Kars’ta sonbaharı habercisi sımışka (Ayçiçeği) çıktı

Kars’ta sonbaharı habercisi sımışka (Ayçiçeği) çıktı

Sulu tarım gerektiren ve Kars’ta halk arasında ‘Sımışka’ olarak bilinen ayçiçeği hasadı başladı.

Tacettin DURMUŞ

Her yıl Ağustos ayının sonu ile Eylül ayı içerisinde hasadı yapılan ayçiçeğinin hasadının yapılması artık son baharın geldiğini haber veriyor.

Kars’ın bazı köylerinde üretilen sımışklar il ve ilçe merkezindeki bazı manav tezgahlarında yerini bulurken, bazı gençlerde el arabası üzerinde ürettikleri sımışkaları satıyor. Bazı çocuklar da Yolboyu ve Cala köylerinde hasadını yaptıkları sımışkları komşu köylerde satarak aile bütçesine katkı sağlıyor.

Yılın büyük bölümü kış şartlarında yaşanan Kars’ta, Ağustos ayının yarısının yaz, yarısının da kış olduğu söylenir. Yıllar önce Kars’ta her köşe başında kurulan tezgahlarda yöremizde üretilen kavrulmuş sımışka satışı yapılırdı. Adeta Kars’ın geleneksel sokak kültürü haline geline sımışka satışı artık tarihe karıştı. Geçmiş yıllarda bir çay bardağı kadarı en büyük demir para ile satılan sımışkalar gazete kağıdından yapılan külahlarda satışa sunulur, sımışkaları alan Karslılar büyük bir zevk ve sohbet eşliğinde çitlerdi.

Yıllar önce Kars’ta üretilen sımışkaların rengi siyah ve bir çocuk parmağı büyüklüğünde olurken artık beyaz renkli sımışkalar üretilmeye başladı. Eski nostaljik günleri özleyen yaşı 40’ın üzerinde olan Karslılar, eski günleri özlerken artık sımışkaların bile ilimizde üretilmediğini ve Çin’den getirilerek, büyük marketlerde satılmasından şikayet ediyor.

Öte yandan sulu tarım gerektiren ayçiçeği üretimi, Kars’ta parmakla sayılacak kadar bölgede yapılıyor. Birçok kentte yağı üretilen ayçiçeği kaba yem olarak ta kullanılıyor. Son yıllarda kuraklığın yaşandığı Kars’ta ilgili kurumların desteği ile ayçiçeği ekiminin daha da teşvik edilmesi ve halk arasında geleneksel hale gelmesi gerekiyor. Kars Baraj gölünün Kars il merkezi ile Digor, Arpaçay ve Akyaka ilçelerine can katmaya başlamasıyla birlikte mısır, pancar ve patates dışında ayçiçeği üretimin de yöre halkı tarafından benimsenmesi önem arz ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler