Kars Valisi Rahmi Doğan: "Ani'deki kazılara bakanlık kadar destek verdik"
Kars Valisi Rahmi Doğan, "Belki biliniyor mu bilmem ama kazı çalışmaları için Kültür Bakanlığı'nın vermiş olduğu ödenek kadar da Valilik olarak ben de bir imkan sağlıyorum." dedi.
Volkan KARABAĞ
Ani'de yapılan kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Kars Valisi Rahmi Doğan, Ani 'nin bir derya olduğunu, Ani’yi 100 yıl kazsanız bile gün yüzüne çıkartamayacağınızı, geçen yıl Ani'de yapılan kazı çalışmaları için Kültür Bakanlığının 50 bin TL kadar bir ödenek verdiğini ancak bu rakamın kazı çalışmaları için küçük rakam olduğunu belirterek, Valilik olarak kendisinin de bir o kadar destek sağladığını söyledi.
Kars Valisi Rahmi Doğan, Selçuklu Türklerinin Ani’den Anadolu’ya girişlerinin 954.yılı nedeniyle düzenlenen ‘Dünden bugüne Ani’ isimli resim sergisinin açılışının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.
Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı’nın yanındaki parkta düzenlenen etkinlikte gazetemizin ‘Ani’de kazı çalışmaları iğne ile kuyu kazar gibi yürüyor. Kazı çalışmalarında Kafkas Üniversitesi Arkeoloji ve Tarih Bölümü öğrencileri çalışsa daha verimli olmaz mı? Ani’de başta kazı evi olmak üzere diğer çalışmalar nasıl devam ediyor?” şeklindeki sorusunu cevaplandıran Vali Doğan, Ani’nin bir derya olduğunu ve bütün dünyanın gözünün Ani’nin üzerinde bulunduğunu söyleyerek, Ani’nin bin yıllarca birçok medeniyete beşiklik ettiğini hatırlattı.
Ani’de en detaylı kazı çalışmasının Rus işgali sırasında Nikolay Mar tarafından yapıldığını da hatırlatan Vali Doğan, yüz yıllarca Ani’nin ihmal edildiğini söyledi.
Ani’de kaz çalışmaların ve kazı evinin yapımının da devam ettiğini söyleyen Kars Valisi Rahmi Doğan, “Bilindiği gibi Ani’de kazı çalışmaları devam ediyor. Ayrıca ciddi işler yapıyoruz. Karşılama Merkezi bitmek üzere ve hemen yanına ilave olarak kaza yaptık. Kazıevi’nin bitmesiyle çalışmalar daha kapsamlı yapılacak. Kazı heyeti yaz aylarında ve okulları n tatil olduğu zamanlarda kazı yapabiliyor ve çok kısa bir süre içerisinde bu faaliyete yürütüyorlar. Dolayısıyla kazı heyeti sabah gelip akşam Kars’a dönüyor. Böylece önemli bir zaman kaybı oluştuğu için biz göreve başladığımızda karşılama merkezinin yanında kazı evini yaptık. Geçtiğimiz hafta içerisinde de kazı başkanı ve yüklenici firma yetkilileri ile de hep birlikte toplantı yaptık. Bildiğiniz gibi Ani’de İl Özel idaresinin bir binası var. O binayı yıkıyoruz. Ve orası şu anda mevcut yapılmakta olan binalar ile uyumlu ve kullanışlı hale gelecek. Orada bir spa merkezi ve bir kafeterya yapılacak.”
Ani’deki kazı çalışmalarına Kültür Bakanlığı kadar Valilik olarak kendilerinin de destek verdiğini belirten Vali Doğan, “Tabi Ani bir derya. Ani’yi 100 yıl kazsanız bile gün yüzüne çıkartamazsınız. Tabi ki Ani bugüne kadar ihmal edilmiştir. Şimdiye kadar Ani’de en esaslı kazı Rus İşgali zamanında Nikolay Mar tarafından yapılmıştır. Ani’nin özellikle Dünya Kültür Mirası listesine girdikten sonra bütün gözlerin Ani’nin üzerinde olması sebebiyle buraya daha fazla önem vermemiz gerekiyor. Belki biliniyor mu bilmem ama kazı çalışmaları için Kültür Bakanlığı'nın vermiş olduğu ödenek kadar da Valilik olarak ben de bir imkan sağlıyorum. Böylece kazı heyetinin çalışmalarını bir müddet daha fazla uzatıyoruz. Geçtiğimiz yıl Kültür Bakanlığı tarafından 50 bin TL kadar bir ödenek verilmişti. Tabi bunlar çok küçük rakamlar kazı heyeti için ama bir o kadar da biz Valilik olarak imkan sağladık. Bu imkanlar kazı ekibinin bir ay daha fazla çalışmasının sağladık. Tabii ki Ani de bir kazı ekibi değil daha fazla ekibin kazı çalışması yapması gerekir. Kazdıkça Ani gün yüzüne çıkacak. Bu da daha fazla eserine ve sırların ortaya çıkması demektir. Kazdıkça, Ani gün yüzüne çıkartıldıkça daha fazla tanıtıldıkça Kars’a daha fazla ziyaretçi gelecektir. Tabi ki çok eksikliklerimiz var ama tüm bu eksiklilerin giderileceğini düşünüyorum.” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.