Kurbanlık hayvan sevkinde uyulması gereken kurallar belirlendi

Kurbanlık hayvan sevkinde uyulması gereken kurallar belirlendi

Kurbanlık hayvan sevkinde uyulması gereken kurallar belirlendi Kaynak: Kurbanlık hayvan sevkinde uyulması gereken kurallar belirlendi

Tacettin DURMUŞ / www.karstanhavadis.com

Kars’ta yaklaşan kurban bayramı öncesi ilgili kurumlar arasında etkin koordinasyon ve işbirliği içerisinde, başta hayvan sağlığını korumak üzere oluşturulan Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu, hayvan hareketleri ile hayvan sevkine dair tedbirleri almak ve uygulatmak üzere bir dizi kararlar aldı.

Düzenlenen toplantıda, bulaşıcı hayvan hastalıkları ile mücadelelerde uygulanacak olan genel hükümlere ilişkin yönetmelik ve 2019/01 nolu hayvan hastalıkları ile mücadele ve hayvan hareketleri kontrolü genelgesi esas alındı.

Bu yıl yürütülecek olan hayvan hastalıkları mücadele çalışmalarında uygulanması gereken hususları görüşmek üzere Kars İli Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu, Vali Yardımcısı Serdar Demirhan Başkanlığında toplandı.

Toplantıda, Kurban Hizmetleri Komisyonunun belirlediği yerler dışında başka yerlerde hayvan satışına izin verilmemesine, kurbanlık hayvan satış yerlerinin resmi ve belediye veteriner hekimleri ile zabıta ekiplerince iş birliği ve koordinasyon sağlanarak etkin ve sürekli olarak denetlenmesine karar verildi.

Kurbanlık hayvan sevk işlemlerinin ise Kurban bayramı öncesinde hafta içi 08.00 - 17.00 saatleri arası, hafta sonu ve resmi tatillerde 09, 00 - 16.00 saatleri arasında yapılması kararlaştırıldı. 

Kurban bayramı süresince de gerekli kontrol ve denetimlerin yapılması için il ve ilçe müdürlüklerinde yeterli sayıda araç ile nöbetçi sağlık personeli (veteriner hekim ve veteriner sağlık teknisyeni/teknikeri, şoför) görevlendirilmesine mecburi hale getirildi.

Toplantıda ayrıca şu kararlar alınarak kamuoyunun bilgisine sunuldu:

Kurban bayramı öncesinde kurbanlık hayvanların sevklerinin kontrolü ve denetimi açısından Emniyet ve Jandarma Teşkilatları ile sıkı işbirliği ile koordinasyon sağlanarak kaçak hayvan hareketlerine karşı düzenlenen yol kontrol ve denetimlerinin sayısı arttırılacak.

Sevk öncesi yurt içi veteriner sağlık raporlarının düzenlenmesinde 2019/01 sayılı Hayvan

Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolleri Genelgesi hükümlerine göre hareket edilecek. Özellikle büyükbaş hayvanlarda şap ve çiçek hastalığı ve küçükbaş hayvanlarda koyun-keçi vebası hastalığı yönünden aşı ve bağışıklık sürelerine dikkat edilecektir.

Kurbanlık satış yerlerine girişlerde ise belgelerin mutlaka kontrol edilecek.

Veteriner Sağlık Raporu düzenlenmeden önce Resmi Veteriner Hekimlerce kurbanlık hayvanların sağlık kontrolü yapılarak sadece sağlıklı hayvanların sevklerine müsaade edilecektir. Bulaşıcı hastalığa yakalanmış veya hastalıktan şüpheli hayvanlara 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile bu Kanuna dayanılarak çıkarılan yönetmelik ve talimatların ilgili hükümlerine göre işlem yapılacak.

Hayvan satış yerlerinde hastalık bulaştırma riskinin ortadan kaldırılması için hayvanların ilk çıkış yerlerinde Veteriner Sağlık Raporu düzenlenirken uygulanan koruyucu aşılama ve bağışıklık sürelerinin dikkate alınmasına ve satış yerlerine girişlerde de bu belgelerin kontrol edilecek.

Kurbanlık için sevk edilecek büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için, her yıl Bakanlıklar arası Kurban Komisyonunca yayımlanan Kurban Hizmetleri Tebliği doğrultusunda işlem yapılacak.

Hayvan pazarı, borsa, geçici hayvan satış merkezi, kesim yerleri ile nakil araçlarının temizlik ve dezenfeksiyonu aksatılmayacak olup, görevlilerce dezenfeksiyon kayıtlarının tutulmasına ve kontrollerde gösterilmesine riayet edilecek.

Kurbanlık hayvanlar için veteriner sağlık raporu düzenlenmeden önce kulak küpe numaraları Türkvet sisteminden mutlaka kontrol edilerek hayvanların veri tabanındaki bilgileriyle uyum gösterip göstermediğinin kontrol edilecek.

Dişi ve damızlık değeri taşıyan büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kurbanlık sevkine ve kesimine izin verilmeyecek.

Damızlık niteliğini yitirmiş, yaşı geçkin (kesim tarihi itibariyle 8 yaşını doldurmuş olan) büyükbaş hayvanlar, mastitis ve metritis tedavilerine cevap vermeyen, reformeye ayrılmış, kırık çıkık gibi cerrahi nedenlerle zorunlu kesimi gerektiren hayvanlar, Resmi Veteriner Hekim tarafından verilen muayene raporu doğrultusunda kesime gönderilecek veya kesimhane Resmi Veteriner Hekimi tarafından Antemortem Muayene Raporu tanzim edilerek kesilmesine karar verildi.

Düzenlenen toplantıda oy birliği ile alınan komisyon kararlarına; Vali Yardımcısı Serdar Demirhan, Belediye Başkan Yardımcısı Şevin Alaca, Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, Kars Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Osman Kılıç, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu, Veteriner Odası Başkanı Ercan Ödül, İl Genel Meclis Üyesi Nizamettin Karabulutlu, İl Sağlık Müdürü Uzm.Dr. Zakir Lazoğlu, Ziraat Odası Başkanı Adem Ertaş, Hayvan Sağlığı Yet. Su Ürünleri Şube Müdürü Reşat Tazegül ve Ticaret Borsası Başkanı Metin Durmuş tarafından imzalar atıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler