Gencehan Altınbaş
Kars’a 5 yıldızlı otel konforunda şehir hastanesi yapılıyor
Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü, Kars 500 yataklı devlet hastanesi uygulama projeleri ve ihale dokümanları hazırlanması işi için ihalesi yapıldı. Kars 500 yataklı devlet hastanesi uygulama projeleri ve ihale dokümanları hazırlanması işi 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19 uncu maddesine göre açık ihale usulü ile ihale gerçekleşti. Buna göre gelecek aylarda Kars’ta yeri önceden belirlenen Karacaören (Yenişehir) bölgesinde hastane inşaatına başlanılması bekleniyor.
Kars Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye’de 30’uncu Bölge Oldu
Sağlık Bakanlığı Türkiye’de 29 sağlık bölgesi olan söz konusu yapılanmanın; Kars’ın 30’uncu sağlık bölgesi olarak alınması ile değiştirildiğini duyurdu.
Sağlık çalışanlarının Türkiye geneli hizmet alanları Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlandı. Hizmet bölgeleri değişen şartlara göre yeniden güncellendi.
Kars; Türkiye’nin 30. Sağlık bölgesi olarak belirlendi.
Bu nedenlerle Sağlık Bakanlığı, toplam bölge nüfusu yaklaşık 1,5 milyona ulaşan, Erzurum-Erzincan-Kars, Bayburt, Ardahan, Iğdır, Ağrı-Artvin illerinin yer aldığı ve bölge merkezi olarak Erzurum ilinin belirlendiği 1 numaralı Sağlık Hizmet Bölgesi kapsamında yer alan Kars’ın ulaşım mesafesi ve ulaşım şartları da dikkate alınarak Ardahan, Iğdır ve Ağrı illeri ile birlikte bu bölge kapsamından çıkarılmasını ve bölge merkezi Kars ili olmak üzere 30 numaralı yeni Sağlık Hizmet Bölgesinin tanımlanmasını, Türkiye Sağlık Hizmet Bölgeleri Organizasyon Şemasının yeni oluşuma uygun olarak ekteki şekilde revize edilmesini, uygun görülmüştür.
Buna göre, Kars’ta 2008 yılında hizmete açılan 233 yataklı Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim, Uygulama ve Araştırma Hastanesi bugünkü şartlar itibariyle A1 grubu eğitim ve araştırma hastanesi hizmet fonksiyonlarını yerine getirebilir nitelik ve düzeye erişmiştir ifadelerine yer verildi. Mevcut Kars Devlet Hastanesi ve yapılacak olan yeni Kars Şehir Hastanesi projesi ile Kars Sağlıkta 3’uncu bölge olarak belirlendi.
Bugüne kadar Kars’ta sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğu düşünülmüş, yeterli ve gelişmiş sağlık hizmetlerinden yararlanmak için Erzurum’da bulunan üniversite ve bölge hastanelerinin ihtiyacı karşılayabileceği benimsenmişti. Her geçen gün biraz daha büyüyen Kafkas Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi A1 grubu seviyesine ulaşarak bu kanıyı ortadan kaldırarak Bakanlığın değişikliğe gitmesinde önemli rol oynadı.
Mevcut iki hastanenin hizmet rolleri ve kapasiteleri bakımından birbirini tamamlayıcı nitelik ve yeterlilikte olduğu, Kars’ta hizmet sunum kapasitesi, ilin merkez ve kendisine bağlı ilçe nüfusları ile civar illerden sevk edilecek nüfusun sağlık ihtiyaçlarını da belirli uzmanlık alanlarında karşılayabilecek düzeye ulaştığına dikkat çekildi.