KAÜ’de “21. Yüzyılda Sağlık Bakımı” konferansı ve sempozyumu
Kafkas Üniversitesinde “21. Yüzyılda Sağlık Bakımı” uluslararası konferans ve sempozyum düzenlendi.
Volkan KARABAĞ / KARS HAKİMİYET
Gürcistan Tiflis Devlet Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi ile ortaklaşa olarak organize edilen ve 14-16 Haziran 2019 tarihleri arasında gerçekleşen sempozyumda 21. Yüzyılda önem taşıyan sağlık konularında şeker hastalığı, şeker hastalığına bağlı görme kaybı, gelişen yapay zeka-makine öğrenimi-derin öğrenmenin sağlığa olan etkisi, hava kirliliğinin insan sağlığı üzerine etkisi, vitamin D eksikliğinin sağlık üzerine olan etkisi, aşı tereddüdü ve Gürcistan’ın sağlık göstergeleri bilim insanları tarafından tartışıldı.
21. Yüzyılda sağlık bakımı sisteminde toplumu bilinçlendirme ve hastalıklar hakkında farkındalığa önem verildi.
Gürcistan Tiflis Üniversitesi Tıp Fakültesinden 14 Haziran 2019 tarihinde gelen bilim insanları kafilesi, Kongre Organizasyon Komitesi Üyelerinden Dr. Öğretim Üyesi Neşe Polat, Dr. Öğretim Üyesi Yakup Baykuş, Dr. Öğretim Üyesi Lokman Balyen ve Dr. Öğretim Üyesi Fatih Kara ayrıca Tıp Fakültesi Dönem 1 Öğrenci Temsilcisi Sercan Kenan Başarır tarafından karşılandı.
Katılımcılar Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezinin çeşitli bölüm, servis, poliklinik ve ünitelerini ziyaret etikten sonra Tıp Fakültesi Dekanlığı ve Temel Bilimler Laboratuarlarını ve Merkezi kütüphaneyi gezerek bilgi alış verişinde bulundu. Rektör yardımcısı Prof. Dr. Kadir Aslan’ı ziyaret eden heyet, Kongre organizasyon komitesi iki üniversite arasında Öğretim Üyesi ve Öğrenci değişim programını hayata geçirmek için fikir alışverişinde bulundular. Ayrıca Bilimsel program dışında Kars ve çevresinin tanıtımı da programa dahil edildi.
Göz hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyelerinden ve sempozyumda davetli konuşmacı ve moderatör görevlerini üstelenen Dr. Lokman Balyen, önümüzdeki dönemde bu tür sempozyumların rutine bağlanması gerektiğini söyledi. Ayrıca iki üniversite arasında işbirliği ve dostluğun tesisi edilmesi gerektiğini ve bu bilinç ile hareket edilirse her iki üniversitenin yararına olacağını söyledi. Ayrıca Dr. Balyen, Yapay zeka hastalıkların tanı ve tedavisinde devrim yaratacak ve yakın gelecekte sağlık sisteminde önemli bir klinik etkiye sahip olacağını söyledi.
Dr. Balyen, sağlıkta yapay zeka hakkında açıklamalarda bulunarak konuşmasına şöyle devam etti “Yakın gelecekte yapay zeka destekli otomatik tarama ve tanı, doktorların yükünü en aza indirmeye ve oftalmoloji kliniklerindeki rollerini en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olabilir. Yapay zeka hastalara daha fazla tıbbi fırsat sağlayabilir ve bir göz doktoruna başvurmadan bir göz bakım kliniğine erişim engellerini azaltabilir. Yapay zeka tabanlı yeni teknolojiler sosyal eşitsizlikleri azaltabilir. Sağlık sektörü yakın gelecekte yapay zeka tarafından yeniden şekillenecek gibi görünüyor.”
Halk Sağlığı Uzmanı Dr. İrine Zarnadze, toplumsal bilinç ve farkındalık konularına değinerek, sosyal devlet anlayışının sağlık bakım sisteminde çok önem arz ettiğini söyledi.
Halk Sağlığı Uzmanı, Tıp Tarih ve Etiği Başkanı Dr. Neşe Polat, bilime ve kanıta dayalı, öğrenci merkezli tıp eğitimine ihtiyaç olduğunu dile getirdi.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Lütfiye Seçil Deniz Balyen, Diyabetin yaygınlığı her geçen gün arttığını ve Diyabetin dünyanın üçüncü büyük ülkesi olduğunu söyledi.
Biyokimya Uzmanı Dr. Fatih Kara da vitamin D eksikliğin çok ciddi bir tıbbi durum olduğunu ve D vitamini eksikliği bir çok hastalığın etiyolojisinde rol oynadığını ifade etti.
Çevresel ve Mesleki Hastalıklar Bölümü Başkanı Dr. Revaz Kverenchkhiladze, hava kirliliğinin teşkil ettiği sorunlara değindi. Toplumun sağlığı temiz hava ile başladığını söyledi.
Jinekolog ve Halk Sağlığı Uzmanı Levan Baramidze, Sovyet rejiminden sonra özgürlünü kazanan Gürcistan’ın sağlık sisteminin de gelişme kaydettiğini ve bu trend ile daha iyiye gideceğini kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.