Kars’ta, “Kadın Kooperatifleri İşbirliği Platformu kuruldu”
Kars’ta faaliyet gösteren kadın kooperatifleri, “Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında aldıkları eğitim ve danışmanlık hizmetleri sonucunda dayanışma ve işbirliği yapma kararı aldı.
Tacettin DURMUŞ
Kadın-Aile Bakanlığı tarafından yürütülen proje ile Kars il merkezinde ve ilçelerinde faaliyet gösteren kadın kooperatifleri, ortak sorunlarını ve ihtiyaçlarını çözmek, ortak hedeflerini gerçekleştirmek ve dayanışmak üzere bir işbirliği platformu kurdu.
Kars’ta faaliyette olan 4K-Merkez, Cilavuz, Kağızman, Oğuzlu ve Sarıkamış Kadın Kooperatifleri Yönetim Kurulu Başkanları, 4K Kadın Kooperatifi merkezinde toplanarak işbirliği protokolünü imzaladı.
Platformun 5 kadından oluşan yürütme kurulu, 5 Kadın kooperatifi tarafından belirlenen Filiz Kayaş, Gönül Karakoç, Kader Yazar, Sondem Yıldırım ve Yeşim Kişi’den oluştu.
4K Kars Kadınları Kooperatifi Başkanı Filiz Kayaş, ‘Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi’nin, kooperatiflerin ortaklarının çoğunluğunu kadınların oluşturduğu binlerce üretici kadının sürdürülebilir gelir elde edebileceği bir işletme modelli olduğunu söyledi.
Filiz Kayaş Platform Yürütme Kurulu üyeleri adına yaptığı açıklamada platformu ve hedeflerini şu şekilde aktardı.
“Kadın-Aile Bakanlığı tarafından yürütülen, biz kooperatiflerin bağlı olduğu Ticaret ve Tarım Orman Bakanlıklarının da yararlanıcısı oldukları; “Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında, Kars’taki kadın kooperatiflerine yönelik verilen eğitimlere ve danışmanlık faaliyetlerine katıldık. Eğitimler ve danışmanlıklardan çok iyi faydalandık. Aynı zamanda Kars’ın farklı ilçelerindeki tüm kadın kooperatifleri bu eğitimlerde bir aradaydık. Birbirimizi daha yakından tanıma fırsatı da bulduk. Eğitimlerde öğrendiğimiz, başarılı kooperatifler için belirlenen 7 evrensel kooperatifçilik ilkesinden olan “Kooperatifler Arası İşbirliği” ilkesini işletmeye karar verdik. Bu gündemde tartışınca, pek çok ortak sorunlara, ihtiyaçlara ve benzer hedeflere sahip olduğumuzu gördük. İşbirliği yaptığımızda sorunlarımızı daha kolay çözebileceğimizin ve hedeflerimize daha hızlı ve kolay ulaşabileceğimizin farkına vardık.
Platform protokolümüzün de içeriğinde yer aldığı üzere hedeflerimizi şu başlıklarda belirledik:
Kooperatifçiliğin 7 Evrensel İlke ve Değerlerine bağlı işletmecilik anlayışı ile binlerce üretici kadının gelir elde etmesini sağlamak, yerelde sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlamak.
Ortak ve tek “marka” ile tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülerek, marka yatırım maliyetlerinin düşürülmesi.
Üretilen ürünler için dolum, ambalajlama, paketleme, depolama ve lojistik hizmetlerini verecek ortak tesis açmak ve işletmek,
Gıda alanında gastronomi, gıda mühendisliği, tarım, ziraat ve veterinerlik alanlarında uzmanlar ile bir araya gelerek katma değerli, ambalajlı gıda ürünleri üretmek.
Tekstil, El sanatları, Hediyelik ve takı alanlarında tasarımcılar, modacılar ve ilgili uzmanlar (tekstil mühendisliği, güzel sanatlar bölümleri, vs.) ile bir araya gelerek katma değerli ürünler üretmek.
Kooperatif işletmelerde üretim dışındaki pazarlama, idari işler, muhasebe, satış, finansman, satın alma, vb. gibi işletme fonksiyonları için ihtiyaç duyulan ilgili uzmanlar ve potansiyel ortaklar ile bir araya gelmek.
Türkiye’nin en büyük 5 ilinde satış noktaları oluşturmak. Kars’taki turistik mekânlarda satış noktaları oluşturmak.
Dijital pazar yerlerinde ortak marka üzerinden mağazaları açarak e-ticaret satışı gerçekleştirmek.
Avrupa, Amerika ve Ortadoğu pazarına yönelik e-ihracat ve ihracat faaliyeti gerçekleştirmek.
Deneyim turizmi, gastronomi turizmi ve eko-turizm odağında tur organizasyonları gerçekleştirmek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.