Karslı yazarın “Mirasa Yolculuk” çalışması

Karslı yazarın “Mirasa Yolculuk” çalışması

Tekerlekli pazar arabasına koyduğu kitapları cadde cadde, sokak sokak gezerek uygun mekan ve zamanda mini standını açarak tanıtıma başlıyor.

38 yıldır Kocaeli Darıca’da ikamet eden ve yaz aylarında memleketi Kars’a gelerek araştırmalar yapıp kitap yazmakla vakit geçiren Karslı yazar Naim Tamyüksel, bir yandan “Mirasa Yolculuk” isimli kitabın hazırlık çalışmasını yapıyor diğer yandan da mirasla ilgili vatandaşların görüşlerini almak ve daha önce çıkardığı kitapları tanıtmak için tarihi mekanlar önüne stant kuruyor.
MİNİ STANDIYLA KİTAPLARINI TANITIYOR
Tekerlekli pazar arabasına koyduğu kitapları cadde cadde, sokak sokak gezerek uygun mekan ve zamanda mini standını açarak tanıtıma başlıyor. Kars ve çevresindeki insanların milli ve şahsi duyguları, şahsi ya da milli varlıklara nasıl baktıklarını araştırarak “Mirasa Yolculuk” isimli kitaba geçecek olan Tamyüksel, vatandaşlarla sohbet edip konuyla ilgili görüşlerini dinliyor. Tamyüksel dün de yağmurlu havaya aldırmadan Gazi Kars Bedesten bölgesindeki “Gazi Kars” yazısı önünde standını kurdu. Burada vatandaşlara “Nereden geliyorsunuz? Kars'a yolculuğunuz sırasında nelere şahit oldunuz? Kars yolculuğunuzda size farklı gelen ne oldu? Soyut ve somut miraslar hakkında ne düşünüyorsunuz? Türkiye'de sizi en çok etkileyen, en özel bulduğunuz yer neresidir ve neden orası? Türkiye'deki tarihi alanlar korunuyor mu? Bir örnek vermek gerekirse olumlu-olumsuz olarak neler söyleyebilirsiniz? Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Kars'ta neler gördünüz ve nasıl bir değerlendirme yapabilirsiniz?” sorularını yöneltti.
HAKİKATEN KONUŞTUKÇA DENİZE AÇILIYOR GİBİ OLUYORUM
Yazar Naim Tamyüksel, “1 ay önce Kars’a geldim ve hemen sokağa çıkıp kale etrafında gelen turistlere, yerli vatandaşlarımıza sorular soruyorum. Somut ve soyut mirasları çeşitli alanlara açabiliyoruz. Her konuşturduğum kişinin uğraştığı alanlara göre el sanatları olsun, kültürel sanatlar olsun bu konular üzerinde çalışmalar yapıyorum. Standı ise vatandaşın dikkatini çekmek için açıyorum. Böylelikle vatandaşlarımızla daha iyi kontak kurabiliyor ve böylelikle kitaplarımı da tanıtmış oluyorum. Vatandaşlarımızın ilgileri de son derece iyi. Vatandaşlarımızdan aldığımız bilgileri iyice değerlendirip kitaba yazabilme imkanı da buluyor olmak gerçekten güzel. Standımı da özellikle vatandaşların ve turistlerin bulunduğu tarihi mekanlar civarında açıyorum. Çalışmalarım güzel gidiyor. Hakikaten konuştukça denize açılıyor gibi oluyorum. Çok ufku geniş insanlarımız var. Ferdi olarak olumsuz değerlendirmelerde olsa da bizler olumlu ve olumsuzları harmanlayıp en doğru olanı vatandaşa aktarmaya çalışıyoruz.“ dedi.
“ÖNCE ATANA SONRA ATINA SELAM VER”
Yazar Naim Tamyüksel, yazarlığa başlamasının sebebini şöyle aktardı:
“Denizcilik mesleğim gereği dolaştığım ülkeleri gördüğümde Atatürk’ün önemini ve Atatürk ilkelerinin, Atatürk devrimlerinin ne kadar önemli olduğunu anladım. Kars’ın da Atatürk ilkelerine ne kadar bağlı olduğunu o dönemin insanlarının nasıl bir mücadele verdiğini görerek diğer milletlere örnek olması sebebiyle “Önce Atana Sonra Atına Selam Ver” kitabımı yazmaya karar verdim. 2000 yılında gemiden emekli olduktan sonra Gebze Organize Sanayi‘de işyeri açtım. 2011 yılına kadar burada çalıştım. Aynı yıl Darıca Karşılar Derneği kuruldu ve dernekte bir fiil görev aldım. Her ne kadar Kars’tan göçmüşsek de gönlümüzde ve gözümüzde Kars’ı hiçbir zaman unutmadık. Kars’ta babadan kalma evlerimiz var ve her yaz mevsiminde buraya geliyor, çalışmalarımızı yapıyoruz. Darıca Karslılar Derneği’nde olduğumuz sırada çok daha geniş çevrelere ulaştım. Buradaki köylere, kasabalara her yerden insanlara ulaştım. Onun için de son kitabıma “Mirasa Yolculuk” ismini verdim. “Mirasa Yolculuk” derken geleceğe nasıl miras bırakırızı amaçladım. Buradaki vatandaşların yaşayış biçimleri ile düşünceleriyle sokaktaki vatandaşlara erişmek için stantlar açıyorum. Stantta kendi alanlarına göre suralar soruyorum ardından da bu bilgileri kitaplaştıracağım.”
