Metin Durmuş: “Sahip çıkmamız lazım”
Kars Ticaret Borsası Başkanı Metin Durmuş, “Ülkemiz her taraftan saldırı altındayız, onun için dik durmamız lazım, kendi hayvanlarımıza, kendi insanlarımıza, kendi köylümüze, kendi toprağımıza sahip çıkmamız lazım.” dedi.
Volkan KARABAĞ
Kars’ta yem fiyatlarının çok pahalı olduğunu ve köylünün alacak durumu olmadığını ifade eden Kars Ticaret Borsası Başkanı İşadamı Metin Durmuş, “Kars’ta Kurban Bayramından sonra piyasalarda bir canlılık var. Ancak yem fiyatları çok aşırı derecede pahalandı. Arpa ucuz, saman ve buğday bu yıl bol. Bir sıkıntı yok. Arpa 750-800 lira, yem bin 600 lira. Bu fiyatlar için önlem alınması lazım, fiyatların geri çekilmesi lazım. Yem fiyatları çok pahalı, köylünün alacak durumu yok. Bir torba yem 75-80 lira olmuş. Ama köylünün elinde arpası var, buğdayı var, yulafı var bunu hayvanlarına yediriyor bir sıkıntı yok ama içerideki besicilerin sıkıntısı var. Adam burada dananın kilosunu 24-25 liradan alacak götürüp orada besleyecek, bunu kestirdiği zaman bu yem fiyatlarıyla bu insan para kazanamaz. Yem fiyatlarının düşmesi lazım, et fiyatlarının yükselmesi lazım.” ifadesini kullandı.
Ülkemizin üretmeye ihtiyacı olduğunu kaydeden Başkan Durmuş, “Et fiyatları yükselirse üretim artar, herkes üretmeye dönük bir çaba içerisinde olur. Şuanda ithal hayvan geliyor ama ithal hayvanda doların pahalı olduğundan çok pahalıya mal oluyor. Onu da besici almıyor. Durum böyle olunca besiciler bölgemize yöneliyor, Kars’tan, Ardahan’dan, Ağrı’dan, Erzurum’dan hayvanlarını temin edecekler. Bakanımızın etin üzerinde fazla durmaması lazım. Her şey yüzde 100 zam almış, neye el atsan zam almış. Et halen 3-4 sene fiyatlar üzerinden 26-27-28 liradan seyrediyor. Etin önüne geçmeyecekler bırakacaklar et fiyatları pahalansın. Ne olur? Üretim olur. Üretim olduktan sonra fiyatlar kendiliğinden düşer. Ne kadar sıkarsan sık boş. Taşıma suyundan değirmen dönmez. Ülkemizin üretmeye ihtiyacı var. Artık dışardan bir şey almamamız lazım. Yerli olmamız lazım. Ülkemiz her taraftan ekonomik kuşatma altındayız. Bu zaman içerisinde dışarıdan bir şey almamamız lazım. Dolarları dışarıya götürmememiz lazım. İhracata ağırlık vermemiz lazım. Devletimizin ithalatı bir kere kapatması lazım. Tarım Bakanımızın yapacağı bir şey var; dişi hayvana ağırlık vermesi lazım, dişi hayvan getirebilirse, ucuz bir fiyatla köylüye dağıtabilirse iyi olur. Bir dişi hayvan bir sene sonra iki hayvan olur, üç sene sonra üç hayvan olur. Şuan meralarımız boş. Köylülerimiz hayvan para etmiyor diye hep göçmüş gitmiş. Şuanda hayvan para ediyor. Bunun için hükümetimiz köylüye, üreticiye çok büyük destek vermesi lazım. Köylünün büyükşehirlerden geri dönerek gelip hayvanlarını yetiştirmesi lazım. Her köylü vatandaşımıza 3-5 hayvan verilirse o köyde üretim artar, arttığı zaman da ne olur? Bolluk olur ve o zaman fiyatlar da otomatikman kendiliğinden düşer.” diye konuştu.
Yem fiyatlarında kaldırılan yüzde 8 KDV’nin üreticiye hiç faydası olmadığını söyleyen Başkan Durmuş, “Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin geçim kaynağı hayvancılık. Hayvan para ederse herkes bu işi yapar ama hayvan para etmezse hiç kimse bu işi yapmaz. Dışa bağımlılık yani ithalat iyi bir şey değil. İthalatın bir an önce azaltılarak kapatılması lazım. Doların ve Euro’nun artmasıyla dışarıdan gelen hayvanın fiyatı bizim yerli hayvanın fiyatını geçti. Bizim yerli hayvana dönmemiz lazım, yerli ve milli olmamız lazım. Her taraftan saldırı altındayız, onun için dik durmamız lazım, kendi hayvanlarımıza, kendi insanlarımıza, kendi köylümüze, kendi toprağımıza sahip çıkmamız lazım. Acilen yem fiyatlarının önüne geçilmesi lazım. Geçen dönem Bakanımız yüzde 8 KDV’yi kaldırıldı ama bunun bize hiç yararı olmadı. Fiyatlar yine aynı devam etmektedir.” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.