KARS’TAN GÖÇÜ DURDURUN !..
Salih ŞAHİN
Bugün Kars’ı ziyaret edecek olan Başbakan Binali Yıldırım’dan destek bekliyoruz.
Bugün Başbakanımız Sayın Binalı Yıldırım Kars’a ziyaret edecek. Mutlaka bizden istekleri ve beklentileri olacak. Ama bizim de isteklerimiz ile beklentilerimiz var. Belki bizim isteklerimizin yerine getirilmesi, kendileri için daha kolay bir seçim olacaktır. Biz Anadolu’ya asırlardır bekçilik eden Kars’a gereken desteğin verilmesini Kars’tan tırmanan göçün durdurulmasını istiyoruz. İlk başta Kars’tan götürülen yatırımların geri getirilmesini, Kars’ın en geri kalmış şehir konumundan çıkarılmasını istiyoruz.
KARS’A HOŞ GELİNİZ. AMA, ELİ BOŞ GELMEYİNİZ!..
Bilindiği gibi Kars’ta tek devlet fabrikası olan Şeker Fabrikası da elinden alınmak için sırada bekliyor. TRT Kars İl Radyosu kaldırılarak kültürümüz bitirildi. Kültürel eserlerimiz Erzurum’a dahil edildi. Balkanların ve Türkiye’nin tek süt tozu fabrikası, Et Kombinası kaldırıldı. Çimento Fabrikası satıldı. Tarım Bakanlığınca hizmete sokulan Kazcılık üretim İstasyonu ve dünyaca ünlü Tuj koyunları ıslah istasyonu kurulmuş, verim alınmaya başlamıştı. Ani bir kararla kaldırıldı. Devletin buradan kaçması ile özel yatırımcılar da bir bir buradan kaçtı, yatırım tercihlerini Batı’ya yönelttiler. Bu durum Karslı işadamlarının da kalifiye personelin de kaçmasına neden oldu.
Bir zamanlar Rusya’ya Türkiye adına canlı hayvan bağlantıları yapanlar yok artık. Tarımımız hayvancılığımız can çekişiyor. Nüfus artışına rağmen Kars’tan her yıl, ortalama 4-5 bin kişi göçüyor ve Kars küçülüyor. Tabiat ve ağır kış şartları halkın geçimini olumsuz yönde etkiliyor. Tarihte 20’yi aşkın medeniyete ev sahipliği yapan 40 yıl Rus işgalinde bir çok imkanını kaybeden Karslılar sahipsizlik yüzünden canını verdiği toprağını terk etmeye, göçmeye başlamıştır. Bu vesile ile bilinçli esnaf da, sanatkar da eğitimci de hayvancı da ya göçmüş ya da hazırlık yapmaktadır. Kars’ta kültürel etkinlikler de “yok” denecek kadar azalmıştır. Bunlara bağlı olarak işsizlik de tırmanmıştır. Köylerimiz yaşlılara terk edilmiş durumdadır, harabe olmaya yüz tutmuştur.
Karslılar demokrasiye, vatanına, devlete olan görevlerine bağlı olup hep örnek olmuşlar. Ancak asırlardır bu verdiği mücadelenin karşılığını bir türlü alamadığı gibi, yapılan hizmetlerin de aksine sökülüp gitmesi ise, ayrı bir acı örnektir. Geçirdiği tarihi olaylar ve nice olumsuz şartlara rağmen, 1927- 1935 yıllarında yapılan nüfus sayımlarında Kars’ın nüfusu Antalya’dan büyük, Ankara’nın yarısı kadar, İstanbul’un 5’te biri olup birçok büyük ilden önde ve ilk 8 ilden bir’i iken, zamanımızda 81 il içinde en geri illerden bir’i konumuna gelmişse, tehlike ortadadır.
YATIRIM VE RADYOMUZU GERİ İSTİYORUZ
Bir zamanlar kültürel etkinliklerde önde yer alan Kars, bu alanda TRT Kars Radyosu’nun siyasi oyunlarla kaldırılmansın ardından, bitme noktasına gelmiştir. TRT Kars Radyosu’nun ve sanatçılarının adını dahi almaktan kaçınıyor. Bu iddiamız araştırılabilir ve nedeni de bilinmemektedir. Gençlerimiz işsiz dolaşıyor. Tarım ve hayvancılık son nefesini veriyor. Eğitim alanında da eski başarıya hasret kaldık. Karslılar siyasi açıdan da hep partinize destek vermiştir. Bunun da geri dönüşünü beklemektedir. Karslılar yatırım. Devlet fabrikaları, işsizliğin azaltılmasını, tarım ve hayvancılıkta desek istemektedir. Aksi takdirde Kars tekrar satılık şehir olacaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.