Kars Barajını besleyen Kars Çayı üzerinde arıtma tesisi yapılacak
Hali hazırda arıtılmadığında zehir akan atık sular Kars Çayına, Kars Çayı da Kars Barajını besleyecek. Kars Barajına gelen bu su da binlerce hektar tarım alanını sulayacak. Ayrıca Kuyucuk Kuş Gölü de Kars Barajından beslenecek.
Tacettin DURMUŞ
Vali Türker Öksüz, Kars’ın yüz akı projelerinden birisi olan yüzde 29 oranında su tutan Kars Barajındaki çalışmaları yerinde inceleyip, DSİ 24. Bölge Müdürü Mahmut Dündar’dan çalışmalar hakkında bilgi aldıktan sonra gazetecilere açıklamada bulundu.
Kars Barajının tamamlandığında Kars’a her yıl yaklaşık 92 Milyon TL getirisi olacağını ve tarımsal alanda yaklaşık 7 bin 241 kişiye istihdam sağlayacağını da belirten Vali Öksüz, Kars Barajını besleyen Kars Çayı üzerinde arıtma tesisinin projesinin hazırlanmakta olduğunu açıkladı.
Sadece barajı beslemesi açısından değil geçtiği güzergahlardaki sulak alanları beslemesi bakımında da Kars Çayının temiz akmasının son derece önemli olduğunu vurgulayan Vali Öksüz, çayın aktığı güzergahta bazı hayvan türlerini, yaban hayatını ve sulak alanları da beslediğine dikkat çekerek arıtma tesisinin yapılmasının elzem olduğunu ifade etti.
Dündar: “Arıtma tesisinin proje ihalesi 2018 yılı sonuna kadar yapılacak”
DSİ 24. Bölge Müdürü Mahmut Dündar da yaptığı açıklamada Kars Çayı atık su arıtma tesisi projesinin içerisinde bulunduğumuz Aralık ayı sonunda DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılacağını söyledi.
Barajının Kars’a çok yünlü zenginlik kazandıracağını da açıklayan Dündar: “Tabiî ki bu projelerinin hayata geçirilmesinde Sayın milletvekillerimizin çok büyük katkıları var. Özellikle Kars’ta Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere sayın genel müdürümüz ve bakanımız da gerçekten Kars söz konusu olduğunda her türlü desteği veriyorlar. Bütçe kıskılılığına rağmen Kars’a yeterli kaynak aktarılıyor. Kars Çayı’nın arıtılması projesinin 2019 yılı içerisinde tamamlanıp yatırım programına alınması programlanıyor. Bilindiği gibi Kars’ın atık suyu Kars Çayına, Kars Çayı da Kars Barajına akıyor. Kars Barajına gelen bu su da binlerce hektar tarım alanını sulayacak. Ayrıca Kuyucuk Kuş Gölü de Kars Barajından beslenecek. Tüm bu nedenlerle Kars Çayı üzerine artıma tesisinin kurulması önem arz ediyor. Böylece Kars’ın hayatı kurtulacak. Zaten Kars Barajı inşa amacına uygun olarak hizmet vermeye başlayacak. Hali hazırda Kars Barajı yüzde 29 doluluk oranına kavuştu. Tabiî ki biriken sudaki kirlilikte dibe çöktü. Ama ileri de sorunlar yaşanacak.
Tamamlandığında Baraj Gölü’nde balık bırakılacak
Barajın tam anlamıyla dolduktan sonra balık atacağız. DSİ bu türden barajlara balıklandırma çalışması da yapıyor. Önümüzdeki yıl 1 milyona yakın balığı baraj gölüne bırakacağız. Böylece barajımız balıkçılığın gelişmesi ve bu alanda da istihdam sağlanmasına katkı sunacağı gibi Kars’ın balık ihtiyacı da karşılanmış olacak. Hobi olarak balkıcılık yapmak isteyenler içinde bir imkan sağlanmış olacak. Bütün bunları düşündüğümüzde proje bir bütün olarak hayata geçirildiğinde Kars’ın çehresi değişecek. Aslında Kars Çayı Kars’ı Venedik’e çevirecek bir doğal varlıktır ve iyi değerlendirmek gerekiyor. Kars Çayını kirleten atıkların önünde geçilirse ve artıma tesisi de hayata geçirildiğinde Kars Çayı üzerinde su sporları bile yapılabilir. Ayrıca Çay kenarında sayfiye alanları da yapılabilir. “dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.