Kadın veterinerler, sağlıklı gıda ve hayvan için iş başında

Kars Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nde görevli kadın veteriner hekimler, köy köy dolaşarak hayvanlara şap aşısı ve küpeleme yapıyor.

Volkan GÜNGÖR

Kars’ta sağlıklı gıda ve hayvan varlığını korumak, Doğu Anadolu Bölgesine kaçak hayvan giriş ve çıkışını önlemek için aşılama ve küpeleme çalışmaları kadın veteriner hekimler tarafından aralıksız sürüyor. Kadın veteriner hekim Elif Ekiz, yılsonuna kadar kentteki tüm hayvanların şap aşısını ve küpeleme çalışmalarını tamamlayacaklarını söyledi.

Kars Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nde görevli kadın veteriner hekimler, köy köy dolaşarak hayvanlara şap aşısı ve küpeleme yapıyor.

Hayvan Sağlığı Şubesi'nde hayvan hastalıklarıyla mücadele biriminde görevli veteriner hekim Elif Ekiz ve Alev Tazegül, köyleri dolaşarak büyük ve küçükbaş hayvanlara küpeleme, çiçek, anthrax ve yeni doğan buzağılarımıza brusella aşısı, kedi ve köpeklere ise kuduz aşısı yapıyor. Merkeze 15 kilometre uzaktaki Boğazköy’üne giden kadın veteriner hekimler köydeki bin büyükbaş hayvana şap aşısı ve eksik olan hayvanlara küpeleme yaptı.

Yağmur altında aşılama çalışması yapan veteriner hekim Elif Ekiz, “Hayvanların tepkileri her zaman kontrol edilemiyor tabi zorlanıyoruz, ayrıca Kars’ın iklim şartları da zor. Buna rağmen mesai arkadaşlarımızla beraber başarılı bir şekilde yürüttüğümüzü düşünüyoruz. Programlarımız aşı ve küpeleme üzerine oluyor. Biliyorsunuz geçen sene bir şap hastalığı görüldü hayvanlarımızda bunun için aşılamamızı yıl boyunca 3 defa yaptık. Şimdi tekrardan hem tanımlanmayan hayvanlarımızı tanımlıyoruz hem de şap aşısı, çiçek, anthrax ve yeni doğan buzağılarımıza brusella aşısı yapıyoruz.” dedi.

Köylerdeki hayvan varlığına göre günlük 3-4 bin hayvan aşılama çalışmaları da yaptıklarını kaydeden Ekiz, “Sağlıklı gıda ve sağlıklı hayvan için bunların kontrol altına alınması gerekiyor. Doğu Anadolu Bölgesine de giriş-çıkışların kontrolü için biz bütün hayvanlarımızı tanımlamaya çalışıyoruz. Erzurum’da da bunun için sevk kontrol noktası kuruldu, yılsonuna kadar tamamlamayı düşünüyoruz. Köylerin büyüklüğüne göre aşılama çalışmalarımız değişiyor, bazı köylerimizde 3-4 bin hayvanı buluyorken bazı köylerimizde ise 500-600 hayvanı aşılıyoruz.” şeklinde konuştu.

Kadınların tüm meslek gruplarında yer alması gerektiğini ifade eden yetiştirici Mehti Çinkılıç ise, “Tarım ve Orman Müdürlüğünün personelinden memnunuz, her zaman gelip hayvanlarımızın aşısını ve küpesini yapıyor, tüm sorunlarımızı, derdimizi anlatmaya personel buluyoruz. Kadınlar bazen erkeklerden daha da güzel hayvanlarımızın aşısını yaparak hayvan sorunlarımızı bize anlatıyorlar, tedbirli, dikkatli ve sırayla işlerini yapıyorlar. Tabi ki kadınların her meslekte olması gerekiyor.” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kars Haberleri