Cem DAŞDELEN
Başkan Daşdelen, mesajında, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1993 yılında alınan bir karar doğrultusunda, 3 Mayıs tarihinin tüm çağdaş ülkelerde olduğu gibi, ülkemizde de “Dünya Basın Özgürlüğü Günü” olarak ilan edildiğini belirtti.
Daşdelen, “Zorlu süreçlerden geçtiğimiz bu günlerde, basın mensuplarımızın büyük bir sorumluluk üstlendiğine, zorlu şartlar altında da olsa haberi aktardıklarına, Covid-19 salgınında da gece gündüz demeden ve mesai mefhumu gözetmeksizin, kamuoyunu bilinçlendirmek ve her konuda haber akışını sağlamaya gayret ettiklerine şahit olmaktayız” dedi.
Basın özgürlüğünü gerçek anlamda sağlayacak düzenlemeler yapılması gerektiğini belirten Başkan Daşdelen, “Demokratikleşme ve temel hak ve özgürlüklerin gelişmesi bakımından bu güne kadar yapılan düzenleme ve iyileştirmelere rağmen ifade ve basın özgürlüğü konusunda hala mevzuattan ve uygulamadan kaynaklanan sorunlar yaşanmaktadır. Ülkemizde, Avrupa Birliği uyum süreciyle başlayan yargı reformu kapsamında, hukuk ve ceza alanındaki temel kanunlarda değişiklikler yapılsa da, ifade ve basın özgürlüğü alanını kapsayan değişiklikler dilediğimiz düzeyde olmamıştır. Yerel ve yaygın basın kuruluşlarının, vatandaşlarımızın haber alma hakkını ilkeli, tarafsız, sorumlu gazetecilik anlayışı içerisinde yerine getirmeleri, toplumumuz tarafından şüphesiz takdirle karşılanmaktadır” ifadelerini kullandı.
“Mevzuattan kaynaklanan sorunlar yapılan düzenlemelerle zaman içerisinde kolaylıkla giderilebilir” diyen Başkan Daşdelen, şunları kaydetti. “Çağrımız, Türkiye’de insanımıza herhangi bir baskı ve müdahaleye maruz kalmadan, kendini meşru bir şekilde ifade edebilme hakkının evrensel ölçülerde tanınması ve sorunsuz bir şekilde uygulanması, toplumsal barış, hoşgörü, uzlaşı, ifade ve basın özgürlüğünün sorun olmaktan çıkması için düzenleme yapılmasıdır. Bu konuda her türlü katkıda bulunmaya hazırız.”
Başkan Daşdelen, mesajında şu görüşlere yer verdi: “Zorlu süreçlerden geçtiğimiz bu günlerde, basın mensuplarımızın büyük bir sorumluluk üstlendiğine, zorlu şartlar altında da olsa haberi aktardıklarına, Covid-19 salgınında da gece gündüz demeden ve mesai mefhumu gözetmeksizin, kamuoyunu bilinçlendirmek ve her konuda haber akışını sağlamaya gayret ettiklerine şahit olmaktayız. Ayrıca, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan, “ses ve görüntü kaydı alınmasını yasaklayan” genelgenin, ne yazık ki 1 Mayıs kutlamalarını haber yapan meslektaşlarımıza da uygulandığı görülmüştür. ‘Özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesi’ ve ‘görevin yerine getirilmesine engel olunması’ gerekçesiyle yayınlanan genelge, gazetecilerin haber alma özgürlüğüne taban tabana zıttır. Halkın bilgi edinme ve basın özgürlüğü adına görev yapan meslektaşlarımızın, bu genelge kapsamında tutulamayacağını ve görev yapmalarının engellenemeyeceğini Türk kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. Haber alma hakkı, Anayasal bir haktır ve genelgelerle elimizden alınamaz. Basın özgürlüğüne, yasalara, insan hak ve özgürlüklerine aykırı olan söz konusu genelgeyi, basın çalışanları açısından yok hükmünde sayıyoruz. Bugün çok zorlu şartlarda kamuoyuna haber ve bilgi akışını sağlamak adına kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi, yapılan hizmetlerin vatandaşlarımıza yansıtılması ve sorunların çözülmesinde çok önemli bir kamu hizmeti üstlenen basın kuruluşları ile basın mensuplarının ‘Dünya Basın Özgürlüğü Günü’ kutlu olsun. Görevi başında ve sonrasında hayatını kaybederek aramızdan ayrılan tüm basın mensuplarını da saygı ve minnetle anarak, Allah’tan rahmet diliyorum.”