Kiziroğlu köyünden Kenan Şamiloğlu ile “Cilavuz” söyleşisi
Kars Susuz ilçesi Çamçavuş köyünde dünyaya geldikten sonra Kiziroğlu köyüne yerleşen Kenan Şamiloğlu iş hayatını İstanbul’da sürdürdü.
KARS OLMAZSA OLMAZIMDIR
Karsla gurur duyduğunu söyleyen Kenan Şamiloğlu. “Kars olmazsa olmazımdır. İstanbul’da inşaat işiyle uğraşıyorum. Ama artık yaşın verdiği birşey midir bilmiyorum. Yaş ilerledikçe kendi köyümüze, doğduğumuz yerlere karşı bir ilgi başlıyor. Bunu öyle düşünürken bir taraftan da okuduğumuz okullardan sonra buradaki gençlerin hayata bir sıfır mağlup, iki sıfır mağlup başladığını düşünüyorum. O yüzden de grup arkadaşlarımız kendi buluştuğumuz dostlarımızla birlikte doğduğumuz yere bir şeyler yapmalıyız diye düşünüyorum. Doyduğumuz yerlerde zaten yapıyoruz ama Doğduğumuz yerdeki gençlere imkan tanımalıyız. Imkanı olan bütün dostlarımız bunu sağlamalı. Geçmiş yıllarda bunu çok yapamadık. Dostlarımızı dün de gördük. Inşallah bunu iyi bir şekilde yapacağız. Bütün dostlar bir araya geldiğimizde bu olacak diye düşünüyorum.” dedi.
CİLAVUZ ÖĞRETMEN OKULUNUN ÖNEMİ
Öğretmen okullarının önemine değinen Kenan Şamiloğlu, “Türkiye'deki önemli değerlerden biri Öğretmen okuludur. Susuz Cilavuz Okulu çok öğretmen yetiştirmiş. Çok güzel bir yer ama şimdi maalesef bu okullar kapatıldıktan sonra buradan değer yetiştiremedik. Okulumuzun o tarihlerde yetiştirdiği değerlerin 10’da 1’i, 20’de 1’i yok şimdi. Biz bunu hayata geçirebilir işlemleri yapabilirsek buradan göçü durdurabilirsek Kars Türkiye'nin beşinci altıncı büyük illerinden biri olur. Şimdi o kadar güç vermiş ki hiçbir şey olmadık en belirgin markalarımızdan bir tanesi de cilavuz öğretmen okulu eğer burada bir şeyler yapabilir, üretimler yapabilir, bu okulu hayata geçirebilirsek bir şeyler olacağını Inanıyorum. Bütün dostlar ellerini taşın altına koyarsa bu iş olur diye düşünüyorum. Sizin de yardımlarınız tabii çok önemli. Siz de bu işe el koymuşsunuz zaten. Inşallah başaracağız diye düşünüyorum. Bu okulu devletin de desteğiyle bizim buradaki yerel yönetimlerin desteğiyle, iş adamlarının desteğiyle de tekrar eski günlerine çevirmek düşüncesindeyiz. Burada bölümler olabilir, bölümler açılabilir. Tabii bir bölümü mutlaka birisi öğretmen okulu olmalı. İşte bölümlerine göre gastronomiler olabilir. Bazı üniversitelerin yerleşkeleri buraya gelebilir. Böyle bir imkan, böyle bir yer yok ki. Alan o kadar müsait ki. Eğer bunu hayata geçirebilir buraya geleceğini ters köşe başlatırız. Buraya gelen öğrenciler buradan gitmek istemez. Burada onlara iyi imkanı doğarsa biz bu yerleşimi buradan göçü engellersek çok şey başarırız” diye konuştu.
TERSİNE GÖÇ BAŞLAMALI
Kenan Şamiloğlu ayrıca küresel ısınmayla birlikte Kars’ın cazibe merkezi olacağına inandıklarını kaydederek, “Bakın önemli olan şey ne biliyor musunuz? Bu küresel ısınmada önümüzdeki 40-50 yılın en değerli şehri Kars olacak. Doğu Anadolu olacak. Küresel ısınmadan gerçekten etkilenmeyecek. Çok güzel bir ilimiz var. Ülkemizin her yeri güzel ama şehrimiz çok güzel. Bundan faydalanabilir, burayı değerli hale getirebilirsek böyle bir niyetimiz var çok iyi olacak. Başkanımla tekrar bir toplantı yapacağız. Bunu hayata geçirebilirsek zannediyorum ki bu bir örnek teşkil eder Türkiye'nin her köşesi değerlidir ama buralar özellikle de Susuz, Cilvuz'a değer sağlar diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
KARS’I NASIL ANLATIRSINIZ?
Kenan Şamiloğlu konuşmasını şöyle tamamladı:
“Kars'ı nasıl anlatırsınız biliyor musunuz?” diyerek şöyle konuştu:
“Ben eşimle Silivri'de evlendim. Kars'a ilk geldiğimde pastaneyi gördü. ‘Aaa burada pastane varmış’ dedi. Düşünebiliyor musunuz? Kars'ın batıdaki, insanlardaki algısını düşünebiliyor musunuz? Halbuki her şey var. Ben de ona dedim ki Türkiye ilk Ticaret Odası kurulan şehirlerden bir tanesi Kars. Ben çok iyi hatırlıyorum, çocuktum. Balolar vardı, sinemalar, tiyatrolar vardı. Maçlara gidilirdi. Sonrasında hep geri gittik. Neden? Çünkü çok göç verdik. Yani biz bu algıları değiştireceğiz. Değiştirmeye başladık. Karslılar da Türkiye'nin çok yerinde, çok değerli bürokratlarımız, çok değerli iş adamlarımız var. Ama parayı kazanmak kolay. Biz gençliğe, burada kalanlara bir şeyler yapabilirsek, öldükten sonra ismimiz de kalırsa çok hayırlı şeyler olacak diye düşünüyorum. Kars'ı inşallah canlandırır. Müteahhitlik yapıyorum. Kars'taki planlara bakıyorum. Türkiye'nin hiçbir yerinde yok şu anda. Kesişen caddeleri var, sokaklar geniş. Gerçekten o Rus mimarisinin verdiği şey ama sonrasında kaçak binalar artmış ve bozulmuş ama şimdi bakıyorum güzel, güzel güzel değişimler oluyor. Inşallah Kars hak ettiği yere gelecek. Anadolu'nun girişi aslında Kas'tan başlamış. 1064’de. Kars tarihi bir kent. Her şeyiyle çok tarihi bir kent çok kültürlü bir kent dediğiniz gibi kadın mebuslar olmuş. Bu okulda yetişen öğrencilerimiz o tarihte bakıyorsunuz çağdaş ve çok Avrupai. Eğer biz bu değerlerimizi kazandırabilirsek çok şeyler olacak. Tabii burada basın olarak size de çok görev düşüyor. Yerel basında siz çok önemlisiniz. İnşallah olacak diye düşünüyoruz. Teşekkür ediyorum.“
Kaynak:Volkan Güngör
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.