Ata Gence TAN
Kars’ta havaların ısınmasıyla birlikte vatandaşlar şifalı olduğuna inandıkları ‘evelik’ otunu toplamak için çayır ve meralara çıktı. Toplanan evelik otları tek tek yabancı otlardan temizlendi ardından kurutulması için bıçaklarla kesilip çuvallara dolduruldu.
Son yılların en yağışlı mevsiminin yaşandığı Kars’ta çayır meralar otlarla kaplandı. Kadınlar, yemeklik olarak kullanılan ve şifalı olarak bilinen 'evelik' otu toplamak için yeşile bürünen meralara çıktı. Kadınlar onlarca ot türü içinde buldukları evelik otunu topladılar. Büyüklerinden şifalı olduğunu duydukları evelik otunun, lor dolması, yumurta ile kavurması ve daha birçok yemek türünde kullanıldığını belirten kadınlar, genelde yaz aylarıyla birlikte çayır ve meralarda kendiliğinden yetiştiğini belirttiler.
Bir işletme sahibi Nuran Oğuz Özyılmaz da eşi, çocukları ve torunlarıyla birlikte araziye çıkarak bol bol evelik otu topladılar. Evelikleri işyeri önüne getirdikten sonra önce yabancı otlardan arındırdılar ardından saplarını koparıp attılar sonra da bıçakla küçük parçacıklar şeklinde kesip çuvallara doldurdular.
“Kars’ın Nuran Ablası” olarak tanınan Nuran Oğuz Özyılmaz, “Geleneksel, yeşil, Egenin nasıl kendine göre ot kültürü var, bizim de evelik, yemlik, kuş ekmeği ebegümeci vardır. En çok çorbayı evelikle yaparız. Evelik, doğada ekilmeden biten, pazı ve ıspanak familyasından olan bir bitkidir. Bu antibiyotik içerir. Sağlık ve şifa kaynağı olan bir bitki olduğu için tarlalardan, meralardan toplayarak, kurutarak kışa hazırlarız. Ve kışın bunu çorba yaparak şifa niyetine tüketiriz. Çok beğenilen bir çorbadır. Bu bizim babaanne ve anneannelerimizin çorbasıydı. Fakat bunun Kaz Evi’nde menüye koyarak, turizme koyarak daha da popüler bir hale getirdik. Gelen herkes evelik çorbası var mı diyor. Bu da bizi mutlu ediyor çünkü gelenekte olan ve kaybolmaya yüz tutmuş olan bir yemeği bir kültürü biz gün ışığına çıkararak turizme tanıttık. Dolayısıyla insanların damak tadına uygun, lezzetli bir çorba olduğu için herkes tarafından sevilen, beğenilen ve menüye oturan bir çorba oldu. Onun için eveliği yazdan hazırlayıp kışa sunuyoruz. Bugün evelik günümüzdür. Daha çok yaşlanmadan bu yıl doğa çok güzel. Yağmur iyi, güneş iyi ve doğa bu yıl çok bereketli. Evelik yaşlanmadan toplayıp kaşı hazırlıyoruz. Kışa hazırlamak için bugüne evelik günü diyoruz.” dedi.
HANGİ AŞAMALARDAN GEÇİYOR”
Özyılmaz evelik çorbasının nasıl hazırlandığını da şöyle aktardı:
“Şu an topladık, demetledik, yabancı otlardan saplardan ayırarak toparladık kurutmaya bırakacağız. Gölgede, çatı tarafında ısısı güçlü bir yerde kurutarak torbalayarak kışa kaldıracağız. Çorbası da ilk önce soğan, yağ, daha sonra salçasını koyarak ve pembeleştirerek, kavurarak bir sos hazırlıyoruz. Buna suyunu ilave ediyoruz. Bir tarafta da bir taşım kaynattığımız eveliği kara suyunu dökerek ufak parçalara kıyarak çorbanın içine koyacağımız şekilde hazırlıyoruz. Akşamdan ıslattığımız yeşil mercimek, bulgur ve eveliği koyarak çorbamızı küp küp doğradığımız patatesleri de içine ilave ederek evelik çorbamızı pişmeye bırakıyoruz. Bir taş taşım kaynadıktan sonra çorbamız yemeye hazırdır. Şifa olsun, afiyet olsun.”
Gün Evelik Günü
Son yılların en yağışlı mevsiminin yaşandığı Kars’ta çayır meralar otlarla kaplandı.