Akıllı Pompalar, Sanayi Sektörünün ‘Net Sıfır’ Hedefini Destekliyor

‘Bir şehirde en fazla enerji tüketen sistemler’ olarak değerlendirilen pompalar, dünyadaki elektrik sarfiyatının yüzde 20'sinden, sanayide tüketilen enerjinin ise yüzde 30’undan sorumlu tutuluyor.

21 Eylül Dünya Sıfır Emisyon Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Masdaf Pazarlama Müdürü Nihan Göksal, endüstride tüketilen enerjinin yüzde 30’undan sorumlu tutulan santrifüj pompaların değişimi ile sağlanacak enerji tasarrufuna dikkat çekti.

İklim değişikliği, gezegenimizi tehdit etmeye devam ediyor. Bu tehditle mücadele edebilmek için öncelikle enerji kaynaklarının kullanımında sürdürülebilir bir yaklaşım benimsenmesi gerekiyor.

Eski pompalar yüzde 20 daha fazla emisyon üretiyor

‘Bir şehirde en fazla enerji tüketen sistemler’ olarak değerlendirilen pompaları da bu kapsamda değerlendirmek kritik önem taşıyor, çünkü pompalar dünyadaki elektrik sarfiyatının yüzde 20'sinden, endüstride tüketilen enerjinin ise yüzde 30’undan sorumlu tutuluyor. Üstelik eski pompalar yüzde 40’lara varan oranlarda daha fazla enerji tüketip, yüzde 20 daha fazla emisyon üretiyor. Bu nedenle eski pompaların, yüksek verimli pompalarla değiştirilmesi dünya çapındaki CO2 emisyonlarının azaltılmasında önemli rol oynuyor.

21 Eylül Dünya Sıfır Emisyon Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Masdaf Pazarlama Müdürü Nihan Göksal, endüstride kullanılan eski ve verimsiz santrifüj pompaların değişimi ile sağlanacak enerji tasarrufuna dikkat çekti:

Eski pompanın değişimi enerji sarfiyatını yüzde 40 düşürüyor

“Dünya genelindeki pompaların yüzde 90’ı verimsiz. İdeal verimlilik seviyesinin yüzde 20 altında çalışan eski ve yıpranmış bir pompa, aynı hacimdeki suyu veya kimyasal sıvıları pompalamak için yüzde 40 daha fazla enerji tüketip, yüzde 20 daha fazla karbondioksit üretiyor. Bu durumla mücadele edebilmek için başta sanayicilerin ve işletmecilerin bu konuya gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekiyor. Çünkü endüstriyel tesislerde ve enerji uygulamalarında geniş bir kullanım alanına sahip olan santrifüj pompalar, endüstride tüketilen enerjinin yüzde 30’undan sorumlu tutuluyor. Pompaların yenilenerek daha verimli hale getirilmesi, işletmelerin sürdürülebilir üretim süreçlerine ve net sıfır emisyon hedeflerine önemli katkı sağlıyor. Çünkü günümüzde santrifüj pompalar, daha verimli motorlar ve optimize edilmiş hidrolik sistemler kullanılarak üretildiği için daha az enerjiyle daha yüksek performans sunuyor.

Enerjinin yenilenebilir kaynaklardan karşılanması önemli

Petrol ve gaz gibi fosil yakıt bazlı endüstrilerde büyük bir enerji tüketicisi konumunda olan santrifüj pompalarda değişimin yanı sıra enerjinin yenilenebilir kaynaklardan karşılanmasını sağlayacak bir sistem kurulması da sektörde emisyonları azaltmanın yollarından biri olarak kabul ediliyor. Örneğin, güneş veya rüzgâr enerjisiyle entegre edilen bir santrifüj pompa sistemi, enerji kaynağının sürdürülebilir olmasını sağlayarak karbon ayak izini önemli ölçüde azaltıyor.

Kontrol sistemleri, pompaların enerji kullanımını düşürüyor

Kontrol sistemleri de pompalarda enerji kullanımının azaltılmasında önemli rol oynuyor. Bu akıllı sistemler, pompaların çalışma koşullarını optimize ederek, enerji kullanımını en aza indiriyor. Ayrıca, pompaların sadece gerektiği zaman çalıştırılması veya minimum enerji harcanacak şekilde yönetilmesini sağlayarak enerji tasarrufunu artırıyor. Bunun yanı sıra; basınç, debi, sıcaklık gibi parametreleri izleme avantajı sunarak, anormal durumların tespit edilmesini ve erken müdahale ile enerji kayıplarının önlenmesini sağlıyor.

“Sanayideki eski pompalar için reel tüketim ölçümleri yapıyoruz”

Masdaf olarak, akıllı ve yüksek verimli pompa teknolojilerimiz ile iklim kriziyle mücadelede önemli rol oynuyoruz. Ayrıca sanayideki eski ve verimsiz pompalar için reel tüketim ölçümleri yapıyoruz. Bu çalışma ile sistemin yenilenmesi durumunda işletmenin sağlayacağı enerji tasarrufunu ve amortisman sürelerini rapor halinde sunabiliyoruz. Böylece işletmelerin enerji sarfiyatını düşürüp, hem işletme maliyetlerini hem de karbon emisyonlarını azaltmayı hedefliyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri