Kars AK Parti’den Başkan Soyer’e sert tepki!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Kars temaslarını değerlendiren Arslan, Kılıç ve Çalkın düzenledikleri basın toplantında, AK Parti’nin projelerine sahip çıkarak kamuoyuna deklere eden Soyer’e sert tepki gösterdi.
Volkan KARABAĞ – Tacettin DURMUŞ
Kars Milletvekilleri, 65. Hükümet Dönemi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç ve AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın Karayollarında düzenledikleri basın açıklamasında gündeme dair açıklamalarda bulundu.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Çalkın, "İzmir HDP İl binasına yapılan saldırıyı kınayarak, “Ülkemizi karıştırmak isteyenler geçmişte olduğu gibi bugünde provokasyon etmek isteyenlere fırsat vermeyerek, kardeşliğimize sahip çıkmayı hep birlikte, hep beraber yaşamayı ilke edinen bir anlayışla yolumuza devam etmemiz gerektiğini Kars’tan bildirmek istiyorum.” dedi.
İl olarak şanslı bir il olduğumuzu anımsatan Çalkın, temsil edilebilme gücümüzün çok yüksek olduğunu ve bu noktada şehrimizin hükümet yatırımları kapsamında eksiğinin hemen hemen kalmadığını söyledi.
Toplantıda konuşan Kars Milletvekili Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç ise merkezi hükümet marifetiyle kendilerinin Kars’a getirdiği yatırımları anlatmadıkları zaman birilerinin bunları duyarak söylediklerini kaydederek, AK Parti hükümeti öncesi köy yollarının, hastanelerin olmadığını söyledi.
Kılıç, AK Parti hükümetlerinde Kars’ın Türkiye ortalamasının 4 katı yatırım aldığını anımsatarak, “Nüfusa oranla bu şehir 4 katı hizmet aldı. Yollarımız, barajlarımız her biri 1 milyar, 2 milyar lira. Türkiye’de hayvan varlığı sıralamasında 5’nci sıradayız ama Besi Organize Sanayi Bölgemiz yoktu, onu da yaptık bitirdik, teslim edeceğiz ve buna entegre olarak Kesimhane yaptık. Barajlar yaptık, yollar yaptık. Okullar yaptık, yeni okula ihtiyacımız yok, yenileme çalışmaları olan bazı okullar var. Üniversitemizin bünyesinde yakında Hayvan Hastanemizin temelini atacağız, Türkiye’de ilk defa sadece Kars’ta değil, Türkiye’de ilk defa bir etçi kombina, hayvan ırkı geliştirmeyle alakalı bir embriyo transferi projesi yapıyoruz. Bir sürü şehir ve üniversite buna talip oldu ama biz bunu Kars’a getirdik ve haftaya bunun lansmanını yapacağız.” dedi.
Dereiçi mevkiinin Milli Park olması için gerekli çalışmaların başladığını kaydeden Kılıç, “Kars Barajı sus tutmaya başladı ve su havzası dereiçi dediğimiz bölgeye kadar geldi. Orada Kars Kent Ormanı da vardı ama maalesef kullanılamaz hale getirilmiş. İnsanların kullanabileceği alanlar tahrip edilmişti. Orası aynı zamanda doğal bir mikroklima yani kendine has bir hava akımı olan, oradaki iki dağın oluşturmuş olduğu vadide korunaklı bir bölge olduğu için kuşlar içinde bir konaklama bölgesi haline geldi. Kuşlar aynı zamanda göç ettiği yerlerdeki tohumları alırlar, başka alanlara taşırlar. Böyle de bir güzelliği var. Büyük bir ihtimalle kuşların oraya uğramasıyla beraber bu mikroklima alanda yeni yeni tohumlar üremeye başladı. Buda oradaki florayı zenginleştirdi. Bu arada maalesef Kars'ın yakınında bir mesire alanı yok. Dolayısıyla her ikisini de birleştirmek lazım. Hem bu habitatı korumak lazım, doğal yaşamı oradaki kuşları korumak için ama insanlarla da orayı barışık hale getirmek lazım. Duralı insanlarımızın da bizleri uyarmasıyla beraber, kendi pozisyonumuzu da fırsata dönüştürerek, bir şeyler yapacağız. Ben geçen hafta bir ekip davet ettim. Bu ekip geçen hafta geldi. Bu ekipteki kişiler Tarım Bakanlığı'nın en az daire başkanları seviyesinde. Erzurum Orman Bölge Müdürü dahil bizim işletme müdürlerimizle birlikte burayı tespit ettiler ve ana ekseni ortaya çıkardılar. Oranın hak sahipliği her ne kadar hazinede olsa da silahlı kuvvetlerinde. Şimdi biz öncelikle ne kadarlık bir alanı ihya edebiliriz, ne tür ağaçlar dikebiliriz, insanımızın orada vakit geçirebilmesi için neler yapılabilir gibi. Kent Ormanını da, daha da büyüterek, yürüyüş ve bisiklet yollarıyla vakit geçirilebilir bir nefes alanı haline getireceğiz.” şeklinde konuştu.
Başta Güneydoğu Anadolu Bölgesi olmak üzere İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesinde yağış miktarının az olması nedeniyle bir kuraklık başladığını, 40’a yakın illerin arasında Kars’ın da olduğunu ifade eden Kılıç, “Kars’ta gördük ki geçen yıllara oranla yağış miktarlarının azalma olduğunu biliyoruz. Bu yağış miktarları olumsuz etkiledi. Yağış miktarlarının ister istemez bitkisel üretimi de etkiliyor. Ancak ne kadar etkileyecek, biz buna karşı çiftçiye, köylüye hangi enstrümanlarla destek olacağız ve ülkeyi nasıl etkileyecek? Önemli olanı bu. Biz bakanlık olarak, hükümet olarak kuraklığın farkındayız, bu yüzden sahadayız, en iyi tespitleri yapıp, en yüksek şekilde çiftçimizi nasıl destekleyeceğiz? Onun çalışmasını yapıyoruz, Mevla’m daha beterinden saklasın, inşallah buraları yağmurla kısmet kurtarabilir ama ülkede bir kuraklık iklimi var. Bununda yüzde 10’larda bir rekolte kaybına sebep olacağı öngörülüyor, umarım daha fazla olmaz. Biz her zaman olduğu gibi, 18 yıldır çiftçimizin her anını desteklediğimiz, köylümüzün de dediği gibi, ‘birlikte yeşerttiğimiz’ bu şeyin solup gitmesine müsaade etmeyiz hükümet olarak yine onların arkasında olmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.
Son 19 yıldır Türkiye’nin coğrafyasında başka ülkelerin ve başka ülke insanlarının menfaatine göre değil, ülkemiz insanı ve ülkemiz menfaatine göre politika güdünce dünyanın hedefi haline geldiğimizi vurgulayan 65. Hükümet Dönemi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “Bunun da sebebi, sayın Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliği, dik duruşu, ‘Dünya 5’ten büyüktür’ deyişi ve dünyadaki yanlış uygulamalara hem ülkemiz adına hem dünyadaki mazlum ve mağdurlar adına ‘dur’ demesi, bu konuda da başka ülkeleri harekete geçirmesidir.” ifadesini kullandı.
Erken seçim olmayacağını da kaydeden Arslan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde seçimler artık 5 yılda bir yapılıyor, erken seçim diye bir şey yok. Zaten bu sistem savunulurken, biz burada kapı kapı gezip bu sistem için oy isterken en önemli gerekçelerimizden biri buydu; 1- Koalisyonlar olmayacak. 2- Kafasına estiği gibi erken seçimler olmayacak. Seçilen 5 yıl hizmet edecek, 5 yılın sonunda hesap verecek.” diye konuştu.
2002 yılında Kars’ta bölünmüş yol miktarının 22 kilometre olduğunu anımsatan Arslan, “Bu da sadece şehirlerin içi ve şehirlerin çıkışı idi. 2011 yılında yani AK Parti hükümetleri döneminde 9 yılda 93 kilometre bölünmüş yol ilave edilmiş, Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü’nün Kars’ta açılması ile birlikte son 10 yılda da 143 kilometre bölünmüş yol ilave etmişiz. Yani Bölge Müdürlüğü açılınca 1,5 kat iş miktarı artmış ama 2002 yılına kadar 80 yılda bugünkü paralarla karayollarına 76,5 milyon para harcanmış, Karayolları Bölge Müdürlüğü açılıncaya kadar AK Parti hükümetleri 514 milyon Türk Lirası para harcanmış, son 10 yılda ise 2 milyar 981 milyon Türk Lirası.” dedi.
Arslan, Karayolları Bölge Müdürlüğü öncesi Kars ve Kağızman’daki şubelerde 80 kadrolu, 66 taşeron olmak üzere 146 kişinin çalıştığını, Karayolları Bölge Müdürlüğü açıldıktan sonra 346’sı kadrolu, 145’i taşeron ve 142’si müşavir olmak üzere 631 kişinin çalıştığını kaydederek, istihdam konusunda kentteki 4 çağrı merkezinde bugün itibariyle toplam 1100 kişinin istihdam edildiğini de söyledi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Kars temaslarını da değinen Arslan, Susuz Belediyesinin kendilerinin yaptığı işlere sahip çıkmasını eleştirerek “19 yıldır Belediye Başkanlığı iktidarlığı yaptıkları bir İzmir’e sahip çıksınlar, milyonlarca İzmirliyi sel yataklarında, dere yataklarında, yağmur sularında, ölümden kurtarsınlar. Bu çok önemli, elbette ki sonra gelsinler memnuniyetle Susuz’a da, Ardahan’a da, başka yerlere de destek versinler. Buna hiç itirazımız yok. Ama buralara gelip, bizim projelerimizle iş yapmış gibi kamuoyuna deklarasyonda bulunmasınlar. Hepiniz şahitsiniz, gerek Arpaçay Belediyesi gerek Susuz Belediyesi CHP’deydi. Arkadaşlar, tek çivi çakamadılar. Bizim ilk milletvekilliğimiz döneminde biz destek vererek, Arpaçay’da sadece bir kanalizasyon yapılabildi ve sağ olsun o dönemin CHP’li Belediye Başkanı çıktı; ‘Ahmet Arslan ve Yunus Kılıç’a teşekkür ediyorum’ dedi, CHP adamı aforoz etti, ‘Niye böyle’ söylüyorsun diye. Adam yalan mı söylesin. Biz yaptık. O günkü Susuz CHP Belediye Başkanı çıktı dedi ki; ‘Şehrin içinden bir yolu sağ olsunlar karayollarına yaptırdılar’ diye bize teşekkür etti, adamı aforoz ettiler. Ama hepinizin malumu 2014-2019 arası gerek Arpaçay gerek Susuz’u ihya edecek projeler yaptık, ama ne yazık ki bizim projelerimize sahip çıkıyorlar, kusura bakmasınlar iş yapsınlar yaptıkları işe sahip çıksınlar bizim yaptığımız işe sahip çıkmasınlar, vatandaş biliyor. Vatandaş, belediyenin CHP ve HDP’de olunca ne hale düştüğünü biliyor, biz de iyi biliyoruz, vatandaşın gözünün içine baka baka yalan söylemesinler, kusura bakmasınlar Karslı çok akıllıdır. Onlardan istirhamım hizmet yapsınlar, hizmetlerini sunsunlar, bizim hizmetlerimize sahip çıkmasınlar.” şeklinde konuştu.
Arslan, Yunus Kılıç ile birlikte Doğu Ekpresinin takipçisi olduklarını, Kovid-19 salgını nedeniyle durdurulan seferlerin geçtiğimiz yılın Aralık ayında başlaması kararını aldırdıklarını hatırlatarak, “Bakanlık programının yaptı. Her gün olmasa da gün aşırı seferler yapılacaktı. Bilindiği gibi o dönem salgında ikinci piki yaşadık. Bu da beraberinde yeni kısıtlamaları gündem getirdi. Yeni kısıtlamalarla birlikte Doğu Ekspresi seferlerinin yeniden başlatılması durdu. Ama şimdi de girişimlerimizi sürdürüyoruz. Malumunuz aşılamalar çok hızlı bir şekilde devam ediyor. İnşallah kısıtlamalar gittikçe kalkacak. Seferlerin bir an önce başlaması konusunda emin ol ki daha fazla çalışıyoruz ve istiyoruz. Buna paralel olarak ta Doğu Ekspresinin bir an önce başlaması konusunda her kesten daha istekliyiz. Aldığımız sorumluluk gereği hemşerilerimiz rahat olsunlar. Konunun takipçisiyiz.” dedi.
Arslan, Kılıç ve Çalkın daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Program hatıranın çekilmesiyle sona erdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.