Milletvekili Av. İnan Akgün Alp, Yargıda yolsuzluk ve rüşvet iddialarının araştırılmasını istedi

Milletvekili Av. İnan Akgün Alp, Yargıda yolsuzluk ve rüşvet iddialarının araştırılmasını istedi

CHP Kars Milletvekili Av. İnan Akgün Alp, Yargıda yolsuzluk ve rüşvet iddialarının araştırılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması talebinde bulundu.

Ata Gence TAN

TBMM’de Cumhuriyet Halk Partisi grubu adına konuşan Milletvekili Av. İnan Akgün Alp’in meclis konuşması şöyle:

“Yargıda çürüme, rüşvet ve yolsuzluk iddialarının araştırılması, yarattığı tahribatın boyutlarının tespiti amacıyla Meclis araştırması açılması önerisi üzerine Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına söz aldım.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Anadolu Adliyesindeki bazı rüşvet, iş takibi, aracılık ve usulsüzlük iddialarını bir şikâyet olarak Hâkimler ve Savcılar Kuruluna gönderdi. Gazeteci Timur Soykan Birgün gazetesinde yaptığı haberle Başsavcının bu raporunu kamuoyuna duyurdu. Başsavcı şikâyetinde rüşvet tarifesini ifşa ettikten sonra çok önemli iki tespitte bulunuyor, diyor ki İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı: "Kimi yargı mensupları devletten alacağı varmış gibi her türlü kirli işi yapmayı kendilerinde hak olarak görmeye başladı. Kimi meslektaşlarımız girdikleri kirli ilişkilerle FETÖ'cü hâkim ve savcılara rahmet okutur duruma geldiler."

Durum gerçekten vahimdir, bu iddialar belki de cumhuriyet tarihinde gördüğümüz en ağır iddialardan biridir. Sayın Başsavcı bir de öneride bulunuyor "Yargı içerisinde oluşmaya başlayan çete ve çetecikleri toptan yok etmemiz gerekmektedir." diyor.

Eğer İstanbul Başsavcısının da talep ettiği gibi, yargı içerisinde oluşmaya başlayan çeteleri yok etmek istiyorsak Cumhuriyet Halk Partisi olarak size bir önerimiz var: AK PARTİ devrihükûmetlerinde sizler önce yargıyı FETÖ'cülere teslim ettiniz, FETÖ'cüleri tasfiye etmek için de AK PARTİ'li avukatları hâkim ve savcı yapıp bu sefer de onlara teslim ettiniz ve gelinen nokta ortadadır: Yargıya çete ve çetecikler egemen olmuştur. Eğer bu durumdan kurtulmak istiyorsanız, mümkünse tüm partilerin uzlaşısıyla yargı reformunu gerçekleştirme amacıyla hâkim ve savcıların göreve liyakatlerinin yeniden incelenmesine dair bir yasa öneriyoruz. Önerdiğimiz bu yasanın dünyada örnekleri vardır: Arnavutluk 2014 yılında yargı sisteminde algılanan yolsuzluk seviyesine ilişkin yaygın kamusal endişe üzerine yargı reformundan da sorumlu olacak geçici bir Meclis komitesi kurmuş ve müteakiben Arnavutluk'taki adalet sisteminin değerlendirilmesi hakkında bir değerlendirme raporunu kabul etmiştir. Bu rapor adalet sistemi içerisinde bir stratejinin üretilmesi ve kabulü için de bir mihenk taşı görevi görmüştür.

Komitenin önerdiği reform stratejisi doğrultusunda 2016 yılında Arnavutluk Anayasası değiştirilmiş ve anayasaya eklenen bir maddeyle hukukun üstünlüğünün işlenmesinin temin edilmesi, adalet sisteminin bağımsızlığı ve kurumlara güvenin yeniden temini için Anayasa Mahkemesi ve Yüksek Mahkeme üyeleri de dâhil olmak üzere bütün hâkimler ve ülke başsavcısı da dâhil olmak üzere bütün başsavcıların mesleğe liyakatlerinin yeniden incelenmesi sistemi kurulmuştur. Görevdeki bütün hâkim ve savcıların tabi tutulacağı incelemeler Bağımsız Yeterlilik Komisyonu ve bu Komisyonun kararlarına yapılacak itirazı görmekle görevli özel itiraz daireleri tarafından da yürütülmüştür. Bağımsız komisyonlar ülkedeki tüm hâkim ve savcıları belli kıstaslar içerisinde yeniden incelemiş, bu kıstasları yerine getirenler görevine devam etmiş, getiremeyenler ise meslekten çıkarılmıştır.

Ülkemizde bağımsız bir yargı erkinden bahsedebilmek için, Arnavutluk örneğinde olduğu gibi, Anayasa Mahkemesi ve yüksek mahkeme üyeleri de dâhil, bütün hâkimler ile Yargıtay Başsavcısı da dâhil, bütün savcıların mesleğe liyakatlerini yeniden inceleyecek bir sistemin kurulmasını mecburi görüyor, bu doğrultuda verilen önergeye olumlu oy kullanacağımızı beyanla Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler