Kars İçin Yeni Bir Keşif

Kars İçin Yeni Bir Keşif

Türklerin Anadolu’ya giriş toprakları olan Kars, kültürel zenginliğine karşın devletin şefkatli yüzüyle bu anlamda istendiği kadar karşılaşmamış yerlerinden biridir.

Çetin KELEŞ / KARS HAKİMİYET

Bu kültürel zenginliğe dair yeni bilgiler Kars Kafkas Üniversitesi bünyesinde görev yapmış ve Kafkas Üniversitesi’nde görev yaptığı süre içerisinde Türk Halkbilimi Bölümü’nün ve Türk Halkbilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kuruluşlarında imzası olan Doç. Dr. Kürşat Öncül tarafından verildi. 

200 Yıldır keşfedilmiş ve 15.yy sonunda bir başka oğuznameden alıntı yapılarak Göktürk Dönemi, Türklerin Anadoluya Girişi ve Akkoyunlular dönemini anlatan Dedekorkut hikayelerinin şimdiye kadar 2 kitap olarak bilinirken üçüncü sayısına ulaşıldı. Kars Kalesi ve Aras Nehrinin alınışı hakkında hikayelerin yer aldığı kitap İranlı bir araştırmacı tarafından bulundu. 30 Haziranda piyasaya çıkacak. 

Talep sayısına göre çıkartılacak olan kitap "Dede KOrkut'un Üçüncü El Yazması " başlığıyla çıkacak olan kitap "Soylamalar ve İki Yeni Boy ile Türkmen Sahra Nüshası " tanıtımı ve Yusuf Azmun imzası ile okurlarlça buluşacak.
Bilindiği üzere Dede Korkut hikayelerinde birkaç yerde sminin geçmesinden dolayı Bayburt Dedekorkut faaliyetleri ile çeşitli etkinlikler düzenleyerek bölgenin turizm zenginliğini genişletip bu kapsamda kurduğu Dedekorkut Müzesi yerli yabancı turistlerin uğrak mekanı haline dönüştürüldü. Bir hikayenin tamamının Kars Kalesi ve Aras Nehrini konu eden Dede Korkut hikayesini konu alan kitap piyasaya çıktıktan sonra bu hikaye Kars'ın Turizmi açısından önemli bir kaynağa dönüştürülebileceği öngörülüyor.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Kürşat Öncül şu ifadelere yer verdi;

“Türk kültür tarihinin en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilen ve Karslı bilim adamı Prof. Dr. Fahrettin Kırzıoğlu tarafından da hakkında çalışma yapılmış olan Dede Korkut Kitabı’nın yeni bir nüshası bulunmuştur. İran’ın Türkmen Sahra Bölgesinde bulunan Dede Korkut Kitabı’nı diğer iki nüshadan ayıran temel husus, içerisinde yeni iki boyun (hikâyenin) bulunmasıdır. Kars için ise bu durum çok daha özel bir noktadadır, çünkü yeni tespit edilen nüshada geçen on üçüncü boyda Aras Irmağı ile Kars Kalesi’nin nasıl ve kimlerle alındığına dairdir. Çeşitli kaynaklarda verilen bilgilere göre Yusuf Azmun tarafından yapılan tespit ve çalışma, bu noktada Kars’ın Türk kültür tarihindeki yerini göstermesi, Kars’ın tanıtımına ve turizmine yönelik çalışmaların zenginleştirilmesi açısından önemli bir kazanım sağlayacaktır. Kafkas Üniversitesi bünyesinde görev yaptığım ve yüzü aşkın yerleşim biriminde derleme yaparak sahadan derlediğim bilgileri makale ve kitaplara dönüştürmeme karşın dönemin FETÖ yapılanmasından dolayı gerekli proje desteği alamamanın üzüntüsü içerisindeyim. Bu kapsamda valiliğin ve üniversitenin yapacağı kültür merkezli projelere bölgeyi en iyi şekilde tanıyan tek halkbilimci olarak her türlü danışmanlık yapmak ve Kars’a hizmet etmek benim için her zaman bir keyif ve gurur kaynağı olacaktır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler