Kars Barosu Deprem Komisyonu kuruldu

6 Şubat’ta yaşanan ve 11 ilimizi etkileyen depremin ardından Kars Barosu Deprem Komisyonu kuruldu. Komisyon, yaşanan depremden sonra önlemlerin alınması için çalışmalarına başladı.

Volkan KARABAĞ

Kars Barosu Başkanı Av. Fettah Çapkurt, kurulan Deprem Komisyonu’nu kamuoyuna duyurdu. Baro binasında düzenlenen basın açıklamasıyla Komisyon Başkanlığına Ersin Vargün, Koordinatörlüğe Necat Yağcı ve üyeliğe Cengiz Daşdemir, İsmail Doğan, Yakup Çağrı Arısoy, Fırat Acay, Ceren Tekin ve Beritan Ağbaba’nın getirildiği bildirildi.

Deprem felaketinden sonra önemli dersle çıkartmamız gerektiğini söyleyen Kars Baro Başkanı Av. Fettah Çapkurt, “6 Şubat tarihinde ülkemizin 11 ilinde meydana gelen deprem felaketinden ne yazık ki onbinlerce vatandaşımız yaşamlarını yitirmiş, onbinlerce vatandaşımız da yaralanmıştır. Bir kez daha vefat eden vatandaşlarımıza Kars Barosu olarak Allah'tan rahmet: yakınlarına başsağlığı ve yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar dileklerimizi iletiyoruz. 11 ilimizde meydana gelen deprem felaketinden sonra, özellikle ülkemizin deprem kuşağında yer alması da dikkate alınarak; tüm kurum kuruluş ve ilgilileri yaşanan bu felaketten ciddi dersler çıkarmaya davet ediyor; yaşanabilecek bir başka depreme hazırlıksız yakalanmamak açısından hiç zaman kaybetmeksizin vatandaşlarımızın can ve mal güvenliklerinin sağlanması için önleyici, koruyucu tedbirlerin ve önlemlerin alınmasını talep ediyoruz.” dedi.

Kars Barosu bünyesinde deprem komisyonun kurulması kararını aldıklarını ifade eden Çapkurt, “Depremde hayatını kaybeden insanların çoğu hatalı ve denetimsiz binaların üzerlerine yıkılması ile can verirken; çarpık kentleşmeden dolayı, yıkılan binaların molozlarının yollara düşmesiyle deprem mağdurlarına yardımların ulaştırılması da zorlaşmıştır. Fay hatları üzerinde bulunan deprem bu ülkenin bir gerçeği olmakla beraber, buna rağmen gerçekleşen kötü yapılaşma, denetimsizliğin, tedbirsizliğin, umursamazlığın, çıkarcılığın bir sonucudur ve her bir sorumlu adalet önünde hesap vermelidir. Kars Barosu olarak deprem felaketinden dolayı kusurları, hataları ve ihmalleri bulunanların yargı önünde hak ettikleri cezayla cezalandırılmaları için Türkiye Barolar Birliği ve diğer barolarımızla tam bir işbirliği ve koordinasyon içinde çalışmaktayız. Kars Barosu olarak; yaşanan deprem felaketinden ve ilimizin de 2. derecede tehlikeli deprem bölgesinde yer alıyor olmasından ötürü; bazı dersler çıkardık. Çıkardığımız en önemli ders vatandaşlarımızın deprem konusunda bilinçlendirilmeleri, ilgili kurum ve kuruluşların zaman kaybetmeksizin önleyici ve koruyucu önlemler almaları için baro bünyemizde bir deprem komisyonunun kurulması fikrini hayata geçirmek olmuştur.” diye konuştu.

Oturduğumuz yerden ağıt yakıp isyan etmenin zamanı olmadığını önlem almak için yarın değil şimdi harekete geçmemiz gerektiğini ifade eden Kars Barosu Deprem Komisyonu Başkanı Av. Ersin Vargün, “Biz milletçe, her felaketin ardından "ders çıkarmalıyız", "önlem almalıyız" şeklinde neticelere varıp; ders çıkarmaya ve önlem almaya üşenen, ancak birinci derece yakını bir felakette ölünce şapkayı önüne alıp düşünen ve sadece isyan eden bir yaklaşıma sahibiz. Ancak oturduğumuz yerden ağıt yakıp isyan etmenin zamanı değil. Yarın değil, tam da şimdi harekete geçelim. Artık önlem almak için ölmeyi beklemeyelim.” dedi.

