Kadınların kabusu vaginit
Kars Harakani Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarından Op. Dr. Müjde Canday, kadınların kabusu denilen vaginit hakkında açıklamalarda bulunarak, dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
KARS HAKİMİYET
Dünya Sağlık Örgütü’nün de bildirdiği üzere vaginitler en sık görülen enfeksiyonlar ve hastane başvurularının en yaygın enfeksiyöz nedenlerinden biri olduğunu ifade eden Op. Dr. Canday, “Kendi pratiğimizde de polk başvurularının azımsanmayacak bir kısmını oluşturan vaginitler esasen ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Toplumların genel ve genital hijyen, cinsel eğitim, kontrasepsiyon gibi konuların da sekonder bir göstergesi olması vaginitlerin halk sağlığı açısından önemini vurgulamaktadır. Vaginal enfeksiyonlar, normal vaginal flora bileşenlerinin dengesinin immunolojik, fiziksel veya iatrojenik faktörler nedeniyle bozulması ve buna sekonder olarak virulans kazanan mikrobiyal ajanların enfeksiyona yol açması ile meydana gelir.” dedi.
Op. Dr. Canday, kadınların polikliniğe vajinal akıntı, yanma, kaşıntı, koku şikayetleri ile başvurduğunu kaydederek, “Bu şikayetler çoğu zaman kadını iş ve sosyal ortamından alı koyan, onu bezdiren dayanılmaz bir sorun haline gelebilir ve kadını soluğu hekimin yanında ve bazen hatta acil servislerde alabilecek hale getirecektir. Vagina vücudumuzun farklı bölgelerinde olduğu gibi çeşitli mikroorganizmaları barındıran kendine has özel bir floraya sahiptir. Kadın iç genital organları vagina-vulva ile dış ortama açılır ve bu sayede de patojen (hastalık yapıcı) mikroorganizmaların vücuda girişine izin verir. Vagina da doğal olarak her kadında bulunan şeffaf, renksiz, kokusuz bir akıntı mevcuttur ve dönem dönem miktarında ve yoğunluğunda artış izlenebilmektedir.” diye konuştu.
Vaginal enfeksiyonlara zemin hazırlayan bazı sık rastladığımız durumlar olduğunu da söyleyen Op. Dr. Canday, “Gebelik, antibiyotik kullanımı, şeker hastalığı, vaginal duş, günlük ped kullanımı, naylon çamaşır kullanımı en sık rastladıklarımızdır. Şayet vaginal akıntımız sarı - yeşil, kokulu, köpüklü bir hal alıyor ise bu durum vaginada zararlı bakterilerin sayısının arttığını ve burada artık bir enfeksiyona neden olduğunu gösterir ve mutlaka tedavi gerektirir.” ifadesini kullandı.
Op. Dr. Canday, vaginal akıntının süt kesiği şeklinde beyaz renkli olmasının mantar enfeksyonunu işaret ettiğini ve aynı şekilde tedavi gerektirdiğini de sözlerine ekledi.
Vaginit tedavilerinde eşlerin beraberce tedavi olmalarını, tedavi süresince cinsel perhizde olmalarını, genital hijyene dikkat etmeleri tedavinin başarısını arttırıcı önemli püf noktaları olduğunu da işaret eden Op. Dr. Canday, “Vaginal enfeksiyonları önlemek için önerilerimiz genel ve genital hijyene dikkat etmek, tuvalet sonrası temizliğin önden arkaya doğru yapılması, vaginal duştan kaçınmak, gereksiz ab kullanımından uzak durmak, pamuklu çamaşır kullanımı, yoğurt-kefir gibi probiyotiklerin kullanımını desteklemek şeklinde olacaktır.” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.