Karslı yedi kadın girişimci “4K Kars Kadınlarını Kalkındırma Kooperatifi”ni kurdu
“Ün Değil Un Peşindeyiz” sloganıyla yola çıkan Karslı yedi kadın girişimci “4K Kars Kadınlarını Kalkındırma Kooperatifi”ni kurdu.
Karslı yedi kadının bir araya gelerek “4K Kars Kadınlarını Kalkındırma Kooperatifi” 2 Haziran 2021 tarihinde resmen kuruldu.
Kars’ta faaliyet göstermek üzere kurulan ve “ÜN DEĞİL UN PEŞİNDEYİZ” sloganıyla yola çıkan Kooperatifin Kurucu Başkanı Filiz Kayaş, kooperatifin amacı ve planlanan faaliyetleri ile ilgili şu açıklamalarda bulundu :
“4K Kars Kadınlarını Kalkındırma Kooperatifi'ni kurmak üzere Kars Kadınları olarak bir araya geldik. Amacımız, Karslı Kadınlarımızın gücünü birleştirerek, tamamen yerel ürünlerden oluşan üretim ve pazarlama süreçleri yaratarak, hem aile, hem şehir, hem de ülke ekonomisine katkı sağlamak, halkın organik besin kaynaklarından yararlanmasına katkı sunmaktır. Bu doğrultuda neleri, nasıl, ne zaman ve kimler tarafından gerçekleştireceğimize dair çalışmalarımızı planladığımız şekilde başlatmış bulunmaktayız.
Kooperatifimiz, doğal ve hayvansal ürünleri mamul haline getirmek suretiyle: öncelikle halı dokuma işi ile faaliyetlerine başlamayı planlamaktadır. Tezgahıyla, yünüyle, iş gücüyle tamamen yerel imkanlardan yararlanacaktır. İplik için yün, yün için koyun, koyun için yem gibi faktörler birlikte harekete geçecektir. Koyunun sütü, eti ayrıca değerlendirilecek, üreten elden çıkarma kaygısı taşımayacaktır. Deneyimli kadınlarımız iplik boyama, dokuma işinde genç kadınlara rehber olabilecektir. Ayrıca dağda, kırda kendi kendine yetişip çürüyen evelik, yarpuz gibi bitkiler toplanıp kurtularak vakumlu paketlerle, gımılar turşu yapılmak suretiyle tüketiciye sunulacaktır.Bunun yanı sıra hayvansal ürünler süt, yağ, peynir, yoğurt, kurut, et, kavurma vs. halinde tüketiciye sunulacaktır. İlerleyen dönemlerde faaliyet konuları öneriler ve görüşler doğrultusunda geliştirilebilecektir.
İlk etapta kooperatif merkezinin bulunduğu yerde halı tezgahları kurulup, gerekli malzeme ve hammadde temin edildikten sonra usta öğreticiler nezaretinde Kafkas halı dokuma usulüyle halı, kilim dokutturulacaktır. Giderek aynı usulle günümüz ihtiyaçlarına göre yeni renk ve desenlerde yeni tasarımlar yapılması düşünülmektedir. Daha sonra iş gücü ve hammaddenin yoğun olduğu köy ve mahallelerde halı tezgahları kurulup üretim sürdürülecektir. Usta öğretici ve dokumacıları kooperatif yönetimi temin edecek, sonra tezgah kurulması planlanan yerlere nezaret etmek üzere görevlendirecektir. Sonraki aşamalarda, mevsimine göre bitkiler toplattırılıp kurutulacak, hayvansal ürünler ise köylerde hazırlanacak, yerinde veya kooperatif merkezinde paketlenip tüketiciye hazır hale getirilecektir.
Nüfusunun yaklaşık olarak yarısının kadın olduğu şehrimizde tüm kadınlarımıza ulaşmayı düşünüyoruz.. Bu nedenle iletişim kanalımız köy tüzel kişiliğini temsilen muhtarlar olacaktır. Şöyleki; köydeki iş gücünü üretim sürecine muhtarlarımız aracılığıyla dahil etmeyi planlıyoruz. Köylü kadınlarımız toplayıp kuruttuğu evelik, yarpuz, yaptığı kurut veya diğer hayvansal ürünleri köy muhtarı aracılığıyla kooperatifimize ulaştıracaktır. Emek ve ürünlerinin karşılığını da yine muhtarlar aracılığıyla alacaklardır. Böylelikle ürünüm elde kalacak, kime nasıl satacağım kaygısı gütmeden sadece üretime yoğunlaşacaktır.
Üretim ve ambalaj köy veya mahallelerimizde, pazarlama kooperatif merkezinin veya şube/temsilciliklerinin bulunacağı yerlerde, bazı ürünler için ise üretim yerlerinde yapılabilecektir. İlk etapta kooperatif merkezinin kurulacağı Kars'ımızda işyeri, depo oluşturulacak, 9-10 halı tezgahı kurarak faaliyete başlamayı planlıyoruz. İlerleyen zamanlarda köy veya mahallelerimize de dokuma tezgahı kurabileceğiz.
Tüm bunları gücünü, bilgi, birikim ve donanımını üretim süreçlerine dahil etme düşüncesinde olan Karslı kadınlarımız ve bu kadınlarımıza destek olmasa da engel olmayacak erkeklerimizle yapacağız.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca hazırlanan "Kadın Girişimciler Kooperatifi Ana Sözleşmesi" nde belirlenen usul ve esaslar dahilinde hazırladığımız 4K Kars Kadınlarını Kalkındırma Kooperatifi Ana Sözleşmesini gereğince kooperatifi 7 ortakla kurduk. Üst sınır yoktur. Pay bedeli 100 TL olarak belirlenmiş, bir ortağın en fazla 5000 pay alabileceği, pay miktarının en az 1/4 ünün ödenmesi gerektiği belirtilmiştir. Bu şartlarda tüm Karslı kadınlarımız kooperatife ortak olabilecektir. Pazarlama sonrasında maliyetler düşüldükten sonra kalan kar, ortaklara payları oranında dağıtılacaktır.
Logomuzda 4 renk kullanılmıştır. Kırmızı enerjimizi, hareketliliğimizi, siyah ciddiyetimizi,
yeşil bereketimizi, başak sarısı refah ve huzurumuzu, renklerin tümü ise memleketimizin hemşeri profilini oluşturan farklı etnik aidiyetlerin bir araya gelip bir bütünü tamamlayabileceklerini sembolize etmektedir. Bunun yanı sıra 4K kooperatifimizin adının baş harflerini simgelemektedir. Daire gerek coğrafik ve gerekse sosyal sınırlar, çark görüntüsü çalışmayı, 4 ün yukarı doğru uzayan kuyruğu yükselmeyi, daire dışına taşan başak, sınırları tarımsal faaliyetlerle aşma hedefimizi, daire dışındaki kurdele ve üzerindeki yarım desenler dokuma faaliyetlerimizi simgelemektedir.
Kooperatifimizin kurulmasında katkı ve katılım gösteren, başta kurucu ortaklarımız Ülker Akyol, Figen Arslan, Nuran Karahal, Yıldız Tutar Kılıç, Nuran Arslan ve Sevil Karahal olmak üzere, destek veren ve verecek olan tüm hemşerilerimize teşekkür ediyorum.” Özetle “ÜN DEĞİL UN PEŞİNDEYİZ” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.