Tacettin DURMUŞ
“Anadolu bizim evimizdir. Tarsus, Kars, Assos, Kapadokya, Çatalhöyük, Sümela, Aspendos ve daha yüzlerce yer ‘Anadolu’ adını verdiğimiz bu evin, irili ufaklı ama her biri birbirinden güzel döşenmiş odaları gibidir. İnsan içinde yaşadığı evi oda oda tanımalıdır.”
Türkolog Ali Canip Olgunlu’nun ‘Anadolu'nun Sözü’ adlı 9’unu kitabı yayın hayatına başladı. Olgunlu’nun son kitabı Anadolu, Sufizim, Mitoloji, Ritüeller, Rota ve Portreler konu başlıkları altında 6 bölümden oluşuyor. Algunlu kitabını imzalayarak değerli dostlarına da hediye ediyor.
İlk ve orta öğreniminin büyük kısmını Kars’ta tamamlayan daha sonrada Mimar Sinan Üniversitesi Türkoloji bölümünü bitiren Ali Canip Olgunlu, Anadolu medeniyetleri, Anadolu kültürü ve tasavvuf üzerine odaklanarak yaptığı çalışmalarıyla biliniyor.
Olgunlu ayrıca on yılı aşkın süredir başta Kars'a olmak üzere kültür turları da düzenleyerek Anadolu’un önemli değerlerini dünyaya tanıtıyor. Olgunlu düzenlediği kültür turları ile de Kars’taki turizm sektörüne alanında en yüksek katkıları sağlamaya devam ediyor. Faka ne yazık ki kıymeti bilinmiyor.
Ali Canip Olgunlu, 1989 yılından beri Anadolu'nun evrensel değerleri üzerine inceleme ve araştırmalar yürütüyor. Bulgu ve deneyimlerini çeşitli seminerler ve konferanslar ile paylaşıyor. Tasavvuf öğretisi, Olgunlu’nun temel ilgi alanı olarak ön plana çıkıyor. Çeşitli kültür merkezlerinde bu konu üzerine seminerler veriyor. Yaklaşık yirmi yıldan beri Anadolu kültür tarihi konuları içerisine giren bir çok alanda yaptığı çalışmalarını da beş ayrı kitabında yayımlandı.
Ali Canip Olgunlu 1967 yılında Kars’ta doğdu. İlk ve orta derece öğreniminin bir kısmını Kars’ta tamamlayan ve eğitimine daha sonra İstanbul’da devam eden Olgunlu, Mimar Sinan Üniversitesi Türkoloji Bölümünü bitirdi. Lisan programından sonra iki sene yurt dışında kalan Olgunlu’nun ilk kitabı 2001 yılında çıkardığı ‘Motif Motif Anadolu’ oldu. Olgunlu yaklaşık 30 yıldır profesyonel olarak özel guruplarla Anadolu'nun eşsiz değerlerini tanıtmaktadır. Ayrıca çeşitli kültür ve sanat merkezlerinde ‘Dinler Tarihi’ konu başlığı altında bir dizi seminerler vermektedir.
Ali Canip Olgunlu, yayınladığı 9 eserin arasına kattığı ‘Anadolu'nun Sözü’ kitabının arka kapağında ise “Dünyanın ilk tapınağı Göbeklitepe de bizim, Ayasofya, Selimiye, Aspendos, Divriği Ulu Camii, Sümela Manastırı, Karatay Medresesi, Saruhan, Perge, Bursa Ulu Camii de bizim. Tıpkı Homeros ve Dede Korkut’un, Aziz Basil ile Yunus Emre’nin ve Artemis ile Apollo’nun bizim olduğu gibi.
Bugüne kadar hiç kimse Anadolu'yu O’nun anlattığı gibi anlatmadı bize... Mitoloji, arkeoloji, sanat tarihi, tasavvuf... Bir insan bu kadar mı güzel anlatır bu topraklardan gelip geçen medeniyetleri...
30 yıldır Anadolu'yu gezen Türkolog Ali Canip Olgunlu’nun yazdıklarını okuyunca, zenginleşiyor, üzerimizde ne kadar çok ve farklı medeniyetin etkisi olduğunu görüyoruz. Onu dinlediğinde, Homeros da sensin, Herodot da, Mevlana da, Yunus da...
Ali Canip Olgunlu, “Anadolu'nun Sözü” isimli bu yeni eseriyle bizleri 12 bin yıllık derin bir yolculuğa çıkarıyor.” Şeklinde ifadeler yer alıyor.