Kars’ta “İl Afet Risk Azaltma Planı” tanıtıldı
Vali Öksüz “Afet öncesinde 1 liralık maliyet afet sonrasında yapacağınız 7 liralık maliyete eşittir”
Tacettin DURMUŞ
Kars İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) tanıtın ve uygulama toplantısı, Vali /Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz başkanlığında gerçekleştirildi.
Valilik Gazi Salonunda gerçekleştirilen toplantıya, 14. Mekanize Piyade Komutanı Tuğgeneral Hakan Tunç, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Hıdır Ayçiçek, İl Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç, KAÜ Rektör Vekili Prof.Dr. İsmail Çakmak, Kars İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Zahid Doğu, Kars İl Afet ve Acil Durum Müdürü Oktay Ayğan, ilçe kaymakamları ve belediye başkanları, STK temsilcileri ile ilgili daire müdürleri katıldı.
Toplantıda, Kars İl Afet ve Acil Durum Müdürü Oktay Ayğan, Kars İl Afet Risk Azaltma Planının (İRAP) tanıtımını slayt eşliğinde yaptı. Ardında da Kars AFAD Planlama ve Zarar Azaltma Şube Müdürü Alpay Korkmaz, Kars İRAP Hedef ve Eylemlerinin uygulamalarını anlatan sunum yaptı.
AFET ÖNCESİNDE 1 LİRALIK MALİYET AFET SONRASINDA YAPACAĞINIZ 7 LİRALIK MALİYETE EŞİTTİR”
Başkanlık ettiği toplantıda açılış konuşması yapan Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, olası afetler öncesinde 1 liralık maliyetin, afet sonrasında yapacak 7 liralık maliyete eşit olduğuna dikkat çekti.
Bu bilinçle herkesin, hazırlanmış olan İRAP Planını rehber alarak başucu kitabı haline getirmesini isteyen Vali Öksüz, ilgili her kurumun ve her kesimin gerekli önlemleri alması ve üzerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirmesi gerektiğine de dikkat çekerek, tüm paydaşlara çalışmalarında başarılar diledi.
Vali Öksüz konuşmasında, Ülkemiz ve tüm dünyada olduğu gibi geride bıraktığımız 2020 yılından bu yana bir yandan COVİD-19 salgını ile mücadele ederken, diğer taraftan da özellikle yaşanan iklim değişikliği nedeniyle, 2021 yılı içerisinde orman yangınları, sel afetleri gibi birçok afetle mücadele etmek zorunda kalındığını hatırlattı.
GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALMAMIZ BÜYÜK ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR
Kars’ta da başta deprem olmak üzere heyelan, kaya düşmesi, çığ ve sel gibi afetlerle karlı karşıya kalındığını da hatırlatan Kars Valisi Türker Öksüz, “Özellikle iklim değişikliği nedeniyle son dönemde yaşanan ve önümüzdeki dönemde de yaşanacağı muhtemel afetlere karşı hazırlıklı olmamız, gerekli önlemleri almamız büyük önem arz etmektedir.
Sahip olunan riskler ne olursa olsun, mevcut risk afete dönüşmeden, öngörü ve alan hâkimiyeti üst seviyede tutulabildiği ölçüde, olayın gerçekleşmesi tamamen önlenebilir. Bu mümkün değilse de en azından etkilerini ve zararı azaltabilmek mümkün olabilir. Ülkemizde olduğu gibi ilimizde de afetler ile mücadelemiz, önlemlerimiz ve çalışmalarımız devam etmektedir.
Afet yönetimi konusunda her geçen gün ilgili tüm kurumlarımızın tecrübe kazandığını, sadece afet meydana geldikten sonra değil, afetin öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili çok ciddi çalışmalar yürütüldüğünü hep birlikte görmekteyiz.
2021 YILI “AFET EĞİTİM YILI” İLAN EDİLDİ
Ülkemizdeki ve ilimizdeki mevcut afet risklerini, bu risklerin ortadan kaldırılabilmesi için gerçekleştirilmesi gereken eylemleri, sorumlu ve destekleyici kurumları, eylemin gerçekleşmesi muhtemel zaman aralığını ortaya koyan İl Afet Risk Azaltma Planı ile İçişleri Bakanlığımızca 2021 yılının “Afet Eğitim Yılı” ilan edilmesini ve bu kapsamda yapılan çalışmaları son derece önemsiyoruz.
İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) öncesinden Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP), 2014 yılından beri her yıl güncellenmekte ve masa başı tatbikatları ile ilimizde ilgili sorumlu çalışma grubu kurumların katılımıyla test edilmektedir.
