Kars’ta lavanta ekimi başladı!
Türkiye’nin tarım ve hayvancılık konusunda önemli illerden biri olan Kars’ta ilk kez lavanta ekimi yapıldı.
KARS HAKİMİYET
Uzun yıllar Fransa’da kalan daha sonra memleketi Kars’a dönen Doğan Çinkılıç, Merkez Boğazköy’de lavanta bitkisi ekti.
2 bin 500 metrekare alan üzerinde 5 bin fide ekimi yapan üretici Çinkılıç, Fransa’da edindiği bilgi ve tecrübeleri memleketinde uygulamaya başladı.
Kars Valisi Türker Öksüz’ün talimatıyla üretim alanına giden Tarım ve Orman İl Müdürü Hüseyin Düzgün, üretici Çinkılıç ile görüştü. Düzgün görüşme sonrası bitki gelişimini takip ederek, üretici ile koordineli bir çalışma yapacaklarını söyledi. Düzgün, yapılan bu denemenin ilimizde lavanta yetiştiriciliğine yön vererek, önümüzdeki dönemlerde de üretim çalışmaların yol göstereceğini de sözlerine ekledi.
Lavanta Bitkisi, soğuğa, sıcağa ve kuraklığa oldukça dayanıklıdır. Ancak kışı çok sert geçen bölgelerde bazen soğuk zararı görülebilmektedir. Lavanta bitkisi, 1 metreye kadar boylanabilen, yarı çalımsı, çok yıllık bir bitkidir. Lavanta bitkisinin ekonomik olarak kullanılan kısmı çiçekleridir. Bitkinin çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağ, dünyada ticareti en fazla yapılan 15 uçucu yağdan birisidir. Lavanta uçucu yağı, en fazla kozmetik ve parfüm sanayinde kullanılmaktadır. Bunun yanında güzel kokusu nedeniyle sabun ve diğer endüstri kollarında, ilaç sanayinde ve ağrı kesici, sakinleştirici, uykusuzluk giderici özellikleriyle de aromaterapide kullanılmaktadır. Ayrıca romatizma ağrılarını dindirici etkisi de mevcuttur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.