Kars’ta “Yapay Zeka” paneli düzenlendi

Kars’ta “Yapay Zeka” paneli düzenlendi

Üç büyük operatörün katılımıyla “Yapay Zeka” paneli düzenlendi

Volkan KARABAĞ / Kars Hakimiyet

Evrensel Mobil Kapsama Projesi kapsamında başarı ile devreye alınarak, canlı şebekede kullanıma başlanan Türkiye’nin ilk yerli ve milli baz istasyonu ULAK, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından dün Kars’ta gerçekleştirilen etkinlikle hizmete alındı; törenin ardından üç büyük operatörün katılımıyla “Yapay Zeka” paneli düzenlendi

Alınan stratejik bir kararla, LTE-Advanced teknolojisinin kullanıldığı baz istasyonlarının yerli olarak geliştirilmesine yönelik gerçekleştirilen uzun soluklu çalışmalar neticesinde ilk hedefe ulaşıldı. İlk olarak Evrensel Mobil Kapsama Projesi’nde canlıya alınmaya başlayan 489 adet ULAK baz istasyonunu, projenin 2. evresinde 500 üzeri ULAK baz istasyonu takip edecek.

Yerli baz istasyonu üretiminde ilk niteliği taşıyan projede, gerçekleşen devreye alımla önemli bir kilometre taşı tamamlanmış oldu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın desteğiyle Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından başlatılan ve yönlendirilen proje kapsamında, Aselsan ana yükleniciliğinde, Netaş ve Argela’nın katkıları ile Türk mühendisler tarafından geliştirilen “ULAK”, 2017 yılında kurulan ULAK Haberleşme’nin koordinasyon ve sorumluluğunda, telekomünikasyon operatörlerinin önemli katkıları ile Türkiye’yi baz istasyonu üreten 5 ülkeden biri haline getirmiş oldu.
Türkiye’nin son yıllarda başlattığı millileşme hamlesinin önemli bir sonucu olan “ULAK” baz istasyonu, aynı zamanda 5G ve ötesi sloganı ve sunduğu yol haritası ile dikkatleri şimdiden üzerine çeken ULAK Haberleşme A.Ş.’nin de doğuşuna vesile olması sebebi ile ayrıca büyük önem arzediyor.

ULAK Haberleşme Genel Müdürü Dr. Metin Balcı, bir taraftan ULAK baz istasyonlarını uluslararası standartlara göre ürün yol haritasının bir parçası olarak geliştirmeye devam ederken; eş zamanlı olarak bu alanda birbirini tamamlayan “5G Çekirdek Şebeke”, “5G Sanallaştırılmış ve Yazılım Tanımlı Ağ” ve “5G Yeni Radyo” gibi önemli projeleri devam ettirerek, gittikçe artan ilgi ve destek ile her geçen gün zenginleşen eko sistemimizle birlikte “5G ve ötesi için Türkiye’nin İletişim Gücü” olması ilkesiyle son derece yüksek motivasyon ve ürün odaklı olarak çalıştıklarını ifade etti.

Telekomünikasyon alanında “ULAK” ile başlayan millileşme süreci sayesinde haberleşme sisteminin daha güvenli hale gelmesi planlanıyor. Tasarımı tamamen yerli olan “ULAK” ile Türkiye teknolojiyi alan ve kullanan bir ülke olmanın ötesinde, tasarlayan üreten ve satan bir ülke olma yolunda büyük bir adım atmış oldu.

“Dünyanın baz istasyonu üreten 5 ülkesinden biri olmaktan gururluyuz”

Türkiye’nin mobil iletişim altyapı ihtiyaçlarını milli imkânlarla karşılamak ve bu alandaki dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla geliştirilen ilk yerli ve milli ULAK baz istasyonlarının Türkiye için büyük bir atılım anlamına geldiğini ifade eden Mobil Telekomünikasyon Operatörleri Derneği (m-TOD) Kurucu Genel Sekreteri Erhun Baş, şöyle konuştu: “4.5G ile son kullanıcılarımız, çok daha kaliteli, yüksek hızda mobil hizmetlere, çok daha uygun koşullarla ulaştı. Şimdi artık ULAK baz istasyonlarıyla, bu hizmeti yerli imkanlarla verebilmek ve tüm Türkiye’ye yaygınlaştırmak, dijital rekabette ülkemizi bir adım daha öne çıkaracaktır. Türkiye’yi dünyanın baz istasyonu üreten 5 ülkesinden biri haline getiren bu projenin hayata geçmesinden büyük gurur duyuyoruz.”

Üç büyük operatörün katılımıyla “Yapay Zeka” paneli düzenlendi

Mobil Telekomünikasyon Operatörleri Derneği (m-TOD), ULAK’ın hizmete alındığı toplantının ardından, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin (ITU) 2018 yılı teması olarak belirlediği “Yapay Zeka” konulu bir panel düzenledi. Dünya Telekomünikasyon ve Bilgi Toplumu Günü vesilesiyle düzenlenen panele, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey, Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu, Türk Telekom CEO’su Paul Doany, Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan, PTT Genel Müdürü Kenan Bozgeyik ve Türksat Genel Müdürü Cenk Şen katıldı. Panelde, telekomünikasyon dünyasında yapay zeka uygulamaları ile yapay zeka kullanımının gelecekte yol açması öngörülen gelişmeler masaya yatırıldı.

M-TOD hakkında

Mobil Telekomünikasyon Operatörleri Derneği (M-TOD), mobil iletişim sektörünün ortak problemlerinin çözümüne yönelik faaliyet alanları oluşturmak ve ortaya çıkan çözüm önerilerini hayata geçirmeyi hedefleyerek Mayıs 2017’de faaliyetlerine başladı. M-TOD, Türkiye’de ve uluslararası arenada; kamu, özel sektör, sivil toplum ve akademik paydaşları ile geliştireceği işbirlikleriyle, sektöre ilişkin tüm süreçlerde etkin bir rol üstlenmektedir. M-TOD, tüm paydaşları ile yoğun işbirliği içerisinde; vergi yükünün makul düzeylere indirilmesi, yerel yönetimlerle yaşanan sorunların 2023 hedeflerine ulaşmak üzere süratle giderilmesi, yatırım ortamının korunması ve Türkiye’nin teknolojik ilerlemesini hızlandırmak, devamlılığını sağlamak önceliğiyle, ulusal ve uluslararası platformlarda faaliyetlerini sürdürmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler