Selim’de neden cirit oynanıyor?

Selim’de neden cirit oynanıyor?

Araştırmacı yazar Sezai Yazıcı merak edilen ve pek bilinmeyen “Selim’’de neden cirit oynanıyor?” sorusuna açıklık getirdi.

Yazıcı, “Bu sorunun doğrusunu isterseniz tam yanıtını alamazsınız. Çünkü bilen çok azdır. Ben söyleyeyim size; Dördüncü Murat Revan seferine çıktığı zaman Çok uzun bir yoldur. Revan Seferi, gidiş ve dönüşüyle birlikte 9.5 ay sürmüştür. Ve sefere giderken Selim ilçesinin Verişan (Gürbüzler) köyünde mola verilmiştir. Orada kahve içmiştir ve konaklamıştır. Sonra buradan Akyaka'nın hemen altındaki o vadiden bugünkü Ermenistan topraklarına geçecekler. Sipahiler eski adıyla Verişan'dan yani Gürbüzler köyünden Selim'e kadar cirit oynayarak gelmişler Tabii padişahın buraya gelmiş olması bölge halkı tarafından yakından takip ediliyor. Dolayısıyla etrafta da böyle ciddi bir o günün koşullarında izleyici kitlesi var ve herkes de bu cirit oyunun böyle yakından izliyor. O tarihten bu yana bu bölgede yoğun olarak cirit sporu yapılıyor. Yani sadece Selim'de yapılış gerekçesi budur.
Böylelikle günümüze kadar gelmiştir. Selimdeki bu sporu takip edip; Akyaka'da vardı, başka köylerde çok cılız vardı sürdüremediler. yani başlangıcı budur. Belki diğer köylerde de Selim’den gidip bir dernek falan kurabilirlerse orada da bu sporu yaşatabilirler.” dedi.
400 YILLIK SPOR
Aşağı yukarı bu coğrafyada 400 yıldır cirit oynandığını ifade eden Yazıcı, “Cirit sporu herkesin yapabileceği bir spor dalı değil. Zaten Sipahiler; tarihe bir parça meraklı olanlar bilir, özel seçilmişlerdir. Herkes şipahi olamaz Az önce işaret ettim Sipahiler padişahın etrafında gelmişler. Bunlar hem koçak hem gözü pek ve belli alanlarda ata binme, sürme ve at üstünde dövüşme gibi alanlarda yetenekli askerler. Dolayısıyla o dönemde de bu sporu en iyi yapacak olanlar Sipahilerdi onlar yapmış ve dolayısıyla çevre de çok etkilenmiştir” diye konuştu.
ATLI SPORLAR
Yazıcı ayrıca “Rahvan at Türkiye'nin pek çok yerinde var. Rahvan, eşkin yarışmaları var. Ardahan'da da var sanıyorum her yıl düzenli olarak ulusal ölçekte bir yarışma yapılıyor. Bu da güzel. Atlı sporların tümü güzeldir. Hem ata sporlarıdır hem de günümüz koşullarında gençliğin belki bir takım kötü alışkanlıklardan özellikle kırsal kesimden kurtulmasına dönük de bir seçenek olarak düşünülebilir.” diyerek atlı sporların önemine vurgu yaptı.
SELİM’DE CİRİT ATLARI VE CİRİT SAHASI
Araştırmacı yazar Sezai Yazıcı Selimli gençleri de kutlayarak, “Buradaki atları görüyorsunuz son derece profesyonel, olağanüstü güzel ve bu sporu yapanları da görüyorum gerçekten kutluyorum. Selim Ata Sporları Turizm Destinasyon Merkezi (Cirit Tesisi) de güzel. Belki ilk kurulduğu zaman çalıştırılmamış. Daha sonra bir bir süre boşta kalmış şimdi öğrendim. Yurt dışından gelen bir grup var. Onlar özellikle merak ediyor ciriti. Onlarla beraberim bu vesileyle bunları da ifade etmiş olduğum için sana da çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
“LENİN’İN KARS İÇİN SAVAŞILMAYACAĞINA DAİR 103 YILDIR BİLİNMEYEN BİR BELGEYİ YAYINLADIK”
Yazıcı açıklamalarını önemli bir yayın çalışmasıyla tamamlayarak, “Ani Ören yeriyle ilgili kitaplarım var. Kars üzerine makalelerim var. Daha geçen de Lenin’in Kars için savaşılmayacağına dair 103 yıldır bilinmeyen bir belgeyi yayınladık bir arkadaşla birlikte. Yani genel olarak bu coğrafya üzerine, bu bölge üzerine çalışıyorum.” dedi.

785ed327-727b-4080-9245-2ff7cab4cbed.jpg

2c7ceebf-6202-4ae3-936c-00ad9df98a50.jpg

380715eb-309a-4cad-a78a-ff1b3bf61973.jpg

b6dc5ed0-9a42-4b2e-ae54-7cc7092b7946.jpg

df7a3e0a-0a6b-4cfb-ab28-8d68ed73366d.jpg

Kaynak:Kader Yurdagül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler