Herkese merhaba, bu hafta ramazan döneminin hemen ardından kutlanacak olan bayramda nasıl beslenilmesi gerektiğine ve sağlıklı bir bayram geçirmenin püf noktalarına değindim. Bayramda uyulması gereken beslenme önerilerimi bu yazımda bulabilirsiniz.
Yeterli ve dengeli beslenme, hayatın her döneminde olduğu gibi bayramlarda da büyük önem taşımaktadır. Ramazan boyunca azalmış olan sıvı tüketimi, bayramdan itibaren arttırılmaya çalışılmalıdır. Ramazan ayı boyunca günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler sebebiyle kişiler, bayramda psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girmektedir. Bu durum, çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.
Bayramda güne mutlaka kahvaltı ile başlanmalıdır. Kahvaltıyı çok hafif geçiştirmek, sonrasında yiyeceklerin kontrolsüz tüketilmesine neden olabilir. Geleneksel olarak bayramda ikram edilen şeker, çikolata ve hamur işleri gibi gıdalar; kan şekerini hızla yükselten, enerji içerikleri yüksek olan gıdalardır. Bu gıdaları bayramda fazla tüketmek, kan şekerinin hızlı yükselmesine sebep olarak çeşitli rahatsızlıkları da beraberinde getirebilir. Bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat etmek, aşırıya kaçmamak, yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini unutmamak gerekmektedir. Eğer bayramda tatlı tüketimi çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar (küçük porsiyonlar şeklinde) tercih edilebilir. İkramda bulunurken de hamur işi tatlılar yerine yine sütlü tatlılar, taze veya kuru meyveler; şerbetlerin yerine de taze sıkılmış meyve suları, az şekerli limonata vb. içecekler sunmak daha iyidir. Bütün bireyler dahil olmak üzere ve özellikle de yaşlılar ile tansiyon hastaları, gün boyu çay-kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekleri fazla miktarda tüketmemelidir. Günde 2 fincandan fazla kahve içmemeye dikkat edilmelidir. Çay da açık ve limonlu olarak içilirse daha iyi olur. Bayramda her gün mutlaka posa içeriği yüksek olan yiyecekler tüketilmeye çalışılmalıdır. Bu yiyeceklere örnek olarak; kuru baklagiller, tam buğday unlarıyla yapılan ürünler, bulgur, sebzeler ve meyveler verilebilir.
Ramazan ayı boyunca yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için hareketli olmaya ve kısa kısa yürüyüşler yapmaya çalışılmalıdır. Diyabet, kalp-damar hastalıkları ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalıkları olanlar, uyguladıkları diyete bayram süresince de devam etmeye özen göstermelidir. Bayramda şeker ile şekerli ürünleri satın alırken bu ürünlerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan izinli olmasına, son kullanma tarihlerinin geçmemiş ve ambalajlarının bozulmamış olmasına dikkat edilmelidir.
Çok özlediğimiz o eski bayramların tadında, keyifli ve sağlıklı bir bayram geçirmenizi dilerim...