Kars’a "Gazilik" Unvanı Verilişinin 170. Yıldönümü Sempozyumu Başladı

Kars, "Gazilik" unvanının verilişinin 170. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen 10. Uluslararası Tarih Eğitim Sempozyumu'na ev sahipliği yapıyor.

Sempozyum, Kafkas Üniversitesi’nin Ahmet Arslan Kongre Merkezi Ebul Hasan Harakani Salonu'nda, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Kars Valisi Ziya Polat, açılış konuşmasında, 1855 yılında Türk tarihinde "Gazi" unvanını alan ilk şehrin Kars olduğunu vurgulayarak, "Anadolu'ya ilk giriş yeri, ilk Türk cami, ilk Türk çarşısı, ilk Türk mezarlığı ve ilk Türk kaya mescidi bu topraklarda yer almaktadır. Çıldır Gölü, Gazi Kars; çok güzel, özel bir şehir. Anadolu’nun kapısı, Türkiye'nin yaylası. Sarıkamış’ta 90 bin şehidin bastığı topraklardır." ifadelerini kullandı.

Polat, Kars'ın gazilik madalyalarının daimi olarak burada bulunmasını umduğunu belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: "Bu şehir huzurun, güvenin şehri. Geçmişten aldığımız gücü geleceğe taşımak zorundayız. Türkler, adaleti sağlamak için buraya gelmişler; bu dünyanın bize ihtiyacı var. Her tarafımızda kan ve savaş var; güçlü olmamız şart. Bu sempozyum, tarih bilinci oluşturulması açısından son derece önemli. Emek veren herkese teşekkür ediyorum."

Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu ise, "Kars tarihi geçmişiyle çok meşakatları çeken, çok badireler atlatan bir şehrimiz, kadim bir şehrimiz. Dolayısıyla sürekli Anadolu’ya geçiş güzergahında da olduğu için çok üzüntülü günler de yaşıyor ki bizim aileler de hep burada yaşadı. Kendi ailemde sadece başka ülkeler tarafından ilan edilen şehitlerimiz var. Her ailede var. O yüzden böyle kadim kültürü olan şehrimize hoş geldiniz sefalar getirdiniz, konferansı hayırlı bir şekilde, hayırlı sonuçlara ulaşacak şekilde bitmesi dileğiyle emeği geçen Yaşar hocam ve diğer tüm ekibe çok teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Uluslararası Tarih Eğitim Sempozyumu (ISHE) Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yaşar Kop, da “Kars o kadar farklı ki şöyle bir ifade var: “Taş toprak taşır Kars’ı bahtı karalar listesinde başta yazmışlar Kars’ı.” ama inanın biz talihsizlikler listesinde başta yazılacak bir Kars değiliz çünkü bizim buralar çok soğuk ama insanların yüreği çok sıcak. Biz her yere yakınız. Her yere uzak olsak da hiç önemli değil. Burası tozlu şehirdir, burası taşlı şehirdir, ama burası tarihi bir şehirdir. Turizmden daha önemlidir, kültür şehridir. Niye öyledir? Çünkü üç tane koruyu bünyesinde toplayan tek yerdir. Konya’daki Mevlana’nın muadilidir burası. Hasan Harakani’den dolayı. Çanakkale’nin ön sözüdür, Allahuekber Dağları’ndaki şehitlerimizden dolayı. Ya da Bursa Uludağ’ın kayak merkezinin muadilidir, yine Sarıkamış kayak merkezlerinden dolayı. Burası tarihi eğitim sempozyumu olduğu için Anadolu’daki yerli tarihçi olan Kadı Burhaneddin’in de memleketidir, ondan dolayı. Dede Korkut’un ilk kez hikayelerini kaleme aldığı yerdir, ondan ötürü. Namık Kemal’in 12 yaşında dedesinin yanında kalırken ilk şiirlerini yazığı yerdir, Fuat Köprülü’nün milletvekili olmak için tabiri caizse koşarak geldiği yerdir. Anadolu’daki ilk Türk canlısının olduğu yerdir. Kars İlklerin yeridir.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından sempozyum panelistlerin sunumlarıyla devam etti. Sempozyum 3 gün sürecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kars Haberleri