Kars’ta birçok evin mutfağına et girmiyor

Kars’ta birçok evin mutfağına et girmiyor

Koronavirüs salgını, tüm dünyada olduğu gibi Ülkemizde ve Kars’ta da hayatın olağan akşını değiştirmeye devam ediyor.

KARS HAKİMİYET

3 ay öncesine kadar hayat pahalılığının iki kat artış gösterdiği ülkemizde, koronavirüs salgını ile birlikte geçim sıkıntısı vatandaşın belini büküyor. Salgın nedeniyle devletin verdiği destekler ile sadece bir nefes alan vatandaş yarınlara umutsuz bakıyor.

Geçim sıkıntısının tavan yaptığı Kars’ta, birçok esnaf siftah yapmadan kepenk kapatırken, bir zamanlar Türkiye’yi doyuran, hatta komşu ülkelere canlı hayvan ihraç eden ilimizde et fiyatları cep yakıyor. 

Koronavirüs salgını ile birlikte geliri azalan, işsiz kalan, ektiğini biçemeyen Kars halkı, evine et götüremez hale geldi. Hayvancılığın merkezi olan ilimizde, halkın yüzde 70’inin tarım ve hayvancılıkla uğraşmasına rağmen et fiyatları, aldı başını gidiyor. Şu an itibariyle Kars’ta ki kasaplarda dana kıyma 45.00 tl, kuzu eti ise 60 tl’den satışa sunuluyor. 

Buna rağmen Kars köylüsü hayvanlarını hak ettikleri fiyatlara satamıyor. Ahırlar dolu olmasına karşın, hayvanını satamayan, borç batağında olan köylü, borcunu borç ve krediler ile kapatmanın derdiyle yaşıyor. Hayvan sayısı bakımından ülke genelinde 5’inci sırada bulunan Kars’ta hayvan yetiştiricisi köylü kan ağlamaya devam ediyor. Hayvan sayısının çokluğuna rağmen hak ettikleri fiyatlara satış yapamayan Kars köylüsü, emeğinin karşılığını alamamaktan yakınıyor. Mazot, gübre ve diğer desteklerin yetersiz olduğundan yakınan üretici, nerdeyse her dakika hükümetin ithal et ve ithal hayvan sevdasına akıl sır erdiremiyor. Üretici, canlı hayvan ve et ithal edileceğine, Kars ile birlikte doğu bölgesine yetiştirilen hayvanların makul fiyatlardan alınarak ülke geneline pazarlanması veya ihraç edilmesi için imkan sağlanmasını istiyor. Her geçen gün göç nedeniyle kan kaybeden Kars’ta temel geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu ifade eden Kars köylüsü, hükümetin her kesime hitap edecek bir tarım ve hayvancılık politikaları geliştirmesini hasretle bekliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler