Kars Barajının göl yüzeyi Çıldır Gölü gibi buz tuttu
18 Temmuz 2018 tarihinde su tutmaya başlayan Kars Barajında 80 milyon m3 su depolanarak yüzde 44 doluluğa ulaştı. Baraj göl yüzeyi adeta Çıldır Gölü gibi buz tuttuğundan rezervuar yüzeyi karla kaplı bir görüntüye kavuştu.
Tacettin DURMUŞ
DSİ Bölge Müdürü Mahmut Dündar, yüzde 44 doluluğa ulaşan barajın toplam rezervuar su depolama hacminin 182,07 milyon m³ olduğunu açıkladı.
Bölge Müdürü Dündar: “Depolanan su ile Kars ovasında 260 bin 030 dekar, Digor ovasında ise 215.750 dekar olmak üzere toplam 475 bin 780 dekar tarıma elverişli alanın cazibeli borulu sulama şebekesi ile sulanması temin edilecek. 2018 yılı fiyatları ile yıllık 92 milyon TL tarımsal fayda ve 7.241 kişiye tarımsal istihdam imkânı sağlanmasının yanı sıra 2,24 MW kurulu gücündeki santral ile yıllık 9,76 GWh/yıl enerji üretilerek ülke ekonomisine katkı sağlanacaktır. Kars barajında depolanan suyu belirtilen 475.780 dekar alana taşıyacak iletim hattı inşaatı %80 mertebesinde fiziki gerçekleşme sağlanmış olup, yaklaşık 100 bin dekar alanın sulanmasını temin edecek Kars Barajı Sulaması 1. Kısım İnşaatı devam etmektedir.
Kars Barajı, merkezi kil çekirdekli kum-çakıl dolgu tipinde, temelden yüksekliği 56 metre olup, toplam maliyeti 213 milyon TL dir. Fiziki gerçekleşme seviyesi %100 olan Kars Barajı, sağlayacağı tarımsal gelir ve istihdam ile bölge refahını ekonomik ve sosyal olarak kalkındıracak, tarımsal ürün çeşitliliğinin artmasında etkili olacaktır. Kars Barajı’nı, sulama ve enerji amaçlarının yanı sıra, yöre halkının dinlenebileceği, istifade edebileceği maksimum su kotunun üstündeki alanların ağaçlandırılması suretiyle piknik alanlarının da oluşturulması hedeflenmektedir. 2019 yılında ağaçlandırma başta olmak üzere çevre düzenlemesiyle ilgili çalışmalarda ilgili kurumlarla koordinasyonlu olarak gerçekleştirilecektir.”dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.