KARS HAKİMİYET
Kılıç, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, ekilebilir tüm arazileri üretime kazandırmak üzere, “Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi” programı kapsamında belirlenen 21 ilde üreticilere tohumların yüzde 75’i hibe edileceğini, dolayısıyla da yazlık ekim yapılabilecek alanlarda ekimin aksamaması ve tüm ekilebilir arazilerin üretime dâhil edilebilmesi için, bu projenin önem arz ettiğini söyledi. Corona virüs pandemisi sebebiyle bitkisel üretimde devamlılığın ve gıda arzında güvencenin sağlanmasının ciddi bir gereklilik olduğuna vurgu yaptı.
Kılıç, Tarım ve Orman Bakanlığının, bu proje ile, hububat, baklagil ve yağlı tohumlu bitkiler gibi stratejik ürünlerde rekolte artışını sağlamayı ve üreticileri bu dönemde üretime yönlendirmeyi, bu itibarla da tarım arazilerinin etkin şekilde kullanılmasıyla tarımsal üretimin artırılmasını hedeflediğini belirtti. Program doğrultusunda mevcut üretim alanlarına ilave yazlık ekim yapılabilecek alan ve ürün deseni bilgilerinin bakanlıkça toplandığını ve bu uygulamayla tohum bedelinin yüzde 75’i hibe, yüzde 25’i ise çiftçi katkısı ile karşılanacağını ifade etti.
Bu çerçevede, 21 ilde 6 bin 700 ton sertifikalı tohumun başlandığını belirten Kılıç, ekimi yapılacak ürünlerin ise buğday, arpa, kuru fasulye, mercimek, mısır, ayçiçeği ve çeltik olarak belirlendiğini ve bu kapsamda 364 bin dekar alanda yapılacak ekimden ilk aşamada toplam 80 bin ton rekolte beklendiğini söyledi.
Proje sonucunda elde edilecek bitkisel üretim değerinin 220 milyon TL, proje bütçesinin ise yaklaşık olarak 20 milyon TL olduğunu ifade eden Kılıç, proje kapsamındaki illerin ise; Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Bingöl, Çanakkale, Erzincan, Erzurum, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Muş, Nevşehir, Niğde, Samsun, Sivas, Tokat, Uşak, Yozgat olduğunu sözlerine ekledi.