21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü'nde yerel basının sorunları ve çözüm önerileri

TİGAD Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği Genel Başkanı Okan Geçgel, 21 Ekim Dünya Gazeteciler günü nedeniyle yerel basının sorunları ve çözüm önerileri içeren açıklama yaptı.

21 Ekim 1860 tarihinde ilk özel gazete olan Tercüman-ı Ahval’in yayına başlamasının anısına kutlanan 21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü, gazeteciliğin topluma katkılarını ve basının önemini bir kez daha vurgulamak için önemli bir fırsat sunuyor.

TİGAD Genel Başkanı Okan Geçgel, yaptığı açıklamada gazeteciliğin toplumu bilinçlendirme, bilgilendirme ve demokrasinin sağlıklı işlemesindeki hayati rolüne dikkat çekti. Gazetecilerin tarafsız, doğru ve dürüst habercilik anlayışıyla yürüttükleri bu kutsal görevin her türlü takdiri hak ettiğini belirten Geçgel, tüm basın mensuplarının 21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü’nü kutlayarak, onlara sağlıklı, mutlu ve başarılı bir hayat diledi.

Yerel Basının Karşılaştığı Zorluklar

Okan Geçgel, son yayınlanan tasarruf tedbirleri genelgesinin özellikle yerel medyayı ciddi şekilde etkilediğini ve birçok basın kuruluşunun kapısına kilit vurmak zorunda kaldığını vurguladı. Genelge nedeniyle yüzlerce gazeteci işsiz kalırken, kamu kurumları ve belediyelerin gazete ve dergi aboneliklerini iptal etmeleri ile ilan ve tanıtım yapmamaları yerel basını adeta boğmaya çalışıyor.

Geçgel, basının gelir kaynaklarının kesilmesinin ve mevcut imkanlarının alınmasının basını yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktığını ifade etti. Bu durumun halkın haber alma özgürlüğünü kısıtladığını ve tarafsız medyanın cezalandırılmasına yol açtığını belirtti. “İktidar ve muhalefet, kendi yandaşı olan medya kuruluşlarını desteklerken, bağımsız ve tarafsız medya kuruluşlarının tasarruf tedbirleri engeline takılması kabul edilemez,” diyen Geçgel, bu durumu sert bir şekilde eleştirdi.

Çözüm Önerileri

Geçgel, “Tasarruf tedbirleri genelgesinin basını kapsam dışı bırakılması ve basına vurulan pranganın bir an önce çözülmesi gerekiyor. Aksi takdirde, bağımsız ve tarafsız medyanın susturulmasına sessiz kalmayacağız,” dedi.

Sonuç ve Temenniler

Gazetecilik mesleğinin saygınlığının ve öneminin, bu görevi layıkıyla yerine getiren meslektaşlar sayesinde her geçen gün daha da arttığını belirten Geçgel, tüm basın mensuplarına meslek hayatlarında başarılar diledi ve çalışmalarında kolaylıklar temenni etti. “Gazetecilerimizin sesinin kısılmasına izin vermeyeceğiz. Halkın haber alma özgürlüğü için mücadelemiz sürecek,” diye ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kars Haberleri