Başkan Hagi, bölge adına konuştu

Digor Ziraat Odası Başkanı İsmet Hagi, Çiftçiler Günü’nde Doğu Anadolu Bölgesi çiftçileri adına konuştu.

Digor Ziraat Odası Başkanı İsmet Hagi Türkiye Ziraat Odaları Birliği Danışma Kurulu Toplantısında Doğu Anadolu Bölgesi çiftçileri adına konuşarak sorunları ve talepleri dile getirdi.
Başkan Hagi konuşmasında şunları söyledi; “Doğu Anadolu Bölgesi çiftçileri adına Bölgemiz çiftçilerinin genel sorunlarını ve beklentilerini sizlere aktarmak istiyorum.

Doğu Anadolu Bölgemiz Erzurum, Ağrı, Ardahan, Erzincan, Iğdır, Kars illerinden oluşmaktadır.
Hayvancılık, bölgemiz ekonomisi için çok önemlidir. Ancak son dönemde üretim maliyetlerinde meydana gelen artışlar gerek et, gerekse süt üreticilerini sıkıntıya sokmaktadır. Bu maliyetlerle üretim yapmak kolay değildir. Bu hususta üreticilerimize kesif yem desteği verilmesi üretimde sürdürülebilirliği sağlamak açısından yararlı olacaktır.

Sürdürülebilir bir hayvancılık sektörü için et ve sütü birlikte düşünmek gereklidir. Süt fiyatları düşük olduğunda hayvanlar kesime gitmekte, bir süre sonra ne süt üretebilecek damızlık hayvan ne de et üretebilecek besilik hayvan kalmaktadır. Bu nedenle et ve süt fiyatlarında istikrar sağlanmalıdır.

Diğer yandan canlı hayvan ve et ithalatı yoğun bir şekilde devam etmektedir. Devam eden ithalat hayvancılıkta yaşanan krizi daha da derinleştirmektedir. Bir an önce ithalata son verilmeli, iç üretimi artırıcı, küçük üreticileri hayvancılıkta tutmaya yönelik politikalara ağırlık verilmelidir.

Bölgemizde hayvancılığın bir diğer önemli sorunu çoban meselesidir. Üreticilerimiz çoban bulma noktasında çok ciddi sorunlar yaşıyor. Çoban sorunu çözülmeli, gençlerimizi bu işi yaptırmaya yönelik teşvik edici politikalar hayata geçirilmelidir.

Bölgemizdeki gençleri burada tutabilmek ve tarım ve hayvancılık ile bağlarını koparmamalarını sağlamak için tarım BAĞKUR prim ödemeleri konusunda çalışmalar yapılmalıdır. Artan prim tutarları nedeniyle ülke genelinde olduğu gibi bölgemizde de Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı tarım BAĞ-KUR’lu çiftçi sayısı her geçen yıl azalmaktadır. Yüksek pirim tutarları nedeniyle bu sayı daha da aşağıya düşecek ve tarımda kayıt dışılık artacaktır. Çiftçilerimizin SGK primleri daha makul ve ödenebilir seviyeye çekilmeli, prim ödeme gün sayısı indirilmelidir.

Mera alanlarında her ne gerekçeyle olursa olsun tahsis değişikliğine gidilmemeli, buralar geleceğimiz açısından korunmalıdır. Islah edilen meraların tekrar bozulmaması için gerekli tedbirler alınmalıdır.
Bölgemizin hayvancılıktaki potansiyeli değerlendirildiğinde canlı hayvan ticareti önemli seviyelerde olup, bunun yanı sıra karkas ve işlenmiş et sanayisinin bölgemizde kurulması ülkemiz kırmızı et ihtiyacının karşılanması için önem arz etmektedir.

Dışarıdan gelen göçer hayvanların bölgemize girişinin yasaklanması, hayvancılığımızın gelişmesi ve hastalıkların önüne geçilmesi için önemli bir rol oynayacaktır.

Et ve Süt Kurumu’nun Ardahan ilinde et kombinası kurması ve özel sektör müteşebbislerinin bölgemize yönlendirilmesi bölgemiz hayvancılığının gelişmesine katkı sağlayacaktır.

Bölgemizde arıcılık, ipekböcekçiliği, kaz ve hindi yetiştiriciliği desteklenmelidir.
Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı kapsamında proje limitlerinin arttırılması, KDV’nin kaldırılması ve hibe miktarlarının arttırılması bölgemizin kalkınması açısından etkili olacaktır.

Ardahan ili sınırları içerisinde TMO’ya ait herhangi bir alım noktasının olmamasından dolayı çiftçilerimiz ürünlerini en yakında bulunan Kars TMO ajans amirliğine götürmeleri gerekmektedir. Bu durum çiftçilerimiz için ekstra maliyet oluşturmaktadır. Bu nedenle ilimizde TMO’ya ait bir alım noktasının oluşturulması ilimiz açısından önem arz etmektedir.

Kars Barajı Sulama Projesi’nin tamamlanarak hayata geçirilmesi ile Digor, Arpaçay, Akyaka ve Susuz Ovalarını kapsayan alanda arazi toplulaştırma çalışmasının bitirilmesi bölgenin kalkınması açısından son derece önemlidir.

Iğdır Ovasında tarımın geliştirilmesi için öncelikle Aras Nehri üzerinde düşünülen tarımsal amaçlı sulama barajının bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir. Barajın ikinci aşamasında borulu sistemle suyun taşınarak çiftçiler modern sulama sistemlerine özendirilmelidir. Barajın yapılması ve borulu sisteme geçirilmesi ile büyük ölçüde drenaj probleminin ortadan kalkacağı düşünülmektedir.

Bölgemizde üretilen ürünlerin mamul madde haline getirilerek uzak pazarlara taşınması için gerekli sanayinin kurulması konusunda destek verilmelidir. Diğer taraftan gümrüklemenin Iğdır’da yapılmasının önü açılmalıdır. Iğdır Ovasının konumu itibariyle gelişmesine yönelik bölge ülkelerle koordinasyon sağlanmalıdır.

Bölgede sebzeciliğin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için örtü altı yetiştiriciliği teşvik edilmelidir.

Toprağı bin bir emekle işleyen, her türlü zorluğa rağmen alın terini dökerek tarladan soframıza en güzel ürünü gönderen kıymetli çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü kutlar, bereketli ve bol kazançlı bir yıl geçirmelerini temenni eder, sağlıklı ve mutlu günler dilerim.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kars Haberleri