“MİRASA YOLCULUK”
12 yıl uluslararası denizlerde dolaştığı ve denizcilikten emekli olduğunu belirten Tamyüksel “1877-78 Osmanlı Rus Savaşı'nda başlayarak 1986’ya kadar bölgemizdeki göç hareketlerini yazabilmek için yaklaşık 2 yıl burada araştırma yaptım. “Önce Atana Sonra Atına Selam Ver” adlı kitabı 2019’da yayınladım. Bu kitapta 40 yıl Osmanlı'dan Ruslara geçen bölgemizdeki insanların neler çektiğini, nasıl bir mücadele verdiğini, canlı şahitleri konuşturarak belgeli olarak yazdım. Özellikle 70’li yıllarda dedemi lise döneminde konuşturup kasete almıştım. Bölgenin bugünkü Filistin mücadelesi gibi geçmişte Rus işgali altında nasıl bir mücadele verdiğini cumhuriyete nasıl ulaştığını yazdım. İkinci kitap olarak da erkeklerin yanında kadınlarımızı yazmak için “Bir Zamanların Gelinleri” adı altında bir kitabın çalışmasına başladık. Bu kitapta örf adetlerin içerisinde neler yaşanmış? Ne gibi baskılar oluşmuş? Ya da nasıl güzel örnekler, örf adetlerimiz var onları kitaba geçirmek istedim. Bunu da yine canlı şahitleriyle kitaba aktarmaya çalıştım. Daha sonra 22 yazarla birlikte Kars bölgesinde gençliğimizde yaşamış olduğumuz olaylardan esinlenerek “Öykülerle Kars” isimli kitabı kaleme aldık. Dördüncü bir kitabım da denizci olmam hasebiyle şu anda hazırlanıyor henüz yayınlanmadı. Beşinci kitap olarak da şimdi hazırda araştırma yaptığım “Mirasa Yolculuk” isimli kitabım üzerine çalışıyorum. Kars ve çevresindeki insanların milli ve şahsi duyguları, şahsi ya da milli varlıklara nasıl baktıklarını araştırarak kitaba geçeceğim.” şeklinde konuştu.
FAYTONLA SİNEMAYA GİTTİM
Çocukluğundaki Kars’ı da anlatan yazar Naim Tamyüksel, “Bin çocukken patenlerle Doğum Evi’nin önünde kayardık. Yine Kars Çayı’nda buzun üzerinde kızaklarla kayardık. Özellikle bugünkü Masal Parkı eski adıyla Millet Bahçesi’nde çok doğal, çok güzel etkinlikler olurdu. Türküler, eğlencelerimiz, halk ozanlarımız, yerel sanatçılarımız sahne alırdı. Birde faytonlarımız vardı. Biz faytonla Halk Eğitimde tiyatroya gittik. Şimdi ise eski Kars‘ı arıyorum. Sinemalarımız vardı. Ben batıda şu ana kadar sinemaya gidemedim ben sinemaları Kars’ta gördüm. Okul dönemlerimizde o zamanlar sağ-sol davaları olmasına rağmen ister sağdan ister soldan olsun ekstradan koltuk altımızda ders kitaplarından hariç başka bir roman falan olmazsa birbirimize kızıyorduk. Kars’taki eski kültürel bugün öyle diyebilirim İstanbul Beyoğlu’nda yoktu. Serhat şehrimiz gerçekten bölgesinde en modern şehirlerden biridir. Halkı da bu modern şehrin yaşantısına ayak uydurmuş. Ancak 1980-1990 arası yapılan yoğun göç şehre büyük darbe vurmuştur.” diye konuştu.
NAİM TAMYÜKSEL KİMDİR?
1958 Kars Kaleiçi Mahallesi’nde dünyaya geldi. İlkokulu Kazım Karabekir İlkokulu, ortaokulu 30 Ekim Ortaokulu, liseyi Endüstri Meslek Lisesi Elektrik bölümünde okudu. 1977-1980 yılları arasında Kars Süt Fabrikası’nda çalıştıktan sonra 1982-1984 yıllar arasında köylere yeni elektrik çekilmesi nedeniyle bir işyeri açarak 250 evde birer gece konuk oldu ve gaz lambasında çalışarak evlere elektrik verdi. 1985-1988 yıllarında göç ettiği Kocaeli ilinde karayolları asfalt gemisinde çalıştı. Sonra Deniz Nakliyata geçerek yük gemilerinde 12 yıl çalıştı. 45 ülke gezen Naim Tamyüksel bu sırada yazarlığa başladı ve sırt çantasını alarak fotoğraf makinesi ile gittiği limanların arka mahallelerinde vatandaşlarla görüşüp tarihi mekanları fotoğraflarını çekip notlar aldı.

e01c937c-f214-47f4-b697-8fb06faa4610.jpg

1f076670-6e4d-400a-b4c8-7d02109369ec.jpg

b50b6dec-5ea7-4a5c-9976-cf31d52087bc.jpg

eb500db2-73fe-4608-8b56-c1bf3d0719aa.jpg

Kaynak:Ata Gence TAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler