Ramazan Bayramı’nda beslenme önerileri

Ramazan Bayramı’nda beslenme önerileri

Diyetisyen Hilal Şahin, Ramazan Bayramı’nda yapılması gereken beslenme ile ilgili açıklamalarda bulundu.

KARS HAKİMİYET

Ramazan boyunca azalmış olan sıvı tüketiminin bayramdan itibaren arttırılması gerektiğini ifade eden Diyetisyen Hilal Şahin, “Yeterli ve dengeli beslenme, hayatın her döneminde olduğu gibi bayramlarda da önem taşımaktadır. Ramazan ayını sıcak olan ve uzun süren bu dönemde geçirdiğimiz için vücuttan kaybolan enerjinin ve sıvının bu dönem sonrasında yerine konulması oldukça önemlidir. Ramazan boyunca azalmış olan sıvı tüketimi, bayramdan itibaren arttırılmaya çalışılmalıdır. Sıcak günlere denk gelen bu bayramda bireyler, yeteri kadar su içmeye özellikle dikkat etmelidir. Bayram kutlamaları sırasında fazla miktarlarda yemeye bağlı olarak birtakım sağlık sorunları, uyku hali, halsizlik gibi durumlarla karşılaşmamak için doğru seçimler yapmak gerekir. Kovid-19 salgını sebebiyle bu bayramı evlerimizde geçireceğimizi ve ziyaretlerin söz konusu olmayacağını düşünecek olursak aslında yeme kontrolü de daha kolay olacaktır.” dedi.

Şahin, bayramın ilk gününde güne mutlaka kahvaltı ile başlanması gerektiğini belirterek, “Kahvaltıyı çok hafif geçiştirmek, sonrasında yiyeceklerin kontrolsüz tüketilmesine neden olabilir. Bayramda genel olarak tatlı tüketimi olabileceğini düşünürsek kahvaltıda şeker, bal vb. tatlı gıdaların bulundurulmaması daha doğru olacaktır. Ramazan ayı boyunca su ve sıvı tüketimin azalmasından dolayı vücutta oluşan sıvı kaybını dengelemek için gün içinde yaklaşık 2-2,5 litre su içmeye özen gösterilmelidir. Yemeklerde kızartmalardan ve ağır yiyeceklerden kaçınmalı, daha çok haşlama ve ızgara gibi sağlıklı pişirme usulleri tercih edilmelidir.” ifadesini kullandı.

Geleneksel olarak bayramda tüketilen şeker, çikolata, şerbetli tatlılar ve hamur işleri gibi gıdalar; kan şekerini hızla yükselten, enerji içerikleri yüksek olan gıdalar olduğunu vurgulayan Şahin, “Dolayısıyla bunları bayramda fazla tüketmek sindirim sistemi rahatsızlıklarının yanında kan şekerinin hızlı yükselmesine de sebep olarak çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Tatlı tüketiminden mümkün olduğu kadar sakınmak gerektiğini bilseniz de bazen karşı koyamadığınız, geri çeviremediğiniz anlar olabilir. Özellikle şerbetli tatlılarda 1 porsiyon tatlı yanında 1 bardak süt veya şekersiz sütlü kahve içilmesi iyi olur. Böylelikle tatlının neden olduğu kan şekeri yükselmelerini sütteki protein baskılayacaktır. Eğer bayramda tatlı tüketimi çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar (küçük porsiyonlar şeklinde) tercih edilebilir. Tatlı niyetine taze veya kuru meyveler; şerbetlerin yerine de taze sıkılmış meyve suları, az şekerli limonata vb. içecekler tüketmek aslında daha iyidir. Çocukların da aşırı miktarlarda şeker ve şekerli gıdalar tüketmeleri pek çok sağlık sorunu yaratabilir. Bu tarz gıdaları tüketmelerine hiç izin vermemek yerine bir sınır koyabilirsiniz. Bayramda şeker ile şekerli ürünleri satın alırken bu ürünlerin Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izinli olmasına, son kullanma tarihlerinin geçmemiş ve ambalajlarının bozulmamış olmasına dikkat edilmelidir.” diye konuştu.

“Bütün bireyler dahil olmak üzere ve özellikle de yaşlılar ile tansiyon hastaları, gün boyu çay-kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekleri fazla miktarda tüketmemelidir.” diyen Şahin açıklamasını şöyle sürdürdü:  “Gün içerisinde fazla miktarda çay ve kahve içmek, kalp ritmine iyi gelmeyebilir. Günde 2 fincandan fazla kahve içmemeye dikkat edilmelidir. Çay da açık ve limonlu olarak içilirse daha iyi olur. Ayrıca gece yeme alışkanlıklarına da ramazanla birlikte veda etmek gerekir. Ramazan ayı boyunca yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için mümkün olduğu kadar hareketli olmaya çalışılmalıdır. Diyabet, kalp-damar hastalıkları ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalıkları olanlar, uyguladıkları diyete bayram süresince de devam etmeye özen göstermelidir. Bayramda her gün mutlaka posa içeriği yüksek olan yiyecekler tüketilmeye çalışılmalıdır. Bu yiyeceklere örnek olarak; kurubaklagiller, tam buğday unlarıyla yapılan ürünler, bulgur, sebzeler ve meyveler verilebilir. Ramazan ayı boyunca günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler sebebiyle bayramda genel olarak daha fazla yemek yeme eğilimleri görülmektedir. Bu durum, vücutta bazı sağlık problemlerine neden olmaktadır. Bu nedenle bayramda tüketilen yiyeceklere dikkat etmek, aşırıya kaçmamak, yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini unutmamak gerekmektedir. Ramazan ayının bitmesi ile beraber tüketilen yiyeceklerin miktarını aniden arttırmamak, bilinçsiz besin tüketimini engellemek adına kontrolü elden bırakmamak çok önemlidir. Unutmayın ki bugün sağlıklı olma yolunda attığımız her adım, sağlıklı geleceğe yaptığımız birer yatırımdır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler