Başkan Faruk Ocak: “İlk kez ikinci kata çıktım”

Dolunay Derneği Başkanı Faruk Ocak, ilk kez Kars Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğünün ikinci katına çıktığını söyledi.

Volkan KARABAĞ / KARS HAKİMİYET

TANAP’ın finanse ettiği ESKİP projesi kapsamında Kars’ta engelliler için yeniden düzenlenen erişilebilir mekan açılışı ve araç-gereç dağıtımı gerçekleştirildi.

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) tarafından Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları (SEIP) kapsamında finanse edilen Diyalog Sosyal Girişimcilik Derneği (DİSODER) tarafından yürütülen Engellilerin Sosyal Hayata Aktif Katılımının ve İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Projesi (ESKİP)’nin en büyük etabı olan, ortak kamusal alanların düzenlenerek engelliler için erişilebilir mekanlara dönüştürülmesi ve engellilere yönelik araç gereç dağıtım faaliyetleri, Kars’ta devam ediyor.

TANAP’ın 6.3 milyon TL’lik bir fonla gerçekleştirdiği ESKİP projesi kapsamında tadilat ve dönüşüm çalışmaları tamamlanan, Kars Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğünde açılışları gerçekleştirildi.

Düzenlenen açılış törenine Milli Eğitim Müdürü Gökhan Altun, TANAP Sosyal ve Çevresel Yatırım Programı Uzmanı Özlem Ersavaş, DİSODER Başkanı Hakan Elbir, Kars Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Acihan Koçoğlu, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Aydın Acay, İl Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, Dolunay Derneği Başkanı Faruk Ocak ve davetliler katıldı.

Açılış öncesi açıklama yapan Milli Eğitim Müdürü Gökhan Altun, “Bizim okullarımız TANAP için proje yaptılar ve projesi kabul edilen okullarımız oldu. TANAP kabul ettiği projelerin tamamına destek oluyor. Merkez’de, Selim’de ve Susuz’da proje yapan okullarımızın projeleri gerçekleşti. Geçtiğimiz aylarda Mustafa Kemal İlkokulunda 60 bin liralık bir kütüphaneyi de bu projeyle faaliyete geçirmiştik. Bugün burada yapılan proje bizim projemiz değil, TANAP’ın sosyal sorumluluk projesi kapsamında bir engelli rampasını yapmak istediğini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne söyleyince Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde malum binası yeni ve onların kendilerinin engelli rampaları ve asansörleri olduğundan bu projeyi bize yönlendirdiler. Sağ olsunlar, TANAP’ın projesi bize geldi. Bizde karınca kararınca kendi gücümüzle destek olduk ve Kars Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğümüz binasına yaptık. Allah hayırlı uğurlu etsin.” dedi.

TANAP Sosyal ve Çevresel Yatırım Programı Uzmanı Özlem Ersavaş da, “TANAP adına biz Kars’ta eğitim anlamında ve diğer sektörlere destek anlamında pek çok proje yaptık. Ama bu projenin asıl sahibi Diyalog Sosyal Girişimcilik Derneği (DİSODER)’dir. Bu projeyi DİSODER hayata geçirdi ve biz de elimizden geldiğince desteklemeye çalıştık ve Kars’ta, Ardahan’da, Erzurum’da, Sivas’ta ve Yozgat’ta erişilebilir mekan örnekleri yaparak pilot örneklerle biraz daha engelli farkındalığını yükseltmeye yönelik bir çalışmamız oldu. Burada eğitime verdiğimiz desteklerin yanında engellilere, kadınlara ve üretime verdiğimiz desteklerle birleştirmeye çalışıyoruz. Doğru yerlere destek verdiğimizi görmek hem kendi adıma hem de şirketim adına da bizi çok mutlu ediyor. Bu anlamda katılan herkese çok teşekkür ediyorum.” ifadesini kullandı.

DİSODER Başkanı Hakan Elbir ise Türkiye’de engellilerin sosyal hayata ve iş hayatına aktif katılımlarını sağlamak amacıyla bir misyon edindiklerini ifade ederek, “TANAP’ın projesi ile bizim projemiz çok örtüştü ve 5 pilot ilde örnek erişilebilirlik mekan açarak esasında tüm kamu kurumlarının erişilebilir hale getirilmesini talep ediyoruz, teşvik ediyoruz. Bunun çok da zor olmadığını biz de burada yaparak kanıtlıyoruz. Ama bu yetmiyor aynı zamanda engellileri iş hayatına da katmak adına çalışmalarımız devam ediyor, inşallah Kars ilinden de Eylül ayında yapacağımız kariyer günlerine iş arayan engellileri davet ediyoruz. Bu kariyer günlerinde işverenlerle engellileri bir araya getireceğiz. İnşallah bizim de katkılarımızla engellileri daha da fazla hem sosyal hayatın içine hem de iş hayatının içinde buluruz. Bu mesele tamamen bakış açısı meselesi, engellilerin bizden hiçbir farkı yok hatta bence fazlası var. O yüzden imkan verilmesi halinde neleri başardıklarını görüyoruz. Kars’ta bize destek veren herkese çok çok şükranlarımı sunuyorum.” diye konuştu.

Dolunay Derneği Başkanı Faruk Ocak da kendilerine erişe bilirliklerini sağladıkları ve iş hayatına atılmak için kurslar açarak, kalifiye eleman yetiştirilmesi konusunda neler yapabileceklerini topluma ve Türk insanlarına gösterip, Türkiye ekonomisine bir katkıda kendilerinin olabileceğini düşündükleri için herkese teşekkür etti. Başkan Ocak, bu tür projelerle kendilerini toplumdan uzaklaştıran bazı nedenlerin yavaş yavaş ortadan kalkması, kendilerinin toplumla beraber yaşayabilir, üretebilir bir insanlar olduklarını düşüncesinin bütün insanlara farkındalık olsun diye ortaya koymalarının kendilerini son derece memnun ettiğini sözlerine ekledi.

Açılışın ardından törene katılan engelliler engelli asansörü ile kuruma çıktı, araç-gereçlerin çalışma sistemini hakkında yetkililerden bilgi aldılar.

Engelli asansörüyle Kars Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğünün ikinci katına çıkan Dolunay Derneği Başkanı Faruk Ocak, “İlk kez bu kurumun ikinci katına çıktım. Bu bizleri son derece memnun etti. Bu projenin tüm kurumlarda uygulanmasını istiyoruz.” dedi.

Ayrıca görme engellilerin bilgisayar kullanabilmesi ve yazıları okuyup, yazması için de 2 adet cihazın bulunduğunu ve bu cihazların birinin Milli Eğitim Müdürlüğüne diğerinin ise Kars Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğüne verildiğini söylediler.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kars Haberleri