KARS HAKİMİYET
Kars İl Sağlık Müdürlüğünce yürütülen faaliyetler kapsamında Ekim ayı boyunca, meme kanserinin ülkemizde kadınlarda en sık görülen kanser tüllerinden biri olduğu anlatıldı. Erken evrede tespit edilmesi mümkün olan bu kanser ile mücadelede, toplumun bilgilendirilmesinin ve bilinçlendirilmesinin son derece önemli olduğuna dikkat çekildi.
İl Sağlık Müdürlüğü bu kapsamda, Meme Kanseri Farkındalık eğitimleri kapsamında, Kanser Kayıt Birimi ve KETEM çalışanları tarafından konu ile ilgili Kuran kursları, kadın esnafları ve kuaförler dolaşılarak broşürler dağıtarak kadınları bilinçlendirdi. Faaliyetler kapsamında Kars Harakani Devlet Hastanesi, Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanelerinde stantlar açılarak dağıtılan broşürler ile erken teşhisin önemi anlatıldı. Ayrıca kadınlar ücretsiz kanser taramalarını yaptırmaları için KETEM ve Aile Hekimliklerine davet edildi.
KETEM NEDİR?
Öte yandan dağıtılan broşürlerde kısa adı (Kanser Erken Teşhis Tarama Ve Eğitim Merkezi)olan KETEM anlatıldı.
Ketemler ‘erken teşhis hayat kurtarır’ prensibiyle yola çıkarak Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Daire Başkanlığınca oluşturulan politikalar doğrultusunda meme, rahim ağzı ve kolorektal kanserler ile ilgili tarama programları yürütmektedir. Ketemlerin en önemli amacı toplumda kanser konusunda farkındalık yaratmak, yüz yüze eğitimlerle kişileri korunma yöntemleri, tarama programları hakkında bilgilendirmektir. 2008 yılı itibariyle 81 ilde toplam 124 ketem kurulmuş, devlet hastaneleri bünyelerinde faaliyetlerine devam etmektedirler.
PERSONEL
Ketem’de kanserden korunma ve tarama yöntemleri, kişiler arası iletişim ve sağlık eğitmenliği konularında eğitim almış doktor, ebe, hemşire, röntgen teknisyeni ve tıbbi teknologlar görevlendirilir.
KETEM TARAMA HİZMETLERİ SERVİS KANSER TARAMASI
Servis kanseri tarama yöntemleri invazif kanser insidansını ve mortalitesini azalttığı düşünülen ve bu açıdan etkinliği kanıtlanmış az sayıdaki tarama yöntemlerinden biridir. Ülkemiz koşulları dikkate alındığında gerçekleştirilebilir ideal hedef 35 yaşında başlanacak olan toplum tabanlı taramadır. Smear testi 5 yıl arayla tekrarlanır ve son 2 testi negatif olan 65 yaşındaki kadınlarda tarama kesilir.
MEME KANSERİ TARAMASI
Hedef nüfus coğrafi olarak sınırları belirlenmiş bir toplumda yaşayan 50-69 yaş aralığındaki kadınlar olmalıdır. Tarama aralığı 2 yıl olmalıdır Taramaya katılanlara her iki meme için, birisi medyolateral oblik=mlo, diğeri ise kranyokaudal=cc olmak üzere ikişer poz mamografi filmi çekilmelidir.
Mamografi filmleri iki radyoloji uzmanı tarafından ve birbirlerinden bağımsız olarak okunmalıdır. asıl tarama yöntemi memenin mamografi ile incelenmesi olmakla birlikte, taramaya katılan her kadın hekim tarafından da muayene edilmelidir.
Taramanın etkili olması, yani "meme kanseri mortalitesinin yüzde otuz düşürülmesi" şeklindeki amaca ulaşılabilmesi için hedef nüfusun yüzde yetmişten fazlasının taranması gerekmektedir.
Taramanın başarılı olabilmesi için, her aşamada kalite güvencesi ilkelerine titizlikle uyulmalıdır.
Kolorektal tarama programı yeni başlamakla birlikte, bu kapsamda 50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkekler yılda bir kez gaitada gizli kan testi ile 10 yılda bir ise kolonoskopi yapılarak taranacaktır.
Tarama programı kapsamında olmamakla birlikte prostat kanserinin erken teşhisi amacıyla 50-70 yaş aralığındaki erkeklerden PSA tetkiki istenmektedir. Ketemde yürütülen tarama hizmetlerinin tamamı ücretsizdir.