Kars’ta hem çiftçi kazanacak hem de fabrika!
Türkiye Şeker Fabrikası A.Ş. tarafından Kars için açıklanan yüzde 10 prim desteği ile pancar bu sene daha çok kazandıracak.
KARS HAKİMİYET
2020 yılında Kars Şeker Fabrikasında pancar üreticisi için destekler ardı ardına sıralandı. Türkiye Şeker Fabrikası A.Ş.’nin Karslı üreticimiz için yüzde 10 prim desteğinin yanında, küspe desteği nakde dönüştürüldü, polarizasyon artışı yaklaşık 18 lira 75 kuruş oldu ve sıfır sermaye ile üretici pancar ekerek, hasat yapabilecek duruma geldi.
Yaklaşık 10 gün önce Türkiye Şeker Fabrikası A.Ş. Genel Müdürü Mücahit Alkan’ın Kars’ta yaptığı toplantıda müjdelediği yüzde 10 fazladan prim desteğini değerlendiren Kars Şeker Fabrikası Müdürü Mevlüt Dülger, “Sayın genel Müdürümüz Kars’ta pancar eken ve pancar ekmeye niyeti olan bazı çiftçilerimize burada müjde verdi. Bu müjdelerden en önemlisi yaklaşık 19 yıl önce yürürlükten kaldırılan “Doğu Teşvik Primi”nin yani ek destekleme primi bu seneden itibaren Kars yöresindeki çiftçi kardeşlerimize verilecek. Bu ne demek? Bizim çiftçi kardeşlerimiz Orta Anadolu’da pancar eken bir çiftçiden yüzde 10 daha fazla para kazanacak demek. Eğer rakama vuracak olursak geçen sene 16 polarlı pancarın baz fiyatı 300 liraydı, bu sene hiç zam gelmese dahi ki mutlaka gelecek, 300 liranın üzerine yüzde 10 bir destekleme primi alacak. Bu da şu demek; Karslı pancar üreticisi çiftçimiz 330 lira alacak.” dedi.
Kars’ın ikliminden dolayı buranın pancarının kaliteli olduğuna da dikkat çeken Dülger, “Türkiye’nin en kaliteli pancarını bizim yöremiz yetiştiriyor. Polarizasyon dediğimiz pancardaki şeker oranı Türkiye’de en fazla olan yöre Kars yöremizdir. Bundan dolayı da çiftçilerimize ekstra bir ödeme daha yapılıyor yani bizim hesabımıza göre her bir polarizasyon artışı yaklaşık 18 lira 75 kuruş fazla para demek. Bunlara ek olarak biz çiftçilerimize bize teslim ettikleri pancarın yüzde 17’si kadar bir istihkak küspesi değimiz ürünü ücretsiz dağıtıyoruz. Ama bu seneden itibaren biz çiftçilerimize bu desteği küspe olarak değil de nakit olarak ödemeyi düşünüyoruz. Yani çiftçimiz eğer besicilik yapmıyorsa bu yüzde 17’lik küspe desteğini biz onlara nakit olarak ödeyeceğiz.” diye konuştu.
Dülger, pancarın Pazar sıkıntısının olmadığına, kendileriyle pancar üretim sözleşmesi yapan çiftçinin pancarının o anda alındığını kaydederek, çiftçinin ürettiği pancarı satma gibi bir sorunu olmadığını, kendilerinin burada olduğunu ve tarladaki tüm pancarlara talip olduğunu sözlerine ekledi.
İlçe ve köy ziyaretlerinde çiftçilerle zaman zaman bir araya gelerek sorunlarını ve taleplerini dinlediklerini anımsatan Dülger, “Çiftçilerimiz, bazı tüccarların kendilerine büyük darbe vurduklarını söylüyorlar, bu durum bizi ziyadesiyle üzdü. Pancarın bir diğer avantajı da burada ortaya çıkıyor, bizim ödemelerimiz nakittir. Hiçbir şekilde çiftçimiz bu konuda herhangi bir sıkıntıya girmesin. Son pancar teslim edildikten sonra yaklaşık 60 gün içerisinde parası hesabındadır.” ifadesini kullandı.
Dülger, Kars Şeker Fabrikası olarak sıfır sermaye ile pancar ekmek isteyen çiftçileri de düşündüklerini ve tohum, gübre gibi konuları dert etmemelerini isteyerek, “Sıfır sermaye ile pancar sözleşmesi yapan tüm üreticimizin masrafını biz fabrika olarak karşılıyoruz. Çiftçimiz cebinden bir kuruş dahi çıkmadan pancarını ekip, hasadını yapabilir. Biz çiftçimize tohum ve gübre desteği veriyoruz, çiftçimiz pancarını ekiyor, hasadını yapıyor ve bize teslim ettikten sonra ödemesini alacağı zaman o ödemenin içerisinden nakit avanslar düşüldükten sonra geri kalan parasını nakit olarak ödüyoruz.” şeklinde konuştu.
Pancar ekiminde kota olmadığını ve üreticimizin istediği kadar pancar ekebileceğini de sözlerine ekleyen Dülger, “Her yıl kazandıran şeker pancarı bu sene daha da fazla kazandıracak. İnşallah bu avantajlı durumdan bütün Kars yöresi çiftçilerimiz faydalanacak hem onlar kazanacak hem de fabrikamızın bacası tütmeye devam edecek.” dedi.
Daha önce Ağrı Şeker Fabrikasının himayesinde bulunan Iğdır ve Tuzluca bölgesinin bu sene Kars Şeker Fabrikası bünyesine alındığını da hatırlatan Dülger, “Sayın Genel Müdürümüz Mücahit Alkan’ın Kars ziyaretinde kendine taleplerimizi ilettik. Sağ olsunlar hiçbir talebimizi geri çevirmedi, Iğdır ve Tuzluca bölgesinin pancar himayesini de bizim fabrikamıza verdi. Artık oranın pancarı da bizim fabrikamıza gelecek. Fabrikamız gün geçtikçe daha çok çalışır ve işler halde Kars’a ve bölgemize hizmet edecek.” ifadesini kullandı.
Kars Şeker İş Sendikası Başkanı Yaver Kop ise geçmişte bu fabrikanın kapanmaması için “Bu ışık sönmesin” sloganıyla başlattıkları çalışma sonucu bugün bu noktalara gelindiğini kaydederek, “Sayın Genel Müdürümüz Mücahit Alkan ve Sayın Fabrikam Müdürümüz Mevlüt Dülger, üreticimiz, çiftçimiz için gece gündüz demeden çalışmalarını sürdürüyor. Bu fabrikaların ayakta durabilmeleri için her gittiğimiz çiftçimiz bizim önümüze ‘teşvik yok’ kelimesini kullanıyordu. Bu sorun yaklaşık 10 gün önce Genel Müdürümüzün müjdesiyle çözüldü. Bundan sonra bize ve bölgemize düşen en büyük görev, bu güzel teşviki lehimize çevirmek ve pancar ekmektir. Pancarımızı geçmiş yıllara göre ekimini sağlarsak hem çiftçimiz kazanacak hem de fabrikamız kazanacak. Bu teşvikte emeği geçen herkese sonsuz şükranlarımızı sunuyorum.” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.