Kars’ın 2. derece deprem bölgesinde yer aldığını, son bilimsel verilere göre ise diri fay hatlarının bulunduğu riskli bir konumda olduğunu da hatırlatan Vargün açıklamasını şöyle sürdürdü: “Olası bir depremde coğrafi konumumuzun uzaklığı sebebiyle yapılacak yardımların çok gecikmesi ihtimali, mevsimsel koşulların zorluğu, afet bilinci konusunda yeterli bilgi ve donanıma sahip olmamamız gibi sebepler en ciddi handikaplarımızdır. Bu kapsamda olası bir depremle ilgili olarak öncesinde ve sonrasında neler yapılabilir? Ne gibi önlemler alınabilir? sorularının cevabını aramak ve çözüm geliştirmek zorundayız. İşte tam da bu sebeplerle Kars Barosu avukatları olarak hemşehrilerimize, sevdiklerimize, ailemize karşı sorumluluk hissiyatıyla Deprem Komisyonu kurulmasına karar verdik. Komisyonumuz 8 avukattan müteşekkil bir sivil inisiyatif grubudur. Komisyon olarak ilimizde, tüm ilçelerde ve köylerde depremle ilgili alınacak önlemler ve olası bir depremin sonrasında koordine olabilmek adına ilgili sivil toplum kuruluşlarını sorumluluk almaya ve ortak hareket etmeye davet ediyoruz. Başta AFAD ve KIZILAY olmak üzere Kars Valiliği, Belediye Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri ve ilgili STK'ların olası bir depremle ilgili koordinasyonu nasıl sağlayacaklarına dair toplantı yapmalarını ve bu hususla ilgili kararlarını Kars'ı hemşehrilerimizle paylaşmalarını teklif ve talep ediyoruz. Zira 6 şubat depremlerinde koordinasyon eksikliğinin çok acı sonuçlar doğurduğunu hep beraber müşahade ettik. Ayrıca KIZILAY ve AFAD bünyesinde olası bir tabii afet durumunda yeterli uzman personel, ekipman, çadır olup olmadığı, bu hususlarla ilgili envanterin halkla paylaşılması ve eksiklik görülmesi durumunda tamamlanması adına çalışma yapılması, olası bir depremde toplanma merkezlerinin nereleri olduğu, Kars Harakani ve Üniversite Hastanelerinin, Kars'taki okul, özel okul, üniversite yerleşkesi ve öğrenci yurtlarına ait binaların, iş hanlarının ve zincir AVM'lerin risk analizlerinin yapılıp yapılmadığının, depreme dayanımları hususunda riskli görülen yerlerde güçlendirme çalışmalarının yapılıp yapılmadığına dair sorularımızı ilgili kurum ve kuruluşlara tevcih ediyor ve açıklama yapmalarını tüm Kars halkı adına talep ediyoruz. Ayrıca resmi bir nitelik kazanması açısından söz konusu sorularımıza bilgi edinme yasası çerçevesinde vereceğimiz dilekçelerle de cevap arayıp sonucunu Kars kamuoyu ile paylaşacağımızı buradan bildiriyoruz.”

Vatandaşları oturdukları binaların risk analizlerini yapmaya davet eden Vargün, “Kars halkını da duyarlı olmaya davet ediyoruz. Oturdukları binaların risk analizlerini yaptırmalarını, inşaat halinde olup da henüz bitmemiş yapılarla ilgili risk analizi yapılmamış konut satın almamalarını, kiralamamalarını telkin ediyoruz. Esasen söylenecek ve üzerinde durulacak çok fazla husus var. Ancak ilk basın açıklamamızın çerçevesi özetle her bir yurttaşı, kurum ve kuruluşları sivil toplum örgütlerini duyarlı olmaya çağrı ve kamuoyunun merak ettiği sorulara cevap arama mahiyetindedir. Ülkemiz bir deprem coğrafyası üzerine kuruludur. Bu gerçeği asla unutmayalım, unutturmayalım. Deprem ve diğer tabii afetlerle mücadele yalnızca devlet kurumlarının müdahale ve çabasıyla üstesinden gelinecek sorunlar değildir. Bu bağlamda tüm toplumsal birimlerin sorumluluk alarak harekete geçmesi ve her türlü afete karşı hazırlıklı olması gerekir. Biz Kars Barosu Deprem Komisyonu olarak bu hazırlığın uzun soluklu bir mücadele gerektirdiğinin farkındayız ve bu hususta üzerimize düşeni yapacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kars Haberleri