Karslı çiftçilere korunga tohumu dağıtıldı
Mera Islah ve Amenajman Projeleri kapsamında Karslı çiftçilere korunga tohumu dağıtıldı
Kars Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün Bakanlık ödeneği ile yürüttüğü “Mera Islah ve Amenajman Projeleri kapsamında Merkez Ani ve Çağlayan Köyleri ile Arpaçay Kuyucuk ve Sarıkamış Sırbasan Köylerinde Mera Islah Projeleri yürütülüyor. Bu kapsamda Ani (Ocaklı) köyünde korunga tohumu dağıtım töreni düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşıyla başlayan törene Vali Ziya Polat, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, Tarım ve Orman Müdürü Enver Aydın, AK Parti İl Başkanı Muammer Sancar, Kars Ziraat Odası Başkanı Özcan Müçük, Damızlık ve Sığır Yetişticileri Birliği Başkanı Eren Alp, TIGEM Kars yetkilisi Gültekin Durmaz, köy muhtarı ve vatandaşlar katıldı.
Projelerde 100.000 kg korunga tohumu köyde yaşayan çiftçilere %100 hibe ile dağıtıldı. Köy meralarında bulunan zararlı bitkiler yok edilerek hayvanlara yarayışlı bitkilerin çoğalması için mera florasında iyileştirmeler gerçekleşecek ayrıca hayvan içme sıvatları başta olmak üzere mera yapıları yerleştirilecek.
KARS, 341 BİN 769!MERA VARLIĞINA SAHİPTİR
Kars Tarım ve Orman Müdürü Enver Aydın şunları söyledi:
“İlimiz toplamda 341.769 Hektar mera varlığı ülkemizde ilk 10 içerisindedir ve bu alanlara tescil harici yaylaklar dahilde değildir kadimden beri bir çok medeniyete ev sahipliği yapan ilimiz geniş çayır ve meraları ile hayvancılığın iyi düzeyde yapıldığı merkezlerden biri İl Müdürlüğü olarak meralarımızı gelecek nesillere ulaştırmak için var gücümüzle çalışıyor ve ıslah işlemlerine devam ediyoruz 2023-2027 döneminde ilimizde 4 lokasyonda mera ıslah projelerimiz devam edecektir. Projeler ile 3500 dekar merada hâkim duruma gelen, hayvanların faydalanabileceği yararlı otları baskılayarak meranın verimini düşüren istilacı bitkiler uzaklaştırılacak ve mera alanında gübreleme işlemi uygulanacak. Bunun yanı sıra mevcut meradan faydalanan hayvanların refahını gözeterek suya daha kolay ulaşmalarını sağlamak ve dolayısıyla verimlerini arttırmak amacıyla ihtiyacı kadar hayvan suluğu (sıvat) yapılacak. İlaveten bu süreçte meradaki otlatma baskısını azaltmak ve meradan faydalanan çiftçinin kaba yem açığını kapatmak adına yöre çiftçisine yem bitkisi tohumu desteği verilecektir Yapılan bu işlemlerle meranın veriminin arttırılması, korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlayarak kalıcı bir ıslahıda hayata geçirmiş olacağız. Milli bir hazinemiz olan meralarımızı hep birlikte koruyup gözeterek tüm vatandaşlarımızın duyarlı olmasına çağrı yapıyor hepinizi saygıyla selamlıyorum”
KARS’IN KAVURMASI DA SUCUĞU DA RAFLARDA ALLAH YERİNİ AİSIN
Vali Ziya Polat da “Kars, tarım ve hayvancılığın en önemli şehirlerinden biridir. 1 milyon 300 bine yakın büyük ve küçükbaş hayvanın olduğu Türkiye’nin dördüncü ilidir. Kars tarım ve hayvancılığın başkentidir. Ama biz bu başkenti sadece rakamlarla değil üretimde de göstermemiz lazım. Tarımın da önemli özelliği meradır. Kars, Meranın, yaylaların çok olduğu bir ildir. Hayvanımızın yemini marketten dışarıdan deği kendimiz yetiştirmemiz lazım. Devletimizin de Allah’a şükür çok iyi destekleri var. Asıl teşekkürü de siz yetiştiricilerimize etmemiz lazım. Çünkü üreten, yetiştiren sizsiniz bizler ise size hizmet etmekle görevli devlet memurlarıyız. Umarım bu sene çok verimli ve bereketli geçer. İnşallah ilerleyen zamanlarda ürettiğimizi marketlerde satan illerden oluruz: amaç hayvansal ürünleri raflarda göreceğimiz il düzeyine gelmektir. Kars kavurmasını yapmamız lazım, Kars sucuğunu yapmamız lazım. Kars’ımızın marka değeri peynirine TR36 ibaresini koymak zorunda olduğumuzu belirtmek istiyorum.” dedi.
Konuşmaların ardından çiftçilere korunga tohumları dağıtıldı.
Kaynak:Kader Yurdagül
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.