“Geçmişten bugüne Erzurum Basını” kitaplaştı

Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakan Temiztürk'ün, "Erzurum Sözlü Basın Tarihi" kitabı büyük ilgi gördü.

Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakan Temiztürk'ün, "Erzurum Sözlü Basın Tarihi" kitabı büyük ilgi gördü.

İletişim alanında çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Hakan Temiztürk'ün kitabı "Erzurum Sözlü Basın Tarihi" raflarda yerini aldı. Deniz Yayınevinden çıkan kitap, okuyucuların ve özellikle medya mensuplarının beğenisini aldı. Erzurum'da görev yapan gazetecilerin katkılarıyla oluşturulan "Erzurum Sözlü Basın Tarihi" kitabı, adeta geçmişten günümüze Erzurum basınını özetliyor. Araştırma-inceleme alanında kaleme alınan eser, Erzurum'da basın sektörüne emek vermiş gazetecilerin deneyim ve hatıralarıyla ortaya çıktı.

Gazeteciler hatıralarını anlattı

Hakan Temiztürk, kitabında Türk basınında Erzurum'un yerine ve önemine dikkat çekerken, okuyucusunu Envar-ı Şarkiyye'den başlayarak bugüne kadar hayat bulmuş ve hafızalara kazınmış sayısız gazete ve dergi içerisinde zaman yolculuğuna çıkarıyor. Geçmişten bugüne Erzurum basınının baş aktörlerine değinerek o döneme ışık tutan kitap, 1960'lardan bugüne basın sektörünün çeşitli kademelerinde çalışan Erzurumlu gazetecilerin anlattıklarıyla oluşuyor. Kitapta M. Talat Uzunyaylalı, Kadir Sabuncuoğlu, Mehmet Şener, Öztürk Akkök, Ayhan Türkez, Sevda Güneş, Salih Tekin, İrfan Tarakçıoğlu, Muhammet İspirli, Hüseyin Bekmez ve Tahsin Kaya'nın meslekte yaşadıkları olaylar, deneyimler ve hatıralara yer verildi.

Erzurum basında önemli bir yere sahip

Gazetecilerin kendi öykülerini anlatırken paylaştıkları hatıralarla, bilgilerle ve tanıklıklarla Erzurum basın tarihine de ışık tuttuklarını kaydeden Hakan Temiztürk, Erzurum'un Türk basın tarihindeki yerine değinerek "Erzurum, Türk basınının en önemli merkezlerinden biri; geçmişte öyleydi şimdi de öyle. Envar-ı Şarkiyye'den bugüne onlarca gazete çıktı; ondan daha fazla dergi Erzurum'u Türkiye'nin önemli önce basın daha sonra medya merkezlerinden biri yapan bu birikim, çok kıymetli gazetecilerin gayretiyle meydana geldi. Envar-ı Şarkiyye'yi çıkaran isimsiz kahramanlardan Albayrak'ı İstanbul'dan bile takip edilen gazete yapan Süleyman Necati ve Cevat Dursunoğlu'na, Milletin Sesi ile Erzurum basın tarihine adını altın harflerle yazdırmış Kemal Alyanak'tan yaşadığı dönemde şehrin sosyo-kültürel faaliyetlerinin en büyük destekçisi olmuş Mithat Turgutcan'a kadar çok sayıda isim aynı zamanda bu şehrin basın tarihinin baş aktörleri oldu. Onlardan sonra gelen Erzurumlu gazeteciler, ustalarından aldıkları bayrağı daha ileriye taşımak amacıyla yoğun gayret gösterdiler. M. Talat Uzunyaylalı, Kadir Sabuncuoğlu, Öztürk Akkök, Mehmet Şener gibi marka isimlerin çalışmalarıyla Erzurum yerel basını bir süre daha ayakta kalmayı başardı." dedi.

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri