Kars'ın Coğrafi İşaretli Balı, Kanser Hastalarına Umut Oluyor
Kars’ın ünlü coğrafi işaretli çiçek balı, Türkiye sınırlarını aşarak dünya pazarında yerini alıyor. Kars Ziraat Odası eski Başkanı ve Kars Kafkas Çiftliği İşletme Sahibi Adem Ertaş, Coğrafi İşaretli Balının, Kanser Hastalarına Umut Olduğunu Söyledi.
Kanser hastalarına umut veren bu özel bal, Kars İli Arı Yetiştiriciler Birliği tarafından dünya pazarına hazırlanıyor. 2013 yılında başvurusu yapılan ve 2018 yılında coğrafi işaret belgesi alan Kars çiçek balı, günlük altı ton kapasiteyle Kafkas Üniversitesi yerleşkesindeki Arı Yetiştiriciler Birliği işletmesinde paketleniyor ve tezgahlardaki yerini alıyor.
Kars İli Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Erol Adım, 1392 üye ve birçok üye olmayan arıcıyla birlikte bal dolumunu ve paketlemesini yaptıklarını belirtti. Başkan Adım, coğrafi işaretli Kars balının artık bir marka haline geldiğini vurgulayarak, “Çiçek balımız Türkiye’deki ender ballardan biri. Endemik bitki çeşitliliğimiz sayesinde diğer ballara oranla farklı bir aromaya sahip ve bu nedenle daha fazla tercih ediliyor” dedi.
Arı Yetiştiriciler Birliği İşletme Müdürü Volkan Baydarlı ise, günlük 6 ton bal dolum kapasitesine sahip olan işletmede, üç tank ve yarı otomatik makinelerle balın hijyenik şartlar altında paketlendiğini söyledi. Baydarlı, “Ballar, tenekelerle işletmemize ulaştırıldıktan sonra tanklara doldurulup, 41 derecelik ısıyla kıvama getiriliyor. Üyelerimize ve vatandaşlarımıza hijyenik şartlarda, el değmeden bal hazırlıyoruz” diye konuştu.
Kars Ziraat Odası eski Başkanı ve Kars Kafkas Çiftliği İşletme Sahibi Adem Ertaş ise, Kars çiçek balının coğrafi işaret alma süreci hakkında bilgi verdi. Ertaş, “2013 yılında Kars balının coğrafi işaret alması için ilk adımı attık. Sancılı bir süreçti çünkü üreticilerimizden numune toplamak ve analize göndermek zaman aldı. Kafkas Üniversitesi ve Serhat Kalkınma Ajansı’nın büyük desteğiyle, 2018 yılında coğrafi işaretimizi aldık. Şimdi balımızı Kars Coğrafi İşaretli Çiçek Balı etiketiyle paketleyip satışa sunuyoruz” dedi.
Kars çiçek balını diğer ballardan ayıran en büyük özellik ise, içinde kanserle savaşan bir çiçek türü barındırması. Ertaş, biyologlara çağrıda bulunarak, “Gelsinler Kars’ta bir çalışma yapsınlar ve bu çiçeğin türünü bulsunlar. Bu sayede, Kars balı sadece Türkiye’de değil, dünya pazarında da aranan bir ürün haline gelecektir” şeklinde konuştu.
Kaynak:Volkan Karabağ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.