Kars Cezaevinde ‘19 Mayıs’ kutlandı!

Kars Cezaevinde ‘19 Mayıs’ kutlandı!

Kars Cumhuriyet Başsavcılığı ve Kafkas Üniversitesi işbirliği ile Kars T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 103. yılı ve 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinliği düzenlendi.

Volkan KARABAĞ

Etkinliğe Kars Valisi Türker Öksüz, Cumhuriyet Başsavcısı Soner Aygün, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, Kars Ceza İnfaz Kurumu Savcısı Ahmet Kınık, Kars T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Ramazan Yiğit, Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Hasan Cankurtaran, Denetimli Serbestlik Müdürü Hakan Hoşgören, İl Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç, İl Jandarma Komutanı Albay Hıdır Ayçiçek, İl Milli Eğitim Müdürü Aydın Acay, Kafkas Üniversitesi Konservatuvar Müdürü Yavuz Selim Kafkasyalı, AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın, hükümlüler ve kurum personeli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda Kafkas Halk Oyunları ekibi gösterilerini sunarken, Kafkas Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrenci ve öğretmenleri konser verdi. Etkinlikte protokol üyeleri ve hükümlüler birlikte eğlenirken, hükümlüler tarafından Gençliğe Hitabe, şiir ve türküler okundu.

Etkinlikte konuşan Cumhuriyet Başsavcısı Soner Aygün, 19 Mayıs 1919’un, milletimizin makus talihini değiştiren, tarihi bir dönüm noktası olduğu gibi, Cumhuriyet tarihimizin başlangıcı ve aynı zamanda milletimiz ve ülkemiz için büyük bir geleceğe doğru atılan ilk adım olduğunu söyledi.

Hükümlülerin daha verimli bir birey olarak sosyal hayata dönüşlerini sağlanmak için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Aygün, “19 Mayıs 1919, milletimizin makus talihini değiştiren, tarihi bir dönüm noktası olduğu gibi, Cumhuriyet tarihimizin başlangıcı ve aynı zamanda milletimiz ve ülkemiz için büyük bir geleceğe doğru atılan ilk adımdır. Kurtuluş Savaşından Cumhuriyete uzanan bu destan, yüce milletimizin iman dolu göğsü, tükenmek bilmeyen azim ve kararlılığı ile egemenlik mücadelesini kazandığı bir sürecin başlangıcı olarak tarihin altın sayfalarında yerini almıştır.  Zorlu milli mücadele yıllarına müteakip bir çok alanda yapılan inkılap hareketlerinin hiç şüphe yok ki ceza infaz sistemine de yansımaları olmuştur ve modern ceza infaz sisteminde her geçen gün çeşitli düzenlemeler yapılmaya devam edilmektedir. Sosyal devletin temel görevlerinden birisi olarak toplumda işlenen veya işlenebilecek suçların minimum düzeye indirilmesi ve ortadan kaldırılması büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda ceza infaz sürecindeki hükümlülerin ve tutukluların topluma kazandırması amacıyla, suç işleme nedenleri belirlenmekte ve bu nedenleri ortadan kaldırmak için psiko-sosyal faaliyetler ve eğitim öğretim çalışmaları yapılmaktadır. Ülkemizde suça karışmış kişilerin ceza infaz kurumlarında suç işleme nedenleri tespit edilerek, temel eğitim, örgün veya yaygın eğitim, mesleki eğitim, milli ve manevi değerler eğitimi, sosyo-kültürel faaliyetler başta olmak üzere bir çok ihtiyaç alanında çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalar neticesinde, hükümlülerin daha verimli bir birey olarak sosyal hayata dönüşleri sağlanmaya çalışılmaktadır. İnfaz süresi biten hükümlü ve tutukluların üretken ve toplum kurallarına saygılı, sorumluluk taşıyan bir yaşam biçimini benimsemeleri ve bir meslek edinmeleri temel hedeftir. Tüm bu gerekçelerden dolayı Kafkas Üniversitesi ile gerçekleştirdiğimiz geniş kapsamlı protokolle hükümlülerimize sosyal ve kültürel etkinlikler gerçekleştirilmesi ayrıca çeşitli bilimsel ve kültürel konularda da eğitim almalarına katkı sağlanması planlanmıştır. Yapılan planlamaların ve programların 19 Mayıs 1919’ un manevi ruhuna büyük hizmetleri olacağı kanaatini taşımaktayız. Bu duygu ve düşüncelerle, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere ebediyete intikal eden tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum.” dedi.

Kars Valisi Türker Öksüz, “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919’da Samsun'a çıkışı, milletimizin makûs talihini değiştiren, milletimiz ve ülkemiz için geleceğe doğru atılan ilk adım olmuştur. Tarih sayfasından silinmek istenen aziz milletimiz, Samsun’da yakılan meşaleyle; kadın, erkek, genç, yaşlı demeden, etnik köken, din, mezhep ayrımı gözetmeden, birlik-beraberlik içinde istiklal ve istikbali uğruna büyük mücadeleler vererek Türkiye Cumhuriyetini kurmuştur. Kurulduğu günden bugüne kadar her alanda büyük ilerleme kaydeden Türkiye Cumhuriyeti Devleti, dünyanın en saygın ve ileri gelen demokratik ve sosyal bir hukuk devleti konumuna gelmiştir. Devletimiz, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olmanın bir gereği olarak toplumun her kesimine yönelik çalışmalar yapmakta, toplumun ekonomik, sosyal ve kültürel yönden kalkınmasını ve ilerlemesini sağlamaktadır. Bu bağlamda; devletin görevlerinden biri de toplumda işlenen veya işlenmesi muhtemel suçları asgari düzeye indirmek veya ortadan kaldırmaktır. Bu kapsamda ceza infaz kurumlarında, hükümlülerin topluma kazandırılmaları, sorumluluk duygusuna sahip bir birey olarak hayatlarını devam ettirebilmeleri amacıyla eğitim-öğretim çalışmalarına büyük önem verilmektedir. Hükümlü ve tutukluların; gerek okuma-yazma öğrenmeleri, gerekse açık öğretim ve örgün öğretim metoduyla ortaokul, lise ve üniversite eğitimlerine devam etmelerine imkan sağlanmakta, kütüphane ve hazırlık kurslarına, çeşitli branşlarda sportif faaliyetlere, iş yurdu atölyelerinde meslek kazandırma faaliyetlerine katılmalarına, serbest zamanlarında kendi kabiliyetlerine göre el işi faaliyetlerinde bulunmalarına ve çok amaçlı salonlarda sosyal ve kültürel etkinliklere katılmalarına imkan tanınmaktadır. Ayrıca; ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de eski hükümlülerim topluma adapte olmalarını ve kendi işinin sahibi olarak hayatını idame ettirmelerini sağlamaları için İş Kurumu İl Müdürlüğümüzce çeşitli projeler hayata geçirildiğinin bilinmesini istiyorum. Bu vesile ile Cezaevi ile Kafkas Üniversitemiz arasında gerçekleştirilen protokolle hükümlülerimize yönelik bilimsel, sosyal ve kültürel etkinlikler gerçekleştirilmesini çok önemli bulduğumu ifade etmek isterim. Bu vesile ile 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında düzenlenen bu etkinliğin hayırlı ve faydalı olmasını diliyorum. Hepinize Allah kurtarsın dileklerimi iletiyorum.” ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından Kars Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Özmen tarafından 19 Mayıs 1919 öncesi Anadolu'daki genel durumu, Mustafa Kemal Paşa'nın hangi koşullar altında Samsun'a çıktığı, İstiklal harbindeki birlik ruhu ve günümüz gençliğini bekleyen önemli tehditlerin içeriği hakkında sunum yapıldı. 

00e998cd-35e6-442c-be44-79078bf313e8.jpeg0da2df45-824e-4021-80de-0bf0caf82913.jpeg169a0444-fee5-4327-a935-fb5c0688da05.jpega6a96a43-e580-45e7-81dd-8fa87bc56b45.jpegac212009-e2df-4697-839b-324aa29b23c9.jpegb6d1925d-34ab-43c6-85bb-747da760ebdb.jpeg94dcf080-4bab-4488-b70a-d3ffc92ddc5c.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler