KARS HAVADİS
Ticaret İl Müdürü Adem Beyribey, Ahilik Haftası kutlama etkinliklerinde yaptığı konuşmada; Ahiliğin özünde yardımlaşma, liyakat, güven ve sevgi olduğunu söyledi.
Kars Ticaret İl Müdürlüğü ile Kars Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı tarafından düzenlenen kutlama etkinliğinde, Ahilik geleneğine göre, seçilen bazı esnaflara kuşakları bağlandı.
Kars Valiliği önünde düzenlenen kutlama etkinliğinde, Kars Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı tarafından Atatürk anıtına çelenk bırakılmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Ticaret İl Müdürü Adem Beyribey’in Ahilik geleneğini anlatan konuşmasının ardından, yılın Ahisi seçilen Metin Özeroğlu’nda İl Deftarı Senem Topal tarafından kuşağı bağlandı. Ardından da ahi adayları Haşim Akgül’e SERKA Genel Sekreteri Oktay Güven ve Ertan Urun’a, SGK İl Müdürü Abdülkadir Ayluçtarhan kuşakları bağlandı. Daha sonrada ilin Kalfası seçilen Abdullah Koç’a, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Tarkan Tarık Karagöz, kalfa adayı Ferdi Adiktili’ye İŞKUR Müdürü Yusuf Bulut ve Volkan Demir’e KOSGEB İl Müdürü Lütfullah Aktaş, tarafından kuşakları bağlandı. İlin çırağı seçilen Musfata Yadullah Dağ’a Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Tuncer Tekin, çırak adayı Ali Murat Koç’a İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Cemalettin Güven ve Uğurcan Edizdağ’a Ticaret İl Müdürü Adem Beyribey tarafından kuşakları bağlandı ve çeşitli hediyeler verildi.
BEYRİBEY: “AHİLİĞİN ÖZÜ; YARDIMLAŞMA, LİYAKAT, GÜVEN VE SEVGİDİR”
Ahiliğin özünde yardımlaşma, liyakat, güven ve sevgi olduğuna dikkat çeken Ticaret İl Müdürü Adem Beyribey, etkinlikte yaptığı konuşmada, Ahilik geleneğinin, müşterek Şark-İslam medeniyetinde yeşeren, 13. yüzyıldan itibaren Anadolu’nun her bir tarafında, sevgi ve sempati odağı olduğunu söyledi.
Ahliğin, bütün çağdaş ve uygar milletlerin ve devletlerin benimsemesi gereken “insan” odaklı, dünya çapında prensipler manzumesinin adı olduğunu da söyleyen Beyribey: “Günümüzün yükselen değerlerinin önemli bir kısmının özünde, Ahiliğin temel ilkeleri yatmaktadır. Tüketici hakları, sivilleşme, kooperatifçilik, çeşitli mesleki kuruluşların varlığı gibi kavramları Batı’ya aktaran birikim, Ahilik kültürüdür
Ahilik gerek yapılanma modeli, gerekse inanç ve değerler sistemi bakımından, çok yönlü bir yapı arz eder. Ahiliğin bu cephelerini, başka bir ifadeyle kaynak ve işlevlerini kabaca, dini-tasavvufi, siyasi-askeri, sosyal kültürel cepheler olarak sınıflandırabiliriz. Ahilikte, şüphesiz din ve tasavvuf çok önemli iki öge konumundadır. Hatta denilebilir ki, Ahiliğin inanç ve kabuller sistemi aslında dini prensiplerden başka bir şey değildir.
Ahilik, ferde yönelik öğüt ve yaptırımları da bulunmakla birlikte, esas itibariyle “ferdi” değil, “toplumsal” dır. Çekememezlik ve dedikodudan kaçınmak, cömert şefkatli ve merhametli olmak, herkese iyilik yapmak ve iyiliklerini istemek gibi onlarca prensip, esasta ferdi olmaktan ziyade toplumsal, yani toplum hayatını düzene sokucu mahiyette kurallardır. Fakat bu toplumsal oluşta ne kişi topluma, ne de toplum kişiye ezdirilmiştir. Ahiliğin sosyal dayanışma ruhu sayesinde, devletin hiçbir tesiri olmadan; şehir esnafı ve halkı, kendi kendisini idare ediyor, en küçük bir suiistimal, yolsuzluk ve ananeye aykırı harekete fırsat verilmiyordu. İşte esas olan da budur.
Ahilik kurum olarak tarihe mâl olmuş, diğer birçok kurum ve zihniyet gibi işlevlerini tamamlamıştır. Ne var ki Ahiliğin toplumlar ve devirler üstü prensipleri, zaman zaman revaçtan düşse de, asla ölmez prensiplerdir. Sadece ferdi kemâle erme noktasında değil, gerek devletlerin kendi bünyelerindeki, gerekse uluslararası düzeyde toplumsal barışın sağlanmasında, Ahilik prensipleri çok ciddi ve gözardı edilmemesi gereken bir “model” konumundadır. Bu itibarla Ahilik, yalnızca Türk insanının değil, bütün dünya toplumlarının örnek alınması gereken bir insanlık ve ahlâk sistemidir. Ahiliğin özü; yardımlaşma, liyakat, güven ve sevgidir.”dedi.
Ahilik haftası kutlama etkinlikleri kapsamında, Organize Sanayi Bölgesi Camisinde 20 Eylül 2019 Cuma günü, İl Müftülüğü tarafından Ahi Evran - ı Veli ve ebediyete göç etmiş esnafın ruhuna mevlid- i şerif okutulacak.