Malatyalı demirci ustasına "Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülü"

Malatyalı demirci ustasına "Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülü"

Malatya'da yaşayan Türkiye'nin tek "Şam çeliği" ustası Yusuf Bayyiğit, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımları ile düzenlenen Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri ve Yaşayan...

Malatya'da yaşayan Türkiye'nin tek "Şam çeliği" ustası Yusuf Bayyiğit, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımları ile düzenlenen Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri ve Yaşayan İnsan Hazineleri Ödül Töreni'nde "Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülü"ne layık görüldü. Baba mesleğini 55 yıldır sürdüren Bayyiğit, ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden aldı.

Malatya'da yaşayan 62 yaşındaki sıcak demir ustası Yusuf Bayyiğit, babasından öğrendiği sıcak demir ustalığını 55 yıldır büyük bir heyecanla sürdürüyor. Dünyanın sayılı, Türkiye'nin ise tek Şam çeliği ustası olan Bayyiğit'in biri yumuşak diğeri sert iki ayrı çeliği birleştirerek elde ettiği "damascus" çeliğinden yaptığı ürünler ise yurt dışı ve yurt içinde büyük ilgi görüyor.

Devlet sanatçısı ünvanı da bulunan Yusuf Bayyiğit, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımları ile düzenlenen Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri töreninde "Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülü"ne layık görüldü. Baba mesleğini 55 yıldır sürdüren Bayyiğit, ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden aldı.

"Sanatı teknoloji ile birleştirdim"

Aile olarak 4 kuşaktır sıcak demir mesleğini sürdürdüklerini kaydeden Yusuf Bayyiğit, "7 yaşından beri sıcak demircilik mesleğinin içindeyim. Demircilik sanatını teknolojiyle de birleştirerek son 20 -25 yılımda tamamen sanata sanatsal çalışmalara yönlendim. Yaptığımız çalışmalar şaşırtan bir hızla ülkemizde ve dünya genelinde dikkat çekerek yayıldı. 2018 yılında devlet sanatçısı ünvanı aldım. Yaklaşık 4 yıl önce de UNESCO Dünya Mirası Yaşayan İnsan Hazinesi adı altındaki ünvan için de ayrıca başvuruda bulundum. Daha sonra yapılan değerlendirmeler sonucunda Cumhurbaşkanımızın elinden Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülü'nü aldık" şeklinde konuştu.

"Çırak yetiştiremezsek ithal edeceğiz"

Bundan sonraki amacının çırak yetiştirmek için hazırlamış olduğu projeleri hayata geçirmek olacağını aktaran Bayyiğit, "Dışarıda bakıldığı zaman sıradan bir demircilik mesleğinin orada oluşu, ödüle layık görülmesi ve ödülün Cumhurbaşkanımız tarafından takdir edilmesi, bir insanın yaşamında alabileceği en büyük ödül olduğunu düşünüyorum. Bundan sonraki amacım, mesleği gelecek nesillere taşımak için projelerimi hayata geçirmek. Ülkemizdeki bazı yasalar her türlü iş güvenliği tedbirleri alınsa da 15 yaş altındaki bir kişiyi demirci atölyesinde çırak olarak çalıştıramazsın diyor. Biz 7 yaşında öğleye kadar okula daha sonra ise demirci atölyesine gider çalışırdık. 15 yaşındaki bir çocuğa bir şeyler öğretmenin zorluklarını yaşadık, mesleği öğretmek nerede ise imkansız. Ancak bu yeni ünvanımızla ve ödülün de avantajı ile daha önce çalamadığımız kapıların biraz daha aralandığını düşüyorum. Çırak yetiştiremezsek bizden sonra mesleğin önemi anlaşıldığında batıdan usta ithal edeceğiz" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler