KAÜ'de KOSGEB Destekleri Bilgilendirme Toplantısı düzenledi
KOSGEB Kars Müdürlüğü, Kafkas Üniversitesi öğrencilerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Tacettin DURMUŞ
Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi salonunda gerçekleştirilen toplantıya KOSGEB İl Müdürü Lütfullah Aktaş, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Tarkan Tarık Kocagöz, Kafkas üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Üzümcü, üniversitenin akademik ve idari personeli, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri ile davetliler katıldı.
Açılış Konuşması yapan Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Üzümcü, “Girişimcilik eğitimlerinin ve girişimciliğin ülkemiz açısından önemli olduğuna vurguladı. Eğitimde emeği geçen öğretim üyelerine ve KOSGEB yöneticilerine teşekkür etti.”
KOSGEB Kars İl Müdürü Lütfullah Aktaş ise 2018 yılında KOSGEB’in teknolojik ve katma değeri yüksek ürünler üreten işletmelere öncelik verileceğini söyledi. Aktaş konuşmasına şöyle devam etti; “Girişimciliği Geliştirme Destek Programı ile orta-yüksek ve yüksek teknoloji alanlarına odaklanarak bu kapsamda yeni bir girişimcilik modelini kurguladık. Bu yeni model ile hem geleneksel girişimciler desteklenecek olup hem de imalat sektöründe faaliyet gösteren girişimcilerimize destekler verilecektir” dedi.
Açılış konuşmaları ardından KOSGEB’in 2019 yılı itibari ile uygulamaya koyduğu Girişimciliği Geliştirme Destek Programı hakkında bilgi verildi. Program hususunda sunum yapan KOBİ Uzman Yardımcısı Meryem Algen , “Bu program ile girişimcilere faaliyette bulundukları sektörlere göre değişen tutarlarda 360 bin TL ye kadar geri ödemesiz destek sağlanabilecektir.” dedi. Sunum ardından Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde uygulanan Girişimcilik Eğitimine katılarak başarılı olan öğrencilere Katılım Belgesi verildi.
VERİLECEK DESTEKLER
Yapılan açıklamada: Girişimciliği Geliştirme Destek Programı kapsamında verilecek desteklerin aşağıdaki gibi olduğu sırlandı:
a) Girişimcinin; Türk Ticaret Kanununda tanımlı, gerçek kişi statüsünde kurduğu işletmeye 5 bin TL, sermaye şirketi statüsünde kurduğu işletmeye 10 bin TL geri ödemesiz kuruluş desteği verilecektir.
b) İşletmenin destekten yararlanmaya başladığı tarihten itibaren 2 yıllık sürede gerçekleştirdiği istihdama oranla 40 bin TL’ye kadar geri ödemesiz “Performans Desteği” ödemesi yapılabilecek; girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda ise her performans döneminde 5 bin TL’ye kadar ilave destek sağlanabilecektir.
c) KOSGEB tarafından belirlenen “İleri Girişimci Programı Faaliyet Konuları Tablosu”nda belirtilen konularda faaliyet gösteren işletmelere geri ödemesiz 100 bin TL’ye kadar makine, teçhizat ve yazılım desteği sağlanacaktır. İşletmenin orta yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet göstermesi durumunda geri ödemesiz olarak sağlanacak desteğin üst limiti 200 bin TL, yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet göstermesi durumunda geri ödemesiz olarak sağlanacak desteğin üst limiti 300 bin TL olacaktır.
d) Orta yüksek ve yüksek teknoloji alanlarında faaliyet gösteren işletmeler için Mentörlük, danışmanlık ve işletme koçluğu desteği verilecek olup, desteğin üst limiti geri ödemesiz 10 bin TL olarak uygulanacaktır.
Programa başvuru yapmak isteyen girişimcinin;
İş kurmadan önce Girişimcilik eğitimini tamamlamış olması, (Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini tamamlamış olanlar için 01.01.2021 tarihine kadar Girişimcilik Eğitimine katılım şartı aranmayacaktır.)
İşletmesini Türk Ticaret Kanununda tanımlı gerçek kişi veya sermaye şirketi statüsünde kurmuş olması
İşletmesini son 1 yıl içerisinde kurmuş olması,
Kurduğu işletmenin sahibi ya da en az yüzde 50 oranında kurucu ortağı olması,
İşletmeyi münferiden temsile yetkili olması,
Son 3 yıl içerisinde gerçek kişi statüsünde bir firmasının olmaması veya tüzel kişi statüsünde kurulmuş herhangi bir firmada %30 ve üzerinde ortaklığı bulunmaması şartlarını taşıması gerekmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.