Karayolları, 21 araçla kar ve buzla mücadele edecek
Karayolları 18. Bölge Müdürü Fatih Günaydın, 21 araçla kar ve buzla mücadele edeceği söyledi.
Vali Ziya Polat başkanlığında Valilik Gazi Toplantı Salonu'nda "Kış Trafik Tedbirleri Toplantısı" gerçekleştirildi. Toplantıda Karayolları 18. Bölge Müdürü Fatih Günaydın, 21 araçla kar ve buzla mücadele edeceği söyledi. Günaydın açıklamasını şöyle sürdürdü;
KARAYOLLARINDA KAR VE BUZLA MÜCADELE
Kış Programına dahil olan yolların trafiğe açık tutulması için yapılan çalışmaların tümüne “Kar Mücadelesi” denilmektedir. Kar Mücadelesi; yolda karın birikmesini önlemek, biriken karı yoldan uzaklaştırmak ve buz tutan tehlikeli kesimlerde araçların kaymasını engellemek amacıyla yol üzerinde yapılan çalışmaların tümünü kapsamaktadır. Kar Mücadelesi Karayolları Genel Müdürlüğümüzce yayınlanan Kış Programı Haritası kapsamında ağımızdaki tüm yollar için önceliklendirme yapılarak;
1)Daimi Açık Tutulacak Yollar,
2)İmkan Bulundukça Açılacak Yollar,
3)Mücadele Dışı yollar olarak sınıflandırılmıştır
Yukarıdaki sınıflandırmada önem derecesine göre bir yolda çalışma bitirilmeden diğer yol sınıfında çalışma yaptırılması her zaman mümkün olamamaktadır. Her yıl, ilgili il için yol sınıflarını gösteren Kış Programı Haritaları Valiliklere, Kaymakamlıklara, Jandarma Birimlerine ve Emniyet Müdürlüklerine yazı ile gönderilmektedir.
YOLLARA GÖRE AÇIKLIK KAPALILIK DURUMU
Yolun Adı Yol Durumu
Selim – Sarıkamış - Karaurgan Daimi Açık Tutulacak Yollar
Selim – Kars – Susuz – Balçeşme Daimi Açık Tutulacak Yollar
Selim – Göle Aralık ayı itibari ile 12 km Mücadele Dışı
Tuzluca – Digor Daimi Açık Tutulacak Yollar
Paslı – Koyunyurdu Daimi Açık Tutulacak Yollar
Kağızman – Gaziler Daimi Açık Tutulacak Yollar
Kağızman – Cumaçay Aralık Ayı İtibariyle İmkan Bulundukça Açılacak Yollar
Kağızman – Karakurt Daimi Açık Tutulacak Yollar
Sarıkamış - Karakurt Daimi Açık Tutulacak Yollar
Arpaçay – Doğruyol - Akyaka Daimi Açık Tutulacak Yollar
Digor – Ani – Akyaka Daimi Açık Tutulacak Yollar
KARAYOLLARINDA KAR VE BUZLA MÜCADELE
Kış programı gereğince buz mücadelesi için hazırlanan tuz ve agrega, daha çok buzlanmaların olduğu kurplar, meyilli kesimler, kavşaklar ve demiryolu hemzemin geçitleri gibi tehlike arz eden kritik kesimlere tatbik edilmekte olup diğer kesimlerde bilhassa kullanılmamaya özen gösterilmektedir. Çünkü tuz, -7 dereceye kadar buzu çözme özelliğinin yanında hidroskopik olmasından dolayı korozyona neden olduğundan yollarda köprülerde büyük bozulmalarla birlikte çevre kirliliğine de sebep olmaktadır.
Gerektiği anda yolun polis veya Jandarma denetiminde taşıt trafiğine kapatılması, araçların belirli noktalara depolanması (özellikle tek çeker tırlar, kış lastiği ve zinciri olmayan araçlar) olumsuzluk yaşanmaması açısından önem arz etmektedir.
Kurumumuz görev ve sorumluluklarında; Devlet ve İl yollarında kurtarıcı ve çekici hizmetleri bulunmamaktadır. Bu hizmetin, İl Emniyet Müdürlükleri, İl Jandarma Komutanlığı ve Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odaları öncülüğünde koordine edilmesi, yağışlı havalarda özellikle kritik kesimlerde hazırda bekletilmesi gerekmektedir. Yolda kalan araçların Kurumumuz ekipleri tarafından çekilmesi talep edilmemelidir.
İçişleri Bakanlığının 01.11.2018 tarih ve E.9959 sayılı Kış Mevsiminde Alınacak Trafik Tedbirleri Yazısı ve Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü Ve Usuller İle Tartı Ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmeliğin 6. Maddesinin 1. Fıkrasının J Bendinde ‘’Yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların her yılın 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanmaları zorunludur.’’ denilmekte olup, ilgili birimler tarafından denetimlerin sıklaştırılması ve karla mücadele esnasında Karayolları yetkilileri ile koordineli çalışılması durumunda, yollarda kar yağışından değil de tır kaymasından dolayı kapanmanın önüne de geçilmiş olacaktır.
KARAYOLLARINDA KAR VE BUZLA MÜCADELE KAR SİPERLERİ
Kar siperi, kış aylarında özellikle çıplak arazi yollarında, arazi veya yolun bitişiğinde bulunan karın, rüzgârın etkisi ile yola gelerek birikmesini engellemek amaçlı kullanılan bariyer sistemidir.
KARAYOLLARINDA KAR VE BUZLA MÜCADELE KAR DİREKLERİ
Kar Direkleri; Karayollarının yoğun olarak kar tutan kesimlerinde, yol sınırını belirlemek amacı ile kullanılır. Kar küreme araçları, yoğun kar yağışı nedeniyle belirginliğini yitiren yol geometrisini; kar direkleri yardımı ile kolaylıkla farkedebilmektedirler.
181. Şube Şefliği Sınırları içerisinde Sarıkamış ve Arpaçay Bakımevleri bulunmasına rağmen 23.02.2015 tarih ve E.64853 sayılı Genel Müdürlük yazısı ile Arpaçay Bakımevi Kars İl Özel İdaresine Protokol ile tahsis edilmiştir.
Bölge Müdürlüğümüz sorumluluk ağında;
1)Handere Geçidi (2368 mt)
2)Hanlar Geçidi (2286 mt)
3)Paslı Geçidi (2020 mt)
4)Taşlıyarma Geçidi (2017 mt)
5)Yahnidağı Geçidi (1993 mt)
6)Gedik Satılmış Geçidi (1732 mt)
bulunmaktadır.
Toplam 21 Araçlık Makine Parkı ile Kar ve Buzla Mücadele Yapılacaktır.
Kaynak:Kader Yurdagül
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.