerinde kalacakları için kazıya aktarılmış olacak ve 10-15 gün kazı daha fazla yapılmış olacak.” dedi.
“İnsanların gezmesi için dünyada yaşayışın ve hareketin stabil olabilmesi gerekiyor” diyen Doğanay konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yani insanlar turistik gezi yapabilmesi için stabil bir düşünce olması gerekiyor. Şuanda coğrafyamız biraz hareketli bu doğal olarak turist sayısını etkiliyor. Ama bunlarında üstesinden gelineceğini ve Kars’taki turist sayısının ritmik olarak yukarıya doğru artacağını tahmin ediyoruz.”
Kars’a gelen turistlerin kendilerine ilettikleri taleplerin de olduğunu ifade eden Doğanay, “66 bin kayıtlı turist. Yani turizm belgeli otellerimizde kalan turist sayımızdır. Belediyeye bağlı otellerde kalan turistlerimiz dahil değildir. Onları da dahil edersek yaklaşık 100-150 bin turist olmuş oluyor. Bunların bizden en çok istedikleri Kars’a özgü hediyelik eşyanın hediyelik bazında götürüp birine hediye edeceği eksikliklerin olması. Bunu bize söylüyorlar, biz o konuda henüz daha tam yeterli derecede başarı sağlayamadık. Fakat Kars’ımızın yöresel ürünlerinden ve aynı zamanda da coğrafi işaretler alan kaşarımız, balımız mevcut, kazımız, sezonu geliyor. Bunlardan götürüyorlar, tabi gönül istiyor ki buraya gelip Kars’ı ziyaret edenlerin unutulmayacak, masasının üstüne koyabilecek bazı objeler işte obsidyen taşı olabilir, Kars’ın minyatürleri olabilir bunları sürekli üretip satabileceğimiz alanların açılabilmesi ve daha doğrusu turistlerin “oldcity” de yani Kars’ın eski mahallesi dediğimiz Kars Kalesinin altı dediğimiz yerde, “oldcity” diyorum ben oraya orada bir hediyelik eşya çarşısı gibi bir yerin dizayn edilerek Kars hediyelik eşyalarının bir platformda toplanması. Kars’ın hediyelik eşyaları var ama dağınık objeler göz doldurmuyor. Bunları bir platformda, bir hediyelik eşya çarşısı, sarraflar çarşısı gibi küçük bir alan yaratabilirsek sanırım biz bu işi becermiş olacağız. Aynı zamanda biz Kars’taki tarihi eserlere konulmak üzere karekod çalışmalarımızı bitirdik. Teknik altyapısı tamamlanan karekod çalışmalarımızı gerekli ödenek alındıktan hemen sonra hizmete sokacağız. Turistlerimiz Kars’ta gezerken akıllı telefonlarıyla yön bulma ve bilgileri öğrenme şansına da sahip olacaklar.” ifadesini kullandı.
Yabancı turist sayısında azalma yaşandığını da sözlerine ekleyen Doğanay, “Dünyadaki global çalkalanmadan kaynaklı yabancı turist sayımızda azalma olduğunu düşünüyorum. İçinde bulunduğumuz coğrafya pahalı bir coğrafya, doğal olarak da bu pahalı coğrafyayı savunmakta pahalı tedbirler alınmasını gerektiriyor. Yabancı turist sayımızda azalma var ama yerli turist sayımız bu olumsuzluğu karşılıyor. İlerdeki süreçte de yabancı turistlere yönelik çalışmalar yapılacaktır. Özellikle Çin ile yakınlaşmamız ve bizim Kafkasya’ya yakınlaşma, İran’da yapılacak turizm fuarına katılma taleplerimiz bunlarda gerçekleştikten sonra yabancı turist sayısında da artış olacağına inanıyorum." dedi.