Kars’tan il dışına en sağlıklı kurbanlıklar sevk ediliyor

Kars’tan il dışına en sağlıklı kurbanlıklar sevk ediliyor

Temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan Kars’ta, salgın, bulaşıcı ve paraziter hastalıklarla mücadele, Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu tarafından alınan bir dizi kararlar kapsamında devam ediyor.

Tacettin DURMUŞ / www.karstanhavadis.com

Yaklaşan kurban bayramı öncesi daha da önem arz eden ve başta hayvan sağlığını korumak üzere oluşturulan Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu, hayvan hareketleri ile hayvan sevkine dair tedbirleri de esas alıyor.

Bayram öncesi binlerce büyük ve küçükbaş hastalıktan ari kurbanlık hayvan, Kars Tarım ve Orman İl Müdürlüğü koordinesinde il dışına sevk ediliyor. İl genelinde sağlıklı hayvanlar il dışına sevkedilirken geçtiğimiz ay ilgili kurumların temsilcileri tarafından oluşturulan Kars İli Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu öncelikli olarak şap hastalığının il genelinde ortaya çıkmaması için tüm tedbirleri alarak hayata geçirdi.

Öncelikli olarak Şap Hastalığının Kontrolüne ilişkin 4 Şubat 2011 tarih ve 27836 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik doğrultusunda hareket edilmesi esas alındı. Kurbanlık hayvan sevki öncesi il genelinde başta şap olmak üzere herhangi bir hastalık yaşanmazken ilgili kurumlar tarafından aşağıdaki tedbirler alınarak uygulandı: 

“Mihrak çevresinde 10 km yarıçapında bulunan işletmelerin tümünün, şap hastalığı yönünden tarandı.

Sınır bölgelerinde hayvan ve hayvansal ürün hareketleri güvenlik kuvvetleri tarafından sıkı kontroller yapılarak ve gerekli tüm önlemler alındı. Kars ile birlikte Ülkemize girmesi muhtemel egzotik şap virüsleri erken teşhis edilerek gerekli tedbirlerin önceden alınabilmesi için,  düzenli olarak hastalık taraması yapıldı.

Trakya bölgesinin “Şap Hastalığından Aşılı Arilik “statüsünü kazanmış olması nedeniyle, Kars’tan Trakya bölgesine yapılacak hayvan sevklerinde 2010/7, 2010/13 ve 2013/06 nolu genelgelere uyulmasına önem verildi. Kurban Bayramı nedeniyle sevk edilecek şap hastalığına duyarlı tüm hayvanların sevkinden en az 1 ay önce aşılamaları tamamlanarak, bu konuda yetiştiriciler bilgilendirildi.  Aşısız annelerden doğan yavrulara 2 haftalıktan, aşılı annelerden doğan ve yaşamının ilk günlerinde kolostrum alan yavrulara ise 2 aylıktan itibaren ilk aşılama ve ilk aşılamadan 2 -30 gün sonra ise rapel aşılama yapıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler