KAÜ ile Teksas Üniversitesi arasında bilimsel köprü
Kars Kafkas Üniversitesi ile Teksas Üniversitesi Tarım ve Mekanik Bilimleri Üniversitesi ile bilimsel işbirliği projesi meyvesini verdi.
2019 yılından beri çok sıkı ve sınırlı pandemi koşullarına rağmen Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Dölerme ve Suni Tohumlama ile Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı’nda hayvan üremesi biyoteknolojileri alanında yürütülen çalışmalar sonucu Teksas Üniversitesi Tarım ve Mekanik Bilimleri Üniversitesi ile bilimsel işbirliğine giden zemini hazırlanmış oldu.
2019 yılından beri yürütülen “Embriyo Transferi ile Etçi Beefmaster Sığır Irkının Çekirdek Sürüsünün Oluşturulması” projesi başarı ile sonuçlanmış olup, elde edilen etçi Beefmaster ırkı 2 boğa ve bir baş düve sperması ve embriyosu alınarak TİGEM tesislerinde çoğaltılmak üzere T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Lalahan Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü tesislerine gönderilmiş ve boğalarda sperma alma ve dondurulma çalışmalarına başlandı.
Türkiye’de canlı damızlık ithalatı yerine embriyo kullanılarak genomik testli damızlık üretme girişiminde bir ilk olarak değerlendirilebilecek bu çalışma ülkemizde çeşitli basın ve yayın organlarında yayınlanmış ve dönemin Bakanları tarafından takdir görmüştü.
Bu ay içerisinde Teksas Tarım ve Mühendislik Bilimleri Üniversitesi bünyesinde yapılan Etçi Sığır Kısa Kursu (BCSC), Amerika Birleşik Devletleri Beefmaster Sığır Yetiştiricileri Birliği (BBU) ve Teksas Üniversitesi Tarım ve Mühendislik Bilimleri Üniversitesi ile işbirliği protokolü imzalanmasına yönelik gelen bir davet üzerine Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu ile beraberinde proje yöneticileri Prof. Dr. Yavuz Öztürkler ve Prof. Dr. Cihan Kaçar Teksas’a giderek bir dizi etkinliklere katıldılar.
Teksas Üniversitesi Tarım ve Mühendislik Bilimleri Üniversitesi ile Kafkas Üniversitesi arasında Veterinerlik ve Hayvancılık Ağırlıklı Protokol
Teksas A&M Üniversitesi’nin tarım ve hayvancılık hizmetlerine yönelik olarak yaklaşık bir asır önce kurulan Teksas A&M Agrilife Service’inin ilgili birim yöneticileri Mary Bryk ve Daniel Putnam’ın katıldığı işbirliği protokolü imzalanması toplantısına Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu ile Prof. Dr. Yavuz Öztürkler ve Prof. Dr. Cihan Kaçar katıldı.
Toplantıda her iki üniversitenin yakın geleceğe yönelik yapabilecekleri işbirlikleri ve projeler hakkında görüşmeler yapıldı. Bu görüşmelerde, "Veteriner hekimlik, Hayvancılıkta biyoteknolojik üretim, Gıda ve mekaniğe dönük mühendislik bilimleri, İlgili alanlarda öğretim elemanı değişimi, misafir öğretim üyesi kabulü ve ileriye dönük bilimsel proje işbirlikleri ve kısaltılmış adı ISEP olan Uluslararası Öğrenci Değişim Programına başvuru ve kabul ile ilgili " konuları görüşüldü.
Teksas gezisini değerlendiren Rektör Prof. Dr. Hüsnü Kapu, “Üniversitelerin misyonlarından biri de dünyaya açılmak ve bilimsel anlamda globalleşmenin gündeminden uzak kalmamaktır. Bu bağlamda, 1876 yılında kurulmuş dünyanın önemli ve köklü üniversitelerinden biri olan Teksas A&M Üniversitesi ile yapmış olduğumuz toplantı ve görüşmeler çok olumlu havada geçti. Yapmış olduğumuz görüşmeler çerçevesinde ileriye dönük olarak çok önemli bir adım attığımızı düşünüyorum.
Özellikle öğrencilerimiz açısından Uluslararası Öğrenci Değişim Programı ISEP’e katılım sağlandığında Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere bir çok ülkede lisans düzeyinde öğrenci değişim ve kabulü ile ilgili bir akreditasyon sağlanmış olacaktır.
Öte yandan Teksas A&M Üniversitesi’nin tarım ve hayvancılık alanında uzmanlaşmış ve büyük birikimi olan bir üniversite olması ve ayrıca bizim üniversitemizin de ana misyonunun hayvancılıkta uzmanlaşmış bir üniversite olması gerçeğinden hareketle bu adımın ve gezinin hem üniversitemiz hem de şehrimiz adına bilimsel, eğitsel, teknik ve ileriye dönük projeler açısından verimli olduğunu düşünüyorum. Haziran ayı içerisinde Zagrep Üniversitesi ile yaptığımız işbirliği protokolünün ardından bu gelişme bizim için ayrıca memnuniyet verici olmuştur” dedi.
Kaynak:Kader Yurdagül
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.