Kanser hastaları farklı illere gitmeden Kars’ta tedavi oluyor

Kars KAÜ Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Onkolojisi Bölümü'nde tam zamanlı hasta kabulü aralıksız sürüyor. Kars ve civarında bulunan 150-200 kanser hastaları farklı illere gitmeden son teknoloji cihazlarla teşhis ve tedavilerini yaptırıyor.

Volkan GÜNGÖR

Radyoloji ve Medikal Onkolojisi Bölümü, 2006 yılından beri Kars’ta hizmet veren ve mevcut binasına 2011 yılında taşınan Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi bünyesinde hizmete açıldı. Mayıs ayında açılan Medikal Onkolojisine aylık yaklaşık 70, Radyoloji Onkolojine ise 20 hasta müracaat ederek tedavi oluyor.

Radyasyon ve Medikal Onkoloji ile ilgili bilgi veren Radyasyon Onkoloji Uzmanı Dr. Aykut Aksoy, “Hastaya ışın tedavisi verilirken buradaki amaç bütün yoğunluğu tümör dokusu üzerinde yoğunlaştırırken sağlam dokuyu korumak. Onun için de tedavinin planlanması lazım ve önce hastanın tomografisi alınır üzerinde gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra tedaviye alınır. Bu makinenin amacı sağlam dokuyu korumaktır.” dedi.

Hem radyoterapi hem kemoterapi açısından hastalara yardımcı olmaya çalıştıklarını söyleyen Aksoy, “Radyoterapi cihazının amacı kanser gibi çok hızlı çoğalan hücrelerin normal dokulara göre ışından, radyasyondan çok etkilenmeleri. Yani normal doku dayanıklıyken kanser hücreleri ışın karşısında daha çok ölüyorlar. Bu cihazımızla da kanserli hücre ışınlanırken doğal olarak civarındaki sağlam dokular da aynı ışınlanıyor. Burada kanserli hücrelere en büyük hasarı yaratırken sağlam dokuları korumak. Çok gelişmiş bir teknoloji kullanılıyor bu nedenle ve şuan en son teknoloji bu.” diye konuştu.

Ardahan’ın Göle ilçesinden gelen ve aha önce İzmir’e giderek tedavi gören İsmail Daş ise, “Kars’ta böyle bir hizmetin verilmesinden çok memnunum. Ardahan’ın Göle ilçesinden geliyorum. İzmir’de tedavi görüyordum, burada olduğu için buraya geldim. Bu hizmet devam ederse İzmir’e gitmem.” ifadesini kullandı.

Kanser hastalarının artık başka illere gitmeden Kars’ta teşhis ve tedavilerinin yapıldığını ifade eden Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başmüdürü Attilla Tayfun, “Mayıs ayında açmış olduğumuz Radyasyon ve Medikal Onkolojisi Bölümümüzde Kars ve yöresine hizmet vermeye başladık. Hastalarımız artık civar illere veya daha uzak illere gitme ihtiyacı duymadan burada teşhis ve tedavilerini yaptırabilmekteler. Henüz daha vatandaşlarımız tarafından tamamen duyulmamış olmasına rağmen yine de hasta potansiyelimiz oldukça yüksek. Açıldığımızdan buyana aylık Medikal Onkolojide yaklaşık 70, Radyoloji Onkoloji alanında da 20 hastaya hizmet veriyoruz. Kars ve civarında bulunan hasta sayımızın 150-200 civarında olduğunu düşünüyoruz. İnşallah vatandaşlarımız artık gerekli teşhis ve tedavilerini Kars’ta görmüş olacaklardır.” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kars Haberleri