Bununla birlikte il ve ilçe düzeyinde bir afet anında kullanılacak toplanma ve barınma alanlarımız belirlenerek sisteme işlenmiştir. Vatandaşlarımız, kendilerine en yakın toplanma ve barınma alanlarını e-devlet uygulamasından sorgulayabilmektedir. Alan belirleme ve tabela çalışmalarını büyük bir bölümü tamamlandı. Eksik olan tabela çalışmalarının ilgili belediyeler tarafından yapılması büyük önem arz etmektedir.
KARS, PİLOT İLLER ARASINDA
İçişleri Bakanlığımızın örnek uygulamalarından olan “Yerel Destek Ekipleri Projesi” kapsamında belirlenen 20 pilot ilden biri olan ilimizde de 110 kişilik gönüllülük yerel saha destek ekibi kurulmuş, eğitim ve teçhizat temini aşamasına gelinmiştir. Bu ekiplerimiz, gerek ilimizde gerekse başka illerde afet olayının gerçekleşmesi halinde arazide, yerleşim alanlarında ve enkaz gibi sıcak nokta yakınlarında profesyonel ekiplere destek olarak kurulmuştur.
AFAD GÖNÜLLÜSÜ OLMAYA DAVET EDİYORUM
Bunun dışında AFAD Gönüllük Projesi de devam etmektedir. Bu manada; sağ olsunlar sevgili gençlerimiz gönüllülük projesine rağbet gösteriyor. Ben, bu manada en büyük potansiyelimiz ve değerimiz olan tüm sevgili gençlerimizi AFAD Gönüllüsü olmaya davet ediyorum.
Bunun yanında 2021 yılı Afet Eğitim Yılı etkinlikleri kapsamında ilimizde toplumun tüm kesimlerine afet eğitimi veriliyor. Eğitim çalışmalarımızda farklı kurumlardan 104 personel eğitici olarak görevlendirilmiştir. Bundan sonraki süreçte eğitimlerimiz, bu eğitmenler aracılığı ile devam edecektir. Bu manada; eğitim alışmalarımızda emeği geçen tüm görevlilere ve destek olan kurum, kuruluş ve STK temsilcilerine teşekkür ediyorum.
İl Afet Risk Azaltma Planı’nın hazırlanması ve uygulanmasıyla güvenli bir yaşam sağlamak, afetlerden dolayı oluşabilecek can ve mal kayıplarını azaltmak ve önlemek, kaynakların etkili kullanımını sağlamak, paydaşlar arasında iş birliğini artırmak, afet sırasında müdahale ve sonrasında iyileştirme için yapılan harcamaları azaltmak ve afet risk azaltma bilinci oluşturmak amaçlanmıştır.
Bu amaçla; ilin afetselliğini ve afetlerin olası etkilerini ortaya koyan ve bu etkileri en aza indirebilmek için afetler olmadan yapılacak çalışmaları eylemler biçiminde gösteren ve sorumluları tanımlayan bir plan olan İl Afet Risk Azaltma Planı çalışmaları ilimizde de yürütülmektedir.
KARS İRAP KİTAPÇIĞI BASIM AŞAMASINA GELMİŞTİR
Bu doğrultuda İRAP sekretaryası oluşturulmuş, ilgili çalışma grupları öncülüğünde ilimizde İRAP çalışmaları, belirlenen takvimde yapılarak onaylanmış ve KARS İRAP Kitapçığı basım aşamasına gelmiştir.
İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından alınan 11 Kasım 2021 tarih ve 176370 sayılı yazıda; İl Afet Risk Planında (İRAP) görev verilen kurum ve kuruluşların planda yer alan eylemleri uygulamasına yönelik desteğin verilmesi, eylemlerin gerçekleştirilmesinde çalışmalarının aksatılmadan yürütülmesi istenmektedir. Bu nedenle; belirlenen sorunların 6 ayda bir izlenmesi, değerlendirilmesi ve giderilmesi büyük önem arz etmektedir.
Kars İRAP kapsamında 8 Hedef ve 132 Eylem belirlenmiş, 132 Eylem için 21 sorumlu kurum ve 27 destekleyici kurum tarafından plan tamamlanmıştır. İlimizin gelecekte yaşayabileceği afetselliği, yerinde belirlenmiştir. Hazırlanan planda yer alan bilgiler ışığında kurumlarımızın hassasiyet göstererek gerekli önlemleri alması ve üzerine düşen görevi en iyi şekilde yapması gerekmektedir. Alınan etkin tedbirler ve yapılan çalışmalarla, afetlerdeki umutsuzluk, çaresizlik anlayışını inşallah hep birlikte silmiş olacağız.
İl Afet Risk Planında (İRAP) hazırlanması ve uygulanması sürecinde katkı sunan kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlarımızdan oluşan paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. “dedi.
Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz’ün konuşmasının ardından, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Oktay Ayğan tarafından yapılan Kars İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) sunumuyla birlikte, planda belirlenen 8 hedef ve 132 eylem üzerinde istişarelerde bulunuldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.