Volkan KARABAĞ
Tarım ve Orman Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğü Devlet Su İşleri 24. Bölge Müdürlüğü tarafından yapımı gerçekleştirilen Iğdır İçmesuyu Projesinde çalışmalar kar ve kış demeden aralıksız devam ediyor. Yapımı devam eden Iğdır İçmesuyu Projesi; Tuzluca Ünlendi Barajı, İçmesuyu Arıtma Tesisi ve içmesuyu Ana İsale Hattı olmak üzere üç adet büyük projeden oluşmaktadır.
DSİ 24. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, konuyla ilgili bir açıklama yaparak şunları söyledi: “Tuzluca Ünlendi Barajı; Iğdır ilinin yaklaşık 66 km güney batısında Acıçay deresi üzerine temelden 68 m yükseklikte ve 97 milyon m3 su depolama hacmine sahip içmesuyu ve sulama amaçlı kil çekirdekli kaya dolgu tipinde inşaatı devam etmektedir. Tuzluca Ünlendi Barajında depolanan bu su ile Iğdır il merkezi başta olmak üzere Tuzluca, Karakoyunlu ve Aralık ilçeleri ile Melekli, Halfeli ve Hoşhaber Beldeleri ve bunlara bağlı 70 adet köyün 2050 yılına kadar içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanacak ve aynı zamanda Tuzluca ilçesi ve köylerine ait 98.620 dekar tarıma elverişli arazi yüksek basınçlı borulu sulama sistemi ile sulanması temin edilecektir.
Su kaynağı olan Tuzluca Ünlendi Barajındaki çalışmalar tamamlanıncaya kadar geçecek süre dikkate alınarak, Iğdır İçmesuyu Projesinin ihtiyacı olan suyun baraj inşaatı tamamlanıncaya kadar temini için geçici bir kaptaj yapısı teşkil edilmiş ve bağlantıları isale hattına entegre edilmiştir. Böylece buradan alınan su içmesuyu arıtma tesisine götürülmekte, arıtma tesisinde arıtılan memba kalitesindeki içmesuyu da 164 km uzunluğundaki Iğdır İçmesuyu Ana İsale Hattı ile Iğdır il merkezi başta olmak üzere Tuzluca, Karakoyunlu ve Aralık ilçeleri ile Melekli, Halfeli ve Hoşhaber Beldeleri ve bunlara bağlı 70 adet köyde yaşayan vatandaşlarımızın istifadesine sunulmaktadır.
Iğdır İçmesuyu Arıtma Tesisi; Iğdır ili Tuzluca ilçesi sınırlarında Ünlendi Barajına 11 km, Tuzluca ilçesine 13 km, Iğdır il merkezine 42 km mesafede, Küçükova köyüne yakın bir konumda, yaklaşık 50 dönüm alan üzerine kurulu 20 adet üniteden oluşmakta ve günde 125.000 metreküp ham su arıtma kapasitesine sahiptir. Performans testleri tamamlanan Arıtma tesisinden çıkan su ile yukarıda belirtilen Iğdır il merkezi, 3 ilçe ve 3 belde ile 70 adet köye memba kalitesinde içilebilir içme ve kullanma suyu verilecektir.
Iğdır İçmesuyu İsale Hattı; 164 km uzunluğundaki Iğdır içmesuyu İsale Hattı inşaatında fiziki gerçekleşme %99 seviyesindedir. Iğdır il merkezine içme ve kullanma suyu verecek şekilde çalışmalar tamamlanmıştır. Test çalışmaları kapsamında İçmesuyu arıtma tesisinde arıtılan su yapımı tamamlanan 164 km uzunluğundaki Iğdır İçmesuyu Ana İletim Hattı vasıtasıyla Iğdır Belediyesine ait mevcut su şebekesine verilecek noktan sulama kanalı tahliye kanalına akıtılmaktadır. Söz konusu İçmesuyu hattı bağlantısının mevcut belediyeye ait İçmesuyu şebekesine verilebilmesi için Iğdır Belediyemizden uygunluk görüşü beklenmektedir. Iğdır İçmesuyu Projesi kapsamında verilecek olan suyun yüksek basınçlı olmasından dolayı, yani en düşük noktada en az 60 metre yüksekliğe kadar kendi cazibesi ile bütün evlere suyu iletebilecek durumda olmasından dolayı, Iğdır İçmesuyu Projesi ile Iğdır il merkezine verilecek içme ve kullanma suyu, başka bir pompa vb. ihtiyaç duyulmadan verilebilecek durumdadır. Böylece Iğdırlı vatandaşlarımız, memba kalitesindeki içme ve kullanma suyuna kavuşurken, ilave bir enerji masrafı, pompa vb. ihtiyaç duymadan musluklarından sularını alacaklardır. Ancak, bu suyun tüm evlere ve yerleşim birimlerine sorunsuz ve kaliteli bir şekilde verilebilmesi için, şehir içi şebekesinin standartlara uygun kapasite ve dayanıma kavuşturulması önem arz etmektedir.
Iğdır İçmesuyu Ana İsale Hattı İnşaatı kapsamında kalan Karakoyunlu ve Aralık ilçesi hattı üzerindeki vana, vantuz yapısı gibi küçük sanat yapıları çalışmaları devam etmektedir. Iğdır İçmesuyu Ana İsale Hattı İnşaatı sözleşmesine göre işin bitim süresi 2019 yılı sonu olmasına rağmen, Iğdırlı hemşerilerimize bu memba kalitesindeki suyu verebilmek için kar ve kış demeden çalışmalar yoğun bir şekilde yürütülmektedir. Bu özverili çalışmalar sonucu Iğdır il merkezine içmesuyu verilecek duruma getirilmiş olup, belediye şebekesine bağlanacak noktadaki tahliye noktasından su, sulama tahliye kanalına yüksek tazyikle test amaçlı verilmeye başlanmıştır. Mevcut belediye şebekesine bu yüksek basınçlı suyun verilebilmesi için, şebekenin uygunluğu hakkında Iğdır Belediyemizin görüşü beklenmektedir.
Iğdır il merkezi dışındaki yerleşim birimlerine de işin sözleşmesine göre bitim tarihi olan 2019 yılı sonu beklenmeden Temmuz-2019 başında projedeki tüm birimlere içmesuyunun verilmesi hedeflenmektedir. Böylece Iğdır il merkezi, 3 ilçe, 3 belde ve 70 köyden oluşan toplam 77 yerleşim birimine günlük 125 000 metreküp içme ve kullanma suyu sağlanmış olacaktır. Tüm üniteleri ile birlikte 2019 yılı birim fiyatları ile 286 milyon liraya mal olacak Iğdır Içmesuyu Projesi kapsamında bu güne kadar 201 milyon lira harcama yapılmıştır. Bu proje tamamlandığında 2019 birim fiyatları ile ülke ekonomisine yılda 40 milyon lira içmesuyu faydası sağlayacaktır.
Iğdır ilimiz, ilçe ve beldelerimiz ile köylerimizin memba kalitesinde içmesuyuna kavuşturacak projemizin hayırlı olmasını diliyoruz.
Bu projemiz kapsamında Iğdır il Merkezine içmesuyunun, sözleşmesinde ön görülen süreden yaklaşık bir yıl öncesinde verilecek duruma getirilmiş olması nedeniyle Iğdır Valimiz Sayın Enver Ünlü tarafından twitter hesabından, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli, DSİ Genel Müdürümüz Sayın Mevlüt Aydın ve emeği geçenler için yayımlamış oldukları mesajlarından duyduğumuz memnuniyeti ifade ediyor. İlgi ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